Întrebată despre acest subiect, magistratul a povestit episodul din studenție, însă, subit, și-a pierdut controlul în timpul discuției cu jurnalistul Newsweek România.
Deși recunoaște că s-au cunoscut atunci și au păstrat, în timp, legătura, președinta Asociației Procurorilor din România a avut o ieșire ciudată în timpul discuției care viza Ordonanța de modificare a legilor justiției, subiectul întâlnirii cu ministrul, precum și trecutul comun din studenție cu Tudorel Toader.
Despre o eventuală poziție a Asociației Procurorilor din România cu privire la modificarea prin OUG a legilor Justiției, în contextual în care unii magistrați au hotărât deja blocarea activității, Elena Iordache a precizat că, în acest moment, nu s-a luat o decizie. Totuși, Iordache a lăsat de înțeles că o eventuală reacție față de OUG dată de Guvern ar însemna, în opinia ei, că magistrații fac politică.
„Nu facem politică. Știu că, în primul rând, activitatea noastră este aceea de a soluționa dosarele. Dar nu facem politică. Dacă este să ieșim, vom ieși punctual pe anumite aspecte pe Ordonanță, dar trebuie să ajungem la un acord. Dar nu ne grăbim, pentru că noi suntem mai înceți și mai calculați”, a declarat Elena Iordache, pentru Newsweek România.
Pe de altă parte, deși despre scopul întâlnirii de joi cu ministrul Tudorel Toader, la Parchetul General, nu a putut da prea multe detalii, procuroarea Iordache l-a criticat pe procurorul general, Augustin Lazăr, arătându-se nemulțumită de faptul că acesta nu o cheamă la discuții, „la etajul 1”, așa cum se întâmpla cu fostul președinte al Asociației Procurorilor din România, Bogdan Gabor.
Cât privește studiile ei și relația din studenție cu Tudorel Toader, amândoi fiind absolvenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Elena Iordache a povestit, pentru Newsweek România, tot traseul ei profesional, precum și faptul că a păstrat, în tmp, legătura cu foștii colegi de la Drept, inclusiv cu actualul ministru al Justiției.
Discuția s-a precipitat subit, fără niciun motiv, iar procuroarea Iordache și-a schimbat radical discursul, acuzând jurnalistul Newsweek România că „presa scrie oricum ce vrea, că absolutizează” sau că i-a „făcut ziua praf”.
Reproducem, mai jos, discuția dintre procuroarea Elena Iordache (foto jos, captură din ședința CSM) și Newsweek România.
„Domnul procuror general vorbește. Nu știu de ce vorbește”
Newsweek România: Din partea Asociației Procurorilor din România există o reacție referitoare la ordonanța de urgență de modificare a legilor Justiției, adoptată, marți, de Guvern?
Procuroarea Elena Iordache: La acest moment, discutăm. Nu vrem să avem o reacție monobloc cu privire la Ordonanță: orice reacție la noi este rezultatul unui vot. Dacă colegii vor hotărî și vom ajunge în acord, va fi punctual pe anumite aspecte.
Este stabilită o întâlnire a membrilor Asociației?
Suntem în toată țara, avem e-mailuri, grupuri pe WhatsApp, nu avem cum să ne întâlnim. Cei care suntem în București ne întâlnim, vorbim. Am văzut reacția colegilor de la celelalte asociații, este opțiunea lor. Dacă vor să iasă pe scări, să iasă pe scări. Știu că, în primul rând, activitatea noastră este aceea de a soluționa dosarele. Dar nu facem politică. Dacă este să ieșim, vom ieși punctual pe anumite aspecte pe ordonanță, dar trebuie să ajungem la un acord. Dar nu ne grăbim, pentru că noi suntem mai înceți și mai calculați.
Câți membri are, în acest moment, Asociația Procurorilor din România?
În acest moment, fac inventarul, pentru că, după plecarea domnului Gabor (procurorul Bogdan Gabor, fostul președinte al Asociației Procurorilor din România – n.r.), au fost toate acțiunile procurorului general în toate simpozioanele, în care le-a cerut colegilor mei să plece din Asociație, având în vedere că a plecat domnul Gabor. Nu știu de unde știe domnul procuror general că nu am fost aleasă statutar, este opțiunea lui. Dumnealui iese, vorbește, nu știu de ce vorbește, nu este membru APR, nu știu de ce îl interesează Asociația. Pe mine nu m-a chemat niciodată la etajul 1 să mă întrebe ce-i cu Asociația. Când era domnul Gabor Bogdan, vorbea permanent cu dumnealui. Cu mine nu vorbește.
