Delict de opinie: Crina Muntean, judecătoarea suspendată după un interviu în Newsweek, sancționată

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.06.2021 - 23:08
Judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, sancționată pentru delict de opinie de ÎCCJ.

După ce a fost suspendată din magistratură, pentru o perioadă de șase luni, de către CSM, pentru un interviu acordat Newsweek România, ÎCCJ a modificat sancțiunea judecătoarei Crina Muntean.

SHARE

Completul de 5 judecatori al Înaltei Curți a fost condus de șefa ÎCCJ, judecătoarea Corina Corbu, potrivit portalului instanței supreme.

Judecătoarea Muntean a fost sancționată pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Citește și: Cazul judecătoarei Crina Muntean. „Coincidențe” între Secția Specială, Inspecția Judiciară și PSD

Totuși, Înalta Curte a modificat sancțiunea aplicată de Secția pentru judecători a CSM de excludere din magistratură a Crinei Muntean și a transformat-o în reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni.

”Având în vedere forțele angrenate în mecanismul de hărțuire declanșat împotriva mea (și nu mă refer la avocații implicați) e un deznodământ la care m-am așteptat. Nu sunt surprinsă.

Au fost repinse toate probele propuse de mine, inclusiv audierea unui coleg judecător care confirmă cele relatate de mine în interviul de la Newsweek. S-a respins și cererea de repunere pe rol pentru discutarea în contradictoriu a consecințelor hotărârii CJUE din 18 mai 2021 asupra procedurii disciplinare derulate conform regulamentelor adoptate de inspectorul șef (al Inspecției Judiciare – n.r.) în perioada în care exercita mandatul în baza unei numiri politice ce a încalcat Tratatul Uniunii.

Consecințele generate momentan sunt, dincolo de elementul pecuniar, blocarea oricarei forme de ascensiune profesională timp de 3 ani”, a declarat judecătoarea Muntean, pentru G4media.ro.

Citește și „Poliție politică“ à la Inspecția Judiciară. Judecătoare cercetată pentru un interviu în Newsweek

În iulie anul trecut, fosta șefă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean, a fost sancționată de Secția pentru judecători a CSM cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 luni pentru un interviu acordat revistei Newsweek România. 

Citește și: Suspendarea judecătoarei Muntean, după un interviu în Newsweek România, sancționată de SUA

În interviu, judecătoarea a avertizat asupra pericolului reactivării rețelelor de interese din Justiția locală.

Judecătoarea a atacat decizia CSM la Înalta Curte, care s-a pronunțat azi, 7 iunie 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te