CSM a amânat o decizie în cazul avocatei care a cerut pensie după 6 luni de magistratură

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.12.2019 - 12:15

Judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii au amânat luarea unei decizii în cazul magistratului Claudia Silinescu Gherbovan, care a devenit judecător în urmă cu doar 6 luni și a depus cerere de pensionare de la Tribunalul Ilfov.

SHARE

În ședința de luni, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuție cererile de pensionare pentru 26 de magistrați și a decis în 25 de cazuri să înainteze președintelui Klaus Iohannis propunerile de eliberare din funcție prin pensionare, potrivit Hotnews.

Excepție a făcut judecătoarea Claudia Silinescu Gherbovan de la Tribunalul Ilfov, care a cerut să se pensioneze la doar 6 luni după ce a devenit magistrat, în baza unui interviu. În cazul acesteia, Secţia pentru judecători a hotărât amânarea discutării cererii privind eliberarea din funcţie prin pensionare, potrivit deciziei publicate pe site-ul CSM.

Claudia Silinescu Gherbovan a fost numită judecător la Tribunalul Ilfov în urmă cu doar 6 luni, mai exact în 1 iunie, după un interviu de admitere directă în magistratură. Anterior, Gherbovan a fost avocat. Conform Legii 303/2004 privind statutul magistraților, foștii judecători și procurori care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică, avocații, notarii, consilierii juridici, polițiștii, grefierii sau executorii judecătorești cu studii superioare juridice pot fi numiți în magistratură, dacă au o vechime de specialitate de cel puțin 5 ani.

Claudia Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase. Ea a fost judecată și ulterior achitată în dosarul de corupție în care au fost vizați patru judecători de la instanța supremă -Anton Pandrea, Claudia Corbu, Gabriela Bîrsan și Iuliana Pusoiu. Gherbovan a fost judecată pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la fals în înscrisuri sub semnătura privată.

Asociația Forumul Judecătorilor din România a atacat în instanță hotărârea Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la Metodologia privind numirea în funcția de judecător, prin interviu, în baza Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Forumul Judecătorilor arată că s-a opus încă din 2015, la fel ca mii de magistrați români, reintroducerii în legislație a unor asemenea dispoziții care "nesocotesc flagrant" actele internaționale ce consacră principiile fundamentale privind independența judecătorilor – importanța selecției, pregătirii și a conduitei profesionale, respectiv a standardelor obiective ce se impun atât la intrarea în profesia de magistrat, cât și la instituirea modalităților de revenire în magistratură.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te