Motivare ICCJ: Darius Vâlcov a „albit” mita și a mințit la detectorul de minciuni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.02.2019 - 15:36

Darius Vâlcov, consilier al Vioricăi Dăncilă, condamnat la opt ani de închisoare cu executare, a încălcat legea cu bună știință, arată motivarea instanței supreme, citată de G4Media.

SHARE

Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut, în motivare, că probele „relevă că infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare a banilor au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă”. De asemenea, instanța supremă a considerat că declarațiile pe care fosta soție, Lavinia Șandru, și tatăl lui Vâlcov le-au dat în fața instanței au fost „nesincere” și nu a ținut seama de aceste probe, potrivit G4Media

Legat de acuzațiile de incompatiblitate formulate de procurorii DNA, instanța supremă a arătat că Darius Vâlcov nu a respectat funcțiile de demnitar pe care le ocupa și că a încălcat legea cu bună știință: „Prin faptele sale, a acţionat cu intenţie întrucât nu numai că nu s-a menţinut dincolo de orice suspiciune de natură a deturna prestigiul funcţiei, ci dimpotrivă, în deplină cunoştinţă de cauză a exercitat operaţiuni financiare în scopul de a obţine profit din anumite activităţi comerciale pentru societăţile pe care le administra în fapt sau foloase pentru sine, ştiind că o persoană învestită cu atributul funcției sale este incompatibilă a exercita acest tip de acte”, se arată în motivarea instanței supreme.

Citește și: S-a motivat decizia în dosarul lui Darius Vâlcov la mai bine de un an după condamnare

Legat de o faptă de trafic de influență făcută în beneficiul unui investitor, Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion, ICCJ  a reținut că Vâlcov a disimulat suma de 3.100.000 de lei sub forma a trei lingouri din aur, mai multe tablouri şi sub forma unor servicii şi amenajări în beneficiul City Hotel Slatina, pe care îl deţine şi controlează prin interpuşi. „Pe tot acest traseu financiar creat artificial, banii, proveniţi din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă de către inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, au fost disimulaţi, de la o societate la cealaltă, sub forma unor servicii sau lucrări, pentru ca în etapa finală de „albire”, sumele respective să fie schimbate, pe de o parte în obiecte de artă, iar pe de altă parte în diverse servicii de amenajare, diferite lucrări de construcţii, bunuri şi materiale de construcţii şi amenajare pentru City Hotel Slatina, care aparţin aceluiaşi inculpat”, potrivit motivării. 

De asemenea, Vâlcov a cerut să fie testat cu detectorul de minciuni, fiind întrebat dacă a luat bani de la denunțător, și a mințit.

Citește și: CNATDCU analizează dacă Vâlcov și-a plagiat lucrarea de doctorat

„În urma examinării inculpatului Vâlcov Darius Bogdan cu tehnica poligraf la solicitarea acestuia, s-a constatat că la întrebarea „Aţi primit, în mod direct, vreo sumă de bani de la Berna Theodor în legătură cu contractele încheiate între S.C. Tehnologica Radion şi S.C. Compania de Apă Olt, la sediul Tehnologica Radion ?” răspunsul „Nu” al inculpatului a provocat modificări specifice comportamentului simulat.”, se mai precizează în motivarea instanței.

Darius Vâlcov a fost condamnat, la începutul anului 2018, la închisoare cu executare pentru trafic de influență - patru ani, pentru spălare de bani - șase ani și pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția - doi ani. Pedepsele s-au contopit și a rezultat o condamnare de opt ani. La mai bine de un an de la condamnare, Înalta Curte de Casație și Justiție a redactat și motivarea. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te