Dosarul din care s-au scurs note SRI către Dragnea, clasat de DNA

DE Alexandru Pop | 17.08.2020 - 08:52
Dragnea, la fereală/FOTO: facebook.com

DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene în care era vizată firma 3T Construct din Piatra Neamţ, deţinută între 2010 şi 2014 de directorul Tel Drum, Petre Pitiş, şi apoi preluată de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum.

SHARE

Clasarea a fost dispusă pe data de 22 iunie 2020 pe motiv că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală, potrivit unui răspuns al DNA la o solicitare a G4 Media.

Dosarul a fost investigat inițial de DNA Oradea, apoi preluat de DNA central. Cercetările au fost făcute împreună cu OLAF și DLAF (Departamentului de luptă antifraudă din cadrul Guvernului).

Potrivit unor surse judiciare, procurorul a fost nevoit să elimine probele strânse de SRI în acest caz, pe mandat de siguranță națională (MST), ca urmare a deciziei CCR 55/2020. De notat că decizia CCR este din data de 17 iunie 2020, iar clasarea a fost dispusă pe 22 iunie 2020.

În dosar era începută urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Prejudiciul se ridica la peste 10 milioane de euro şi viza două licitaţii încheiate de firma 3T Construct cu compania Apaserv din Satu Mare.

Potrivit SEAP (site-ul guvernamental de transparenţă în achiziţii publice), pe 29 martie 2013, asocierea de firme 3T Construct Piatra Neamţ şi Stulz Planaqua GmbH din Germania şi-a adjudecat prin licitaţie un contract de peste 19 milioane de lei fără TVA, adică peste 4 milioane de euro, cu compania Apaserv Satu Mare pentru „lucrări de construcţii staţii de epurare a apelor uzate în oraşele Tăşnad şi Abrud”.

Pe 30 decembrie 2012, un alt contract de aproape 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, a fost încheiat de aceeaşi asociere de firme 3T Construct – Stulz Planaqua cu compania Apaserv pentru „extinderea staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare”.

Potrivit surselor G4Media.ro, asocierea dintre firma controlată de directorii Tel Drum cu compania germană ar fi fost una formală, după cum ar fi rezultat în urma investigației OLAF din Germania.

În plus, pentru adjudecarea licitaţiilor, reprezentanţii 3T Construct ar fi falsificat mai multe documente, astfel încât să respecte caietul de sarcini. Spre exemplu, ar fi fost falsificat CV-ul directorului de şantier Mirela Costache în ce priveşte experienţa minimă de 3 ani în lucrări hidrografice. În CV-ul ei s-ar fi adăugat în fals că ar fi condus ca diriginte de şantier lucrări hidrografice în comuna Gratia din Teleorman, localitatea natală a lui Liviu Dragnea. Acesta ar fi şi motivul pentru care procurorii DNA ar fi ridicat documente de la Gratia în 2017 şi l-ar fi audiat ca martor pe primarul localităţii.

Potrivit surselor G4Media.ro, dosarul ”3T Construct” viza informaţiile cuprinse în nota SRI sustrasă de poliţistul DNA, Dan Emil Manolachi. Poliţistul ar fi fotografiat nota secretă a SRI către DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te