Codruța Kovesi cere mai multe puteri pentru a porni o luptă în UE: „Nu veți dormi bine”

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.02.2024 - 18:50
Codruța Kovesi cere mai multe puteri pentru a porni o luptă în UE: „Nu veți dormi bine” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Laura Kodruța Kovesi, șefa Parchetului European, dorește să obțină mai multe puteri și fonduri suplimentare pentru a putea lupta cu traficații de droguri din Uniunea Europeană.

SHARE

Traficanții de droguri ar fi trecut la furtul de bani din UE, iar acest lucru a determinat-o pe Laura Codruța Kovesi să riposteze.

„Nu veți dormi bine”, acesta este mesajul transmis de procurorul general al Europei pentru organizațiile criminale care vizează din ce în ce mai mult UE și banii săi, notează POLITICO.

La doi ani de când și-a început activitatea ca prim-șefă a Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi a văzut o "reorientare din partea mafioților, care și-au îndreptat privirea spre subvențiile UE și frauda cu TVA", notează sursa citată.

Kovesi: „Nu există o țară curată din această perspectivă”

"Europa pierde peste 50 de miliarde de euro pe an numai cu acest tip de infracționalitate", a declarat Kovesi, într-un interviu acordat de la biroul său din Luxemburg.

Ea conduce o echipă de 135 de procurori care se ocupă de investigații transfrontaliere masive privind infracțiunile legate de bugetul UE, iar Kovesi a reluat un avertisment recent al Europol, agenția de aplicare a legii din UE, cu privire la "negarea la nivel continental a nivelului real al fraudei financiare și la ceea ce înseamnă aceasta pentru securitatea noastră".

Citește și: La cât se ridică frauda cu fonduri europene descoperită de Codruţa Kovesi

Una dintre principalele ținte este mecanismul de redresare și de reziliență, înființat în urma pandemiei Covid pentru a distribui sume uriașe de bani pentru a ajuta țările să se pună pe picioare. Sute de astfel de cazuri sunt în prezent investigate de EPPO.

"Ori de câte ori există crimă organizată, cum ar fi o piață mare pentru cumpărarea de droguri ilegale, există o corupție generalizată... și nu există o țară curată din această perspectivă", a subliniat Kovesi.

"Cred că EPPO este cel mai bun instrument pentru ca Europa să se implice în lupta împotriva acestui tip de infracționalitate", a declarat Kovesi. Dar ea a avertizat că bugetul EPPO va trebui să țină pasul cu o extindere a rolului său, spunând: "Întreaga arhitectură pusă în aplicare pentru a proteja banii UE trebuie să fie un pic remanierată".

Însă un diplomat european a pus sub semnul întrebării coexistența celor două organisme EPPO și OLAF (Oficiul european de luptă antifraudă) menite să combată utilizarea abuzivă a fondurilor UE.

Citește și: Codruța Kovesi avertizează în privința abuzului în serviciu: „Este de datoria mea să reacționez”

"În timp ce EPPO poate crede cu adevărat că poate argumenta în mod decent în favoarea unui buget mai mare care să îi permită să își facă treaba, ar trebui, de asemenea, să ținem cont de faptul că, probabil, consideră în egală măsură că bugetul mai mare al OLAF nu reflectă neapărat rezultatele sale reale pe teren", a declarat diplomatul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi liber.

Kovesi spune că o finanțare suplimentară ar ajuta-o să creeze o forță de elită de investigatori financiari în întregul bloc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te