Călin Popescu Tăriceanu, acuzat că ar fi primit mită 800.000 de dolari

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.11.2018 - 13:11
Tăriceanu se bazează pe ajutorul colegilor săi din Senat. Foto Inquam Photos/George Călin

DNA susține că mita ar fi provenit de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie, respectiv pentru prelungirea unor licențe software Microsoft.

SHARE

Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore, potrivit DNA.

„Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece”, a comunicat DNA joi.

Tăriceanu ar fi primit indirect în perioada 2007-2008, când era premier, mită de aproape 800.000 de dolari de la o companie austriacă pentru ca în schimb să intervină pentru închierea unor acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu ar reprezenta 10 la sută din valoarea acestor acte şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore, au susținut procurorii.

În dosar sunt urmărite penal şi alte persoane pentru complicitate la luare de mită. Procurorul DNA a transmis procurorului general documentele necesare pentru a sesiza Senatul. Tăriceanu poate fi urmărit penal doar dacă Senatul îşi dă acordul în acest sens.

„Sunt unii «la butoane» care se gândesc”

Preşedintele Senatului afirma miercuri seară că la Senat nu s-a primit vreo cerere a DNA pentru avizarea urmăririi sale penale. El afirma că ”sunt unii «la butoane» care se gândesc că îşi pot păstra funcţiile sau oameni politici care mai cred că aşa se câştigă alegeri şi se pun guverne”. Declaraţia lui Tăriceanu venea  după ce televiziunile de ştiri au relatat că DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a preşedintelui Senatului, într-un dosar vizând presupuse fapte de luare de mită, pe care le-ar fi comis în perioada în care era premier (2004 - 2008), când ar fi cerut şi primit 10% din valoarea contractelor Microsoft.

”Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operaţiuni ce s-ar putea intitula «Salvaţi-l pe Lazăr». Un ţăran în civil găseşte o servietă prin câmp şi le-o predă jurnaliştilor cu ochi albaştri. La câteva zile distanţă se reîncălzeşte o ciorbă de mai bine 10 ani şi este aruncată presei ştirea că aş urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operaţiuni este atât de ridicol că ar părea neserios şi în filmele din seria «B.D. la munte şi mare». Efectele în spaţiul public sunt însă cât se poate de serioase, aşa că vreau să fac câteva precizări importante”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a susținut că nu s-a primit la Senat vreo solicitare din partea procurorilor, aşa cum se speculează în presă. „În al doilea rând, presupunând că va veni, aceasta va urma traseul procedural pe care îl urmează oricare astfel de cerere”, continuă el.

„În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licenţelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăţi s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licenţelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft ameninţa că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulţi bani. În faţa acestor evidenţe, să vorbeşti despre acuzaţii de mită, este lipsit de sens”, mai afirmă preşedintele Senatului.

Citește și Dan Andronic, chemat la DNA în dosarul lui Tăriceanu

Tăriceanu susţine că știe că „sunt unii «la butoane» care se gândesc că îşi pot păstra funcţiile sau oameni politici care mai cred că aşa se câştigă alegeri şi se pun guverne”.

Cine e implicat

Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria, potrivit unor surse judiciare citate de G4 Media.

Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost în centrul unui scandal de corupție în România în 2014, când chiar conducerea companiei a făcut un denunț cu privire la fapte de corupție săvârșite de angajații din România în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru licențele Microdoft din 2004 cu guvernul României. Informația a apărut în ordonanța DNA de începere a urmăririi penale într-un dosar de la acel moment și a fost citată de Agerpres.

Dosarul îl privea pe fostul ministru al Telecomunicațiilor în guvernul Emil Boc, Gabriel Sandu. Printre denunțătorii lui s-au numărat fostul șef al Fujitsu Siemens în România – Claudiu Florică – și avocatul Doru Boștină.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te