Dosarul Revoluției trenează în continuare. Mama unui copil ucis în 1989 și-a dat foc și a murit

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.06.2023 - 16:21
Mama unui copil ucis în 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov, de Ziua Eroilor, în semn de protest față de tergiversarea Dosarului Revoluției - Foto: newsbv.ro - Imagine cu rol ilustrativ

Mama unui copil ucis în 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov, de Ziua Eroilor, în semn de protest față de tergiversarea Dosarului Revoluției. Deși femeia a murit pe 25 mai, autoritățile au oferit informații despre caz abia pe 9 iunie, la insistența mass-media.

SHARE

O braşoveancă, al cărei copil a fost ucis la Revoluţia din 1989, şi-a dat foc în Poiana Braşov, de Ziua Eroilor, primele informaţii privind acest caz fiind comunicate abia vineri, 9 iunie, de organele de anchetă penală, la solicitarea presei, informează Agerpres.

La două săptămâni după tragicul eveniment, IPJ Braşov a transmis că o femeie şi-a dat foc, pe 25 mai, în Poiana Braşov, ea decedând în ambulanţă, înainte de a fi preluată de elicopterul SMURD.

Potrivit mytex.ro, Ileana Negru a recurs la autoincendiere după ce a fost batjocorită de instituţiile statului. Femeia, care de ceva vreme locuia în Spania, la fiica ei, venise în România şi umbla pe la instituţii pentru ca indemnizaţia pe care o primea de la statul român, în valoare de 918 lei, să îi fie virată în Spania.

Citește și: Valentin Ceauşescu are 75 ani și stă într-o vilă de 250.000 €. La Revoluție s-a ascuns la un prieten

Mama unui copil ucis în 1989 și-a dat foc și a murit

"La data de 25 mai, în jurul orei 18.00, Poliţia Staţiunii Poiana Braşov a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex feminin şi-ar fi dat foc în zona Poiana Mică a staţiunii Poiana Braşov.

Poliţiştii s-au deplasat cu operativitate la faţa locului, din cercetări rezultând că o femeie, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Braşov, şi-ar fi dat foc pe drumul forestier "Drumul Vechi", ce face legătura între zona Poiana Mică şi strada Poiana Ruia, din Staţiunea Poiana Braşov.

Echipajul S.M.U.R.D. sosit la faţa locului a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior transportând persoana vătămată în zona unde a aterizat un elicopter S.M.U.R.D. pentru a o prelua.

Citește și: Actorul care a jucat doar comedii: Aruncat de comuniști în pușcărie, e împușcat în cap la Revoluție

Aflându-se în echipajul auto S.M.U.R.D., persoana vătămată a intrat în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi s-a constatat decesul acesteia.

În urma cercetării la faţa locului, poliţiştii au identificat un recipient din plastic transparent, care prezenta urme de combustibil lichid, o brichetă şi o bucată de carton care conţinea un mesaj", a transmis IPJ Braşov. 

Parchetul explică de ce informaţia nu a fost făcută publică imediat

La rândul său, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, sub coordonarea căruia se efectuează cercetările în dosar, a precizat că "a fost dispusă o expertiză medico-legală pentru a se stabili cauza morţii".

Totodată, prim-procurorul Anca Gheorghiu a dat o explicaţie pentru faptul că informaţia nu a fost făcută publică până în prezent.

"Fiind ancheta la început, este esenţial ca mai întâi să strângem probele necesare pentru a lămuri situaţia de fapt. În prezent, se fac cercetări in rem cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, iar în cauză a fost dispusă o expertiză medico-legală (autopsie) pentru a se lămuri cauza morţii. (...)

Ancheta este încă la început şi era necesar să fie strânse probe în vederea lămuririi situaţiei de fapt. 

Raportat la fiecare speţă în parte, organul de urmărire penală stabileşte când este oportun să ofere informaţii, urmărirea penală fiind nepublică", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

Potrivit unor surse, femeia şi-ar fi pierdut la Revoluţie băiatul de 12 ani, iar gestul său ar fi fost unul de protest faţă de modul în care statul român a tratat-o, respectiv îi tratează pe urmaşii martirilor.

Conform aceloraşi surse, femeia ar fi lăsat la locul morţii sale un mesaj în acest sens, inscripţionat pe o pancartă.

"Fac precizarea că nu putem reda conţinutul acestuia, dar pot menţiona că doamna era nemulţumită de evoluţia lucrurilor în România după Revoluţia din 1989, data de 25 mai fiind şi ziua în care se comemorează eroii Revoluţiei", a precizat reprezentanta Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te