Instanța Supremă amână Dosarul Revoluţiei pentru 21 februarie. Ion Iliescu nu s-a prezentat

DE Adelina Sahlean | 29.11.2019 - 15:08
Martori dosar Revoluție/Foto: G4media

„Constatând lipsa de procedură și văzând cererile de amânare pentru studiu dosar (o parte vătămată arestată în alt dosar), dispunem cereri la Baroul București pentru avocați din oficiu, acordăm termen la data de 21.02.2020 ora 9.00”, a anunțat judecătorul.

SHARE

Judecătorul a anunțat că Instanța Supremă va cere la Baroul București desemnarea avocaților din oficiu pentru cei care au solicitat acest lucru, astfel încât să nu mai vină personal la instanță decât dacă vor. Judecătorul le-a explicat celor prezenți că fiecare are alocat un număr pe citație, pentru că data viitoare nu mai citește toate numele, ci menționează doar apărătorii pentru grupuri.

„Asta nu vă împiedică să veniți la proces, dar nu sunteți obligați. Vă vor fi apărate interesele de avocații din oficiu și de Ministerul Public, pentru că sunteți părți vătămate”, a explicat judecătorul, potrivit G4media.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că dosarul Revoluţiei „a fost făcut prost” de procurorii militari, motiv pentru care va cere restituirea cauzei la Parchet, relatează Agerpres.

El susţine că persoanele care au avut de suferit în decembrie 1989 sunt îndreptăţite să ceară daune morale şi materiale şi de ordinul milioanelor de euro. „Vrem pedepsirea vinovaţilor şi daune morale şi materiale pentru persoanele care au avut de suferit în decembrie 1989. Asta a trasat CEDO, iar statul român trebuie să respecte (…) Fiecare ştie ce a suferit şi poate să ceară şi 10 milioane de euro şi 20 de milioane. Să golească visteria bugetului naţional pentru că ţara este liberă datorita sacrificiului lor”, a afirmat Mărieş.

Acesta s-a prezentat la Instanţa supremă pentru a participa, alături de sute de persoane – părţi civile şi vătămate – la primul termen al judecării dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. El a reclamat modul în care procurorii au administrat probele din dosar şi a anunţat că va cere judecătorilor restituirea cauzei la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

Aproximativ 600 de persoane au venit la primul termen, din cele 5000 care au fost citate. Toți cei care au venit au intrat în sediul instanței. Unor persoane li s-a făcut rău și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pentru a face faţă fluxului de persoane, conducerea Instanţei supreme a luat măsuri de organizare speciale. Astfel, în holul principal al instanţei au fost amplasate boxe, pentru ca oamenii să audă atunci când sunt strigaţi să se prezinte în faţa judecătorului. De asemenea, la faţa locului sunt prezenţi mulţi jandarmi şi poliţişti pentru a asigura ordinea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te