Doamna procuror, am văzut ieri că ați avut o întâlnire cu domnul ministru al Justiției. Da, domnul ministru a avut o întâlnire cu mine, nu eu cu dumnealui.
Da, dumnealui a venit la Parchetul General și s-a întâlnit cu dumneavoastră. Ne puteți spune, vă rog, ce ați discutat cu dumnealui? S-au discutat probleme legate de sistem sau a fost o discuție amicală?
A fost o întâlnire pe care domnul ministru a dorit-o cu mine. Atât.
Am înțeles. Dumneavoastră ați fost colegă de facultate cu domnul ministru?
Da. Am fost colegi de facultate. Domnul ministru este mai mare decât mine, dar ne cunoaștem din facultate. Drumurile noastre, sigur, s-au despărțit după terminarea facultății, pentru că dumnealui a ajuns unde a ajuns, eu sunt unde sunt. Dar noi, colegii din Iași, păstrăm o amintire plăcută a acelor vremuri, pentru că eram puțini. Trebuie să țineți cont că, la vremea aceea, când am absolvit noi facultatea, eram 30 de studenți în fiecare an, deci 120 (în toți cei patru ani – n.r.).
Ați fost colegă de an cu domnul Toader?
Nu de an.
Deci în altă generație a terminat dumnealui.
Dumnealui este cu o generație mai mare decât mine. Eu am terminat în 1987.
Chiar din timpul facultății ați păstrat legătura cu domnul ministru Toader?
Dumnealui a terminat facultatea în 1986. Repet, eram 30 în an, eram puțini.
Nu erați în același an, de aceea nu știam dacă v-ați cunoscut atunci.
Asta vă explic. 30 într-un an ori patru ani sunt 120 de oameni. Spre deosebire de facultățile de inginerii sau unde erau sute de oameni.
(Dacă ascultați acest audio de pe mobil, alegeți opțiunea „Listen in browser)
„Da, bun, absolutizați, faceți ce vreți, presa scrie oricum cum vrea, indiferent...”
Newsweek România: Doamna procuror, de asta v-am sunat, ca să ne lămurim.
Procuroarea Elena Iordache: Eu am o discuție foarte corectă cu dumneavoastră. Ne știm toți. Pe toți din anul lui (al ministrului Tudorel Toader – n.r.) îi știu pe toți. Cum îi știu pe toți din anul meu, pe cei cu doi ani mai mari și doi ani după.
Nu găsesc un CV de-al dumneavoastră, de asta vă întreb: în Parchetul General când ați ajuns?
Am ajuns nu meteorit, ci pur și simplu urmând toate etapele. Am stat șapte ani la parchet local, după care procuratura de pe lângă... așa...
Asta în Iași sau unde?
Nu în Iași, am lucrat în Onești, am avut repartiție după facultate în Onești, pentru că am avut medie foarte mare. Am fost șef de promoție. Și domnul ministru a fost șef de promoție. Am lucrat în Onești imediat după facultate, în 1987, la Onești, unde era o schemă de nouă procurori, era o procuratură foarte mare și o zonă foarte plină de provocări, ca să spun așa, în ceea ce privește materia Dreptului... După care am venit în București, la Sectorul agricol Ilfov, după care în Sectorul 4.
Am stat șapte ani la locală, am stat trei ani la Parchetul Tribunalului București, după aceea la Parchetul Curții de Apel București timp de cinci ani și jumătate. După care, în Parchetul General, în 2002, pe urmă am fost inspector, pe urmă la Secția de urmărire penală, pe urmă șef adjunct de secție și, pe urmă, procuror la secția asta din Parchetul General. Am dat toate examenele, nu m-am dus șef, nu m-a plimbat nimeni meteoric nicăieri. Trăiesc doar pe picioarele mele, nu caut susținere, nu m-am dus să dau examene pentru funcțiile de șef, din considerente pe care doar eu le știu. Deci, am ajuns cu anii la toate nivelurile sistemului public și dându-mi examenele.
Cu domnul Tudorel Toader ați mai ținut legătura, de-a lungul anilor, sau v-ați reîntâlnit acum întâmplător?
Nu este acum întâmplător. Domnul Toader a fost judecător la CCR.
Asta știu.
