Din 438 de sesizări penale depuse de Curtea de Conturi, doar 11 au fost trimise în judecată

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.04.2021 - 13:56
Din 438 de sesizări penale depuse de Curtea de Conturi, doar 11 au fost trimise în judecată. Foto Pixabay

Curtea de Conturi din România a depus în ultimii cinci ani 438 de sesizări penale cu privire la cheltuirea defectuoasă a banului public. Dintre acestea au fost acceptate de procurori doar 185 de cazuri.

SHARE

Curtea de Conturi a României a depus, în perioada 2016-2020, 438 de sesizări penale cu privire la „existența unor abateri de la legalitate și regularitate” în cheltuirea banului public de către instituțiile de stat, abateri care au determinat producerea unor prejudicii”.

„În perioada 2016-2020, Curtea de Conturi a României a sesizat organele de urmărire penală competentă în 438 de cazuri, dintre acestea fiind soluționate 185 de cazuri, astfel: 

- 11 cazuri prin trimiterea în judecată a persoanelor vizate;

- 174 cazuri prin clasare”, arată Curtea de Conturi într-un răspuns pentru Newsweek România.

Inspectorii au identificat în aceeași perioadă prejudicii de 4,291 de miliarde de lei, dintre acestea fiind recuperate doar 596 de milioane de lei, reprezentând doar 13,91%.

Citește și: VIDEO Muncitori din Grecia pe Autostrada Sebeș – Turda. Inaugurare în 2021 după 5 ani de întârzieri

Nu toate abaterile sunt și penale

Numărul mic de dosare sesizate de Curtea de Conturi prin trimiterea în judecată - doar 11 din 438 - este explicat de instituție prin faptul că inițial, „în situațiile în care se constată existența unor abateri de la legalitate și regularitate, care au determinat producerea unor prejudicii, se comunică conducerii entității publice auditate această stare de fapt. Stabilirea întinderii prejudiciului și dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia devin obligație a conducerii entității auditate”, se arată în răspunsul oferit Newsweek România. 

Mai mult, Curtea de Conturi depune sesizarea penală cu privire la fapte, nu la persoane. Abia ulterior, anchetatorii decid cine anume și dacă se face vinovat pentru crearea unui prejudiciu și dacă poate răspunde penal.

Citește și: FOTO & VIDEO Lucrările la cel mai avansat pasaj de pe Centura București – 40%. Deschiderea, în 2021

În plus, legea a fost schimbată de către guvernul condus la vremea respectivă de Sorin Grindeanu și controlat de Liviu Dragnea.  

„Prin Decizia nr. 17 din 10 mai 2017, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a statuat că interesul publice în baza căruia acționează Curtea de Conturi (...) este unul limitat la sesizarea organelor de urmărire penală care vor decide în mod exclusiv, potrivit propriilor competențe și în condițiile prevăzute de Codul de procedură penală, dacă faptele sesizate constituie infracțiuni și justifică trimiterea în judecată a persoanelor care le-au săvârșit sau, dimpotrivă, se impune o soluție de clasare”, menționează Curtea de Conturi.

Prin urmare, dacă organele de urmărire penală constată că faptele sesizate de Curtea de Conturi a României constituie infracțiuni și justifică trimiterea în judecată a persoanelor care le-au săvârșit, instituția noastră nu are calitate procesuală în respectivul litigiu penal”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te