Cum se dădeau „pensiile speciale” în comunism. Erau aceleași categorii de privilegiați ca astăzi

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.10.2023 - 13:09
Cum se dădeau „pensiile speciale” în comunism - Foto: Colaj

Pensii speciale se dădeau și în comunism și de ele beneficiau aceleași categorii de privilegiați ca și astăzi: magistrați, militari, polițiști. Scopul acordării acestor bani nemunciți erau fidelizarea acestor importante categorii sociale.

SHARE

Pensiile speciale să dădeau și în comunism și de ele beneficiau aceleași categorii privilegiate ca și azi: magistrați, polițiști, militari. Istoricul Mihail Demetriade spune că scopul acordării acestor privilegii era același ca și acum: fidelizarea unor categorii.

El publică un document prin care se certifică sumele de bani ale unui proaspăt pensionar. Pensia este una uriașă pentru acele vremuri, de 4.300 de lei. În condițiile în care un salariu bun era, în 1986, 2.500 de lei. 

Se observă că pe lângă pensie, respectivul mai primește și o pensie suplimentară de 630 de lei.

Cum se dădeau „pensiile speciale” în comunism. Erau aceleași categorii de privilegiați ca astăzi

„Povestea "pensiilor speciale" este veche, nu are nimic (dar nimic!) în comun cu tranziția.

Tot ce nu e contributivitate ține de mecanismele de loializare ale statului, nu neapărat statul comunist, care - în bună măsură - preia metehne vechi. Că statul modern în România s-a născut într-o relație precară, ca să nu spun inexistentă, cu societatea este un subiect în sine.



În perioada comunistă au existat multiple facilități care au protejat categorii întregi profesionale, nu doar aparatul militar (MApN, M.I.) ci și magistrații, fosta "Procuratură", personalul diplomatic etc. Dau mai jos un document inedit: o decizie de pensionare cu multiplele ei componente.

După 1990, logica fidelizării acestora a continuat, pentru că filosofia paternalistă a statului n-a fost contestată. A nu se confunda contestarea politică cu cea a relației societate-stat. Nu este nici acum, dimpotrivă. Societatea, în cea mai mare parte a ei, așteaptă ca "statul să facă". Cei care au părăsit acest "pact", nu puțini, fie au plecat, fie sunt cei care contează, cu adevărat, aici”, a scris istoricul Mihai Demetriade, care este membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

S-a votat legea pensiilor speciale

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, modificările aduse proiectului de lege privind pensiile speciale, pentru a-l pune în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale şi cele ale Comisiei Europene.

"Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării", se arată în proiectul de lege.

Citește și: Parlamentul a votat legea pensiilor speciale: Acestea se vor impozita în trepte

Fosta șefă CSM, Lia Savonea, ar ieși cu 35.000 lei pe lună pensie specială. Asta dacă ar ieși azi la pensie și pe baza noii legi a pensiilor speciale care se votează, azi, în Parlament.

Citește și: SIMULARE 35.000 lei/lună pensie specială pentru Lia Savonea pe baza noii Legi a pensiilor speciale

Alina Corbu, șefa Înaltei Curți ar lua o pensie de 27.000 lei pe lună dacă s-ar pensiona azi, arată o simulare pe reforma pensiilor speciale. Pensia specială medie a magistraților ar fi de 18.500 de lei după „tăierile” operate de guvern.

Citește și: Reforma guvernului: 27.000 lei pensie specială pentru șefa Înaltei Curți dacă s-ar pensiona azi

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te