De-a lungul anilor, am ținut legătura în maniera „La mulți ani!”, dumealui profesor în Iași, eu aici... „La mulți ani!” de Moș Crăciun și „La mulți ani!” de Iepuraș. Ce poți să faci altceva, că nu poți să te întâlnești. Fiecare e cu familia lui și cu problemele lui.
Revenind la această Ordonanță de marți...
Dar stați așa, dumneavoastră mă întrebați, eu vă răspund, dar vreți să scrieți pe tema asta?
Sigur că da, de asta v-am sunat.
Dar mi-ați spus asta la început?
V-am spus că sunt jurnalist la revista Newsweek România.
Mi-ați spus că sunteți jurnalist și ați spus: „Vreau să vă întreb”. Dar mie mi-ați spus: „Vreau să fac un editorial”? N-ați spus așa.
Eu nu vreau să fac un editorial, eu vreau să scriu un articol care vizează și întâlnirea de ieri a dumneavoastră cu domnul Toader.
N-ați spus asta.
Doamna procuror, cum adică nu am spus? Am spus că sunt jurnalist.
Ați spus că sunteți jurnalist, da, și că vreți să îmi puneți câteva întrebări, dar nu mi-ați spus că vreți să scrieți...
Da, dar de asta vreau să vă pun câteva întrebări. De ce vrea un jurnalist să pună câteva întrebări?
Nu știu, poate vrea să mă audă pe mine, dacă am ceva de spus.
Da, dacă aveți ceva de spus pentru un jurnalist, nu pentru un coleg de birou, de asta discutăm. V-am întrebat ce se întâmpă cu Asociația. De ce ar interesa un jurnalist asta? Pentru că, acum, se întâmplă niște lucruri de interes public.
Chestiunea cu Asociația am înțeles-o. Acolo, da. Mai departe, am crezut că doriți să cunoașteți niște lucruri, dar nu să scrieți...
Cum să nu? Mă interesează statutul dumneavoastră, pentru că sunteți președintele unei asociații și ați avut ieri o întâlnire cu ministrul Justiției.
Am avut o întâlnire cu ministrul Justiției, pe care ministrul Justiției a vrut-o.
Da, pentru că vreau să știu și vrem să știm...
Dar de ce sunteți agresivă, domnișoară?
Dar nu sunt deloc, încercam să vă explic....
De ce sunteți agresivă?
Poftim?
De ce sunteți agresivă? De ce vă enervați?
Dar eu nu mă enervez, doamna procuror, niciodată. Eu încerc să vă explic. Încercam să vă explic statutul dumneavoastră.
Statutul Asociației...
Și statutul președintelui Asociației.
Vreți să știți dacă sunt căsătorită, ce număr port la pantof...
Nu, nu.
Unde stau? Ce mănânc? Ce preferințe culinare am? Ce cafea beau?
Dar de ce exagerați, doamna procuror?
Pentru că începe să nu-mi mai placă discuția. Deja ajungeți într-o zonă în care nu ați stabilit coordonatele de la început.
În zona studiilor dumneavoastră?
Eu v-am răspuns și v-am răspuns frumos dintr-o sinceritate, dar devine deja prea mult.
Prea mult că v-am întrebat ce studii aveți și când ați intrat în Parchetul General?
Atunci, vă rog frumos să scrieți acolo așa: procurorul Elena Iordache nu a absolvit facultatea de Drept.
Nu asta vreau să scriu, doamna procuror.
Vă rog foarte mult să scrieți chestia aceasta. M-ați întrebat ce studii am: procurorul Elena Iordache nu are studii de Drept.
Doamna procuror, dumneavoastră nu-mi puteți spune ce să scriu. Eu scriu lucrurile care sunt reale, nu ne batem joc.
Atunci, scrieți exact ceea ce doriți, domnișoară, absolut ceea ce doriți. Oricum, presa scrie ce vrea și le deformează cum vrea.
Nu este adevărat ce spuneți dumneavoastră, doamna procuror.
Este foarte adevărat. Că citesc și eu presă...
Dar ce presă citiți dumneavoastră?
Toată presa, domnișoară.
Și toată presa minte?
Nu știu. După părerea mea, nu este obiectivă... Știți ce se întâmplă, chiar începe să mă irite...
Ce să vă irite?
Discuția. Mai aveți treabă cu mine?
Procuroarea Iordache: „Eu nu vă urez o zi frumoasă!”
Procuroarea Elena Iordache: Îmi cer scuze, chiar am treabă.
Newsweek România: Bine, vă urez o zi frumoasă.
