De ce a semnat purtătorul de cuvânt în locul șefului Inspecției Judiciare. CSM nu a hotărât

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 20.11.2020 - 21:48
Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare. Captură video

Curtea de Apel București a anulat pe 6 noiembrie o rezoluție de clasare emisă de către Inspecția Judiciară și semnată de purtătorul său de cuvânt, care nu avea acest drept, și a obligat instituția să facă noi verificări în dosar.

SHARE

Totul a pornit de la un dosar depus la Curtea Constituțională a României (CCR) de către o judecătoarea de la Curtea de Apel București. Pe 3 ianuarie anul acesta, avocatul ales de magistrat a trimis CCR concluziile scrise pentru o excepție de neconstituționalitate invocată de către magistrat.

„Pe data de 03.01.2020, nu în nume personal, ci doar în calitate de apărător ales al unei doamne judecătoare de la Curtea de Apel București, am depus concluzii scrise într-un dosar aflat pe rolul Curții Constituționale, în care clienta mea are calitatea procesuală de autoare a excepției de neconstituționalitate, iar Inspecția Judiciară este și ea parte în proces, în calitate de intimată.

Din curtoazie profesională, am pus în copie, ca destinatar al respectivului email, Inspecția Judiciară, ca parte procesuală (intimată) în respectivul dosar al Curții Constituționale, indicând expres acest lucru atât în concluziile scrise, cât și în textul email-ului”, a explicat avocatul Corneliu Liviu Popescu, într-o petiție către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Două săptămâni mai târziu, avocatul a avut surpriza să afle că aceste concluzii au fost considerate de către Inspecția Judiciară drept o sesizare împotriva unui magistrat. Dar, pentru că nu ar fi fost semnată, sesizarea a fost clasată (închisă).

A doua surpriză avea să fie și mai mare: clasarea a fost dispusă de către șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, dar a fost semnată de către purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Bogdan Alexandru.

Citește mai multe amănunte aici: EXCLUSIV Inspecția Judiciară, obligată să își investigheze șeful. Netejoru, acuzat de fapte penale

Newsweek România a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecției Judiciare să ne comunice dacă practica de delegare a atribuțiilor inspectorului-șef al Inspecției Judiciare către purtătorul de cuvânt a fost analizată de CSM cu ocazia dezbaterii rapoartelor judiciare și care au fost concluziile acestei dezbateri.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Secția pentru judecători, nu au adoptat hotărâri punctuale privind delegarea atribuțiilor inspectorului-șef al Inspecției Judiciare către purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare”, a fost răspunsul CSM pentru Newsweek România

Inspecția Judiciară nu a răspuns solicitării revistei. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te