Cazul Gîrbovan: întrebările Newsweek la care CSM nu răspunde. Consiliul discută retragerea demisiei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.09.2019 - 10:46
Judecătoarea Dana Gîrbovan și Lia Savonea, șefa CSM

Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii analizează, marți, cererea de retragere a demisiei din magistratură a judecătoarei Dana Gîrbovan.

SHARE

Dana Gîrbovan și-a depus demisia lunea trecută, iar în aceeași zi CSM, după o ședință fulger convocată de Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că cererea judecătoarei de la Curtea de Apel Cluj a fost aprobată și că va fi trimisă la Cotroceni, pentru ca președintele să semneze mandatul de eliberare din funție. 

Solicitarea lui Gîrbovan a venit după ce premierul Viorica Dăncilă a propus-o pe aceasta pentru preluarea funcției de ministru al Justiției. Miercurea trecută, însă, președintele Klaus Iohannis a refuzat, în bloc, cele patru propuneri făcute de Viorica Dăncilă pentru a completa locurile libere din Guvern, printre care și propunerea care o privea pe Dana Gîrbovan.

Mișcarea președintelui a dat peste cap calculele făcute de tabăra lui Gîrbovan, însă câteva lucruri au rămas neclare după demisia depusă de aceasta la CSM.

Newsweek România a trimis, săptămâna trecută, o serie de întrebări către Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la cazul Gîrbovan, însă, deși subiectul este unul de actualitate și care a stârnit interesul public, răspunsurile nu ne-au fost încă oferite de această instituție.

Întrebările Newsweek România adresate Consiliului Superior al Magistraturii:

- CSM a trimis către președintele României, Klaus Iohannis, propunerea privind eliberarea din funcție, prin demisie, a Danei Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj? Daca da, vă rugăm să ne spuneți în ce dată a fost trimis acest document către șeful statului? Daca nu, vă rugăm să ne spuneți motivul pentru care nu a fost trimis documentul. (Faptul că urmează ca documentul să fie trimis către președinte a fost anunțat oficial de CSM în data de 26 august 2019.)

- La data de 28 august 2019, Dana Cristina Gîrbovan mai era sau nu judecător în cadrul Curții de Apel Cluj? 

- Dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan a încetat să mai fie judecător, în baza demisiei, pentru o perioada a lunii august 2019, vă rugăm să ne spuneți exact care este această perioadă?

- Dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan nu și-a încetat activitatea de judecător, în luna august 2019, în baza demisiei, vă rugăm să ne săuneți ce măsuri va lua CSM, ținând cont că doamna judecator Gîrbovan a negociat, în această luna, cu un politician, premierul Viorica Dăncilă, intrarea într-un guvern numit politic? 

- Vă rugăm să ne spuneți dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan a facut cerere către CSM de retragere a demisiei și când a făcut acest lucru, precum și care este procedura mai departe, din partea CSM, în privința statutului de judecător al doamnei Gîrbovan. Cum poate fi reprimită în magistratură?    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te