Eu nu vă urez o zi frumoasă, pentru că ați făcut-o pe a mea praf.
De ce v-am făcut-o praf, pentru că am purtat o discuție rațională cu dumneavoastră? Domnișoară, eu încerc aici...
Nu, în primul rând, nu sunt domnișoară.
Nu am de unde să știu statutul dumneavoastră. Cum vreți să mă adresez?
M-am prezentat la început. Puteți să îmi spuneți pe nume.
Nu mi-am notat.
Bine. Vă ascult.
Repetați numele, vă rog. Cum să mă adresez?
Ramona Ursu, e bine.
Doamnă sau cum vreți?
Doamnă. E bine.
Bine, nu am de unde să știu statutul dumneavoastră marital. Ați vrut să purtați o discuție cu mine cu privire la Asociație. Ați dorit mai mult decât atât, chiar foarte mult. V-am răspuns și la acele lucruri cu sinceritate, pentru că nu am absolut nimic de ascuns. Vreți să faceți speculații pe seama vizitei domnului ministru de ieri la Parchetul Înaltei Curți, în speță la mine, faceți ce speculații doriți.
Nu, doamnă, nu am spus că vreau să fac asta.
Doamnă Iordache...
Nu am spus că vreau să fac asta.
Bun, dar vreau să știu subiectul exact al articolului dumneavoastră, ca să știu la ce vă răspund.
Dumneavoastră...
Domnișoară, doamnă, am înțeles, nu mai pot să stau o mie de ani în telefon.
Mi-ați spus că vreți să știți ceva.
Nu mai vreau să știu nimic.
Bine, doamna procuroare. La revedere, o zi frumoasă!
Ce a urmat după vizita lui Toader la Parchetul General
Ministrul Justiției a făcut, joi, o vizită-surpriză la Parchetul General, însă nu pentru a se întâlni cu procurorul general Augustin Lazăr, ci cu procuroarea Elena Iordache, președinta Asociației Procurorilor din România, și cu Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al României. La plecarea de la Parchetul General, Toader a anunțat că declanșează procedura de numire a unui nou procuror general, în condițiile în care mandatul lui Augustin Lazăr expiră la finalul lunii aprilie.
La rândul său, procurorul general a declarant, după vizita lui Tudorel Toader la Ministerul Public, că „ministrul Justiției nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituție. Trebuie să vină să ia legătura cu conducătorul instituției și să îi spună bărbătește ce probleme sunt. Domnia sa a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociației Procurorilor. Informația zilei era faptul că magistrații din țară sunt convocați în adunări generale de CSM să își dea cu părerea, să îți expună opinia cu referire la un act normativ suspect de neconstituționalitate, ordonanța de urgență a Guvernului care tocmai a fost publicată și care va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public suncțional, spre bucuria unora”.
Cine este procuroarea Elena Iordache, lăudată de ministrul Justiției
Elena Iordache este, de toamna trecută, președinta Asociației Procurorilor din România, înlocuindu-l pe Bogdan Gabor, procuror și fost vicepreședinte al CSM. Schimbarea a venit în urma unui cutremur în Asociație, Gabor dându-și demisia din funcția de președinte, ca urmare a unei prezențe pe care a catalogat-o nestatutară a lui Iordache într-o ședință a CSM. Mai mulți magistrați au părăsit, atunci, Asociația Procurorilor din România, delimitându-se de mișcarea Elenei Iordache.
Pe de altă partea, procuroarea Iordache este și cea care a făcut cercetări în dosarul lui Lucian Onea, fostul procuror-șef al DNA Ploiești, dar și în cazul fostului procuror Mircea Negulescu, de la același parchet. La 1 august anul trecut, Toader chiar o lăuda, la Antena 3, susținând că Elena Iordache este „un exemplu - sper să nu-i fac vreun deserviciu - un exemplu de om integru și profesionist este Elena Iordache, pe care o cunosc, este un om de mare probitate morală și foarte bună pregătire profesională. Am deplină încredere în actele domniei sale”.
Elena Iordache a candidat și pentru funcția de procuror-șef al Secției speciale de investigare a magistraților, însă candidatura ei a fost respinsă. Același magistrat a solicitat și reluarea unor cercetări care-l vizau pe fostul președinte Traian Băsescu, însă dosarul a fost clasat, din lipsă de probe.
(Dacă ascultați acest audio de pe mobil, alegeți opțiunea „Listen in browser)