Dana Gîrbovan, care câștigă 27.000 lei/lună, ameninţă cu greva, dacă se taie pensiile speciale

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.06.2023 - 11:27
Dana Gîrbovan - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătorii clujeni, în frunte cu Dana Gîrbovan, apropiată de social-democraţi, ameninţă cu greva, dacă Parlamentul taie pensiile speciale. Gîrbovan a fost în cărţi cel puţin o dată, pentru funcţia de ministru al Justiţiei., în locul lui Tuidorel Toader.

SHARE

Judecătorii Curții de Apel Cluj somează Parlamentul să nu taie pensiile speciale. Dan Gârbovan câștigă suma de 27.000 de lei pe lună. 

Judecătorii clujeni, contra tăierii pensiilor speciale

Pe 31 mai 2023, judecătorii au redactat o rezoluție, comunicată Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Magistraţii solicită să se renunțe la planurile de tăiere a pensiilor de serviciu pentru magistrați, iar vârsta de pensionare să rămână neschimbată, pentru cei aflați acum în activitate.

Adunarea generală ”solicită ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte, exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări, ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă.

Citeşte şi: EXCLUSIV Gîrbovan era judecător când a fost propusă ministru. CSM va verifica incompatibilitatea

Totodată, cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituțional, în sensul standardelor internaționale amintite.

Solicită asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale organizări a activităţii instanțelor de judecată, în scopul respectării drepturilor cetățenilor la un proces echitabil.

Solicită Comisiei Europene şi Guvernului României să își asume întreaga responsabilitate pentru starea gravă în care au adus sistemul judiciar, aflat în plină criză de personal şi expus, practic, destructurării, prin astfel de măsuri, cu efecte negative asupra apărării drepturilor persoanelor din România”, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Cluj, citat de Ştiri de Cluj.

Citeşte şi: Cazul Gîrbovan: întrebările Newsweek la care CSM nu răspunde. Consiliul discută retragerea demisiei

Dacă cererile magistraților nu vor fi respectate, aceștia amenință cu proteste.

”În situaţia în care propunerile de modificări legislative ce afectează statutul judecătorilor vor fi menţinute în continuare, se va convoca o nouă adunare generală pentru ca, în funcție de rezultatul discuțiilor pe marginea acestui proiect, să decidă cu privire la luarea unor măsuri concrete de protest”, mai arată sursa citată.

O rezoluţie similară a fost adoptată de Tribunalele şi Judecătoriile din raza de competenţă a Curţii de Apel Cluj.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te