Curtea Constituțională nu-l poate salva pe Dragnea

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.06.2018 - 16:53

Instanța care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni cu executare nu a ignorat decizia Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu, așa cum susțin liderii PSD, ba, din contră, a aplicat-o întocmai.

SHARE

Șeful PSD a fost acuzat că, pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, a aranjat să fie angajate la Protecția Socială  două membre PSD, care nu au trecut niciodată pe la acel serviciu. Liviu Dragnea s-a declarat mereu nevinovat. Paguba adusă statului depășește 100.000 de lei.  

Avocata Elenina Nicuț a explicat pentru Newsweek România că președintele PSD a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, deoarece a încălcat prevederile unor legi. 

Curtea Constituțională (CCR) a păstrat infracțiunea de abuz în serviciu atunci când un funcționar public încalcă legislație primară (legi, ordonanțe ale Guvernului) și a eliminat-o în cazul încălcării legislației secundare (hotărâri de guvern, hotărâri ale administrației locale etc.)

Concret, articolele care au stat la baza condamnării lui Dragnea sunt art. 25 Cod Penal/1969 (”Constrângerea morală”), art. 132  (Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, art. 248 CP/1969 (”Abuzul în serviciu contra intereselor publice”)

Ce a decis Curtea

Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 246 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. (1) din Codul penal şi a constatat că “acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii”.

Citește și: Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul privind angajările fictive

În esenţă, în motivarea deciziei, Curtea a statuat că “neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. Curtea reţine că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecinţele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanții împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare şi predictibile este obligatorie”.

Manipularea PSD

Ministrul Justiției Tudorel Toader a susținut vineri, că judecătorii din complet nu ar fi ținut cont de o decizie a Curții Constituționale care vizează abuzul în serviciu. El a calificat decizia de condamnare ca fiind ”interpretativă” și a completat că așteaptă motivarea sentinței. ”Vreau să vă spun cu deplină convingere că o decizie a CCR nu poate fi neglijată chiar dacă legiuitorul nu pune textul legii în acord cu decizia”, a spus tudorel Toader. 

Un mesaj în același ton l-a avut și premierul Viorica Dăncilă. „Decizia instanței de judecată în cazul președintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituției. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiție, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alții nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menține și după recursul din apel”, se precizează într-un comunicat de presă.

----------

Foto: Inquam Photos

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te