Ion Iliescu scapă de acuzația de înaltă trădare. E judecat doar pentru crime împotriva umanității

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.01.2023 - 14:16
Ion Iliescu, fost președinte al României- Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Judecătorii de la ÎCCJ și-au declinat competența în Dosarul Revoluției din cauza faptului că, la momentul comiterii faptelor, Ion Iliescu nu era președinte al României. În consecință, cauza va fi judecată la Curtea de Apel București.

SHARE

Avocatul Adrian Cuculis, cel care apără o parte dintre victimele din acest dosar, a explicat că Înalta Curte își va declina competența pentru că Ion Iliescu nu mai este acuzat de ”înaltă trădare” ci pentru ”crime împotriva umanității”.

„Răsturnare de situație în Dosarul Revoluției. ICCJ a invocat din oficiu necompetența instanței având în vedere că Ion Iliescu nu mai este cercetat pentru înaltă trădare, ci doar pentru crime împotriva umanității. Rechizitoriul neclar și bâjbâiala judiciară vor duce cel mai sigur către o declinare de competență și evident alte termene lungi.

Ca o notă personală, simplul fapt de a muta de la o instanța la alta Dosarul Revoluției din punct de vedere al volumului imens, este o operațiune dificilă.

PS- O parte dintre cei pe care i-am reprezentat deja au decedat și actualmente familiile lor sunt în proces.”, a explicat Cuculis.

Procurorii militari care au întocmit rechizitoriul în dosarul "Revoluţiei" susţin că Ion Iliescu şi apropiaţii săi care au preluat conducerea statului pe 22 decembrie 1989 au comis un act de trădare prin solicitarea unui ajutor militar din partea Uniunii Sovietice.

Citește și: 1,8 milioane de români, mai aproape de civilizație: Vor fi conectați la rețeaua de canalizare

În cursul zilei de 23 decembrie 1989, aproximativ orele 10:30, crainicul TVR (...) a transmis „în direct” următorul mesaj: „Suntem informaţi că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât agenţii străine şi-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmaţi, cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit.” La scurt timp, postul naţional de radio a transmis un mesaj similar. Ulterior acestui prim moment, mesajul televizat a fost repetat.

Este lesne de realizat gravitatea mesajului. Se punea problema ca pe teritoriul României să pătrundă trupe aparţinând unui stat străin, mai precis ale URSS. Tocmai dată fiind gravitatea comunicatului, se exclude varianta conform căreia angajaţii TVR au transmis acest mesaj în mod independent, fără o autorizare prealabilă. La momentul emiterii mesajului, TVR se afla sub control militar.

Citește și: Mai are câteva luni de trăit, după ce a fost tratat de o „infecție” la ureche. Era o tumoră

Probatoriul administrat a relevat că pe tema intervenţiei militare din partea URSS s-au purtat discuţii la vârful decizional al CFSN, existând chiar probe că o astfel de intervenţie a fost solicitată la 23 decembrie 1989 de către Iliescu Ion şi generalul Militaru Nicolae, adică tocmai de către liderii „grupului complotist Iliescu” susţinut de URSS. (...)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te