Cazul Gîrbovan: întrebările Newsweek la care CSM nu răspunde. Consiliul discută retragerea demisiei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.09.2019 - 10:46
Judecătoarea Dana Gîrbovan și Lia Savonea, șefa CSM

Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii analizează, marți, cererea de retragere a demisiei din magistratură a judecătoarei Dana Gîrbovan.

SHARE

Dana Gîrbovan și-a depus demisia lunea trecută, iar în aceeași zi CSM, după o ședință fulger convocată de Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că cererea judecătoarei de la Curtea de Apel Cluj a fost aprobată și că va fi trimisă la Cotroceni, pentru ca președintele să semneze mandatul de eliberare din funție. 

Solicitarea lui Gîrbovan a venit după ce premierul Viorica Dăncilă a propus-o pe aceasta pentru preluarea funcției de ministru al Justiției. Miercurea trecută, însă, președintele Klaus Iohannis a refuzat, în bloc, cele patru propuneri făcute de Viorica Dăncilă pentru a completa locurile libere din Guvern, printre care și propunerea care o privea pe Dana Gîrbovan.

Mișcarea președintelui a dat peste cap calculele făcute de tabăra lui Gîrbovan, însă câteva lucruri au rămas neclare după demisia depusă de aceasta la CSM.

Newsweek România a trimis, săptămâna trecută, o serie de întrebări către Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la cazul Gîrbovan, însă, deși subiectul este unul de actualitate și care a stârnit interesul public, răspunsurile nu ne-au fost încă oferite de această instituție.

Întrebările Newsweek România adresate Consiliului Superior al Magistraturii:

- CSM a trimis către președintele României, Klaus Iohannis, propunerea privind eliberarea din funcție, prin demisie, a Danei Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj? Daca da, vă rugăm să ne spuneți în ce dată a fost trimis acest document către șeful statului? Daca nu, vă rugăm să ne spuneți motivul pentru care nu a fost trimis documentul. (Faptul că urmează ca documentul să fie trimis către președinte a fost anunțat oficial de CSM în data de 26 august 2019.)

- La data de 28 august 2019, Dana Cristina Gîrbovan mai era sau nu judecător în cadrul Curții de Apel Cluj? 

- Dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan a încetat să mai fie judecător, în baza demisiei, pentru o perioada a lunii august 2019, vă rugăm să ne spuneți exact care este această perioadă?

- Dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan nu și-a încetat activitatea de judecător, în luna august 2019, în baza demisiei, vă rugăm să ne săuneți ce măsuri va lua CSM, ținând cont că doamna judecator Gîrbovan a negociat, în această luna, cu un politician, premierul Viorica Dăncilă, intrarea într-un guvern numit politic? 

- Vă rugăm să ne spuneți dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan a facut cerere către CSM de retragere a demisiei și când a făcut acest lucru, precum și care este procedura mai departe, din partea CSM, în privința statutului de judecător al doamnei Gîrbovan. Cum poate fi reprimită în magistratură?    

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.