Parlamentari UE, anchetați pentru că ar fi fost mituiți de Putin. Ce servicii au oferit Moscovei?

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.04.2024 - 19:10
Belgia îi cercetează pe parlamentarii UE despre care se presupune că au fost mituiţi de Moscova - Foto: Flickr/European Parliament
Belgia îi cercetează pe parlamentarii UE despre care se presupune că au fost mituiţi de Moscova - Foto: Flickr/European Parliament

Belgia îi cercetează pe parlamentarii UE despre care se presupune că au fost mituiţi de Moscova. Procurorul federal al Belgiei a lansat o anchetă, împotriva membrilor Parlamentului European despre care se presupune că ar fi fost plătiți de Rusia.

SHARE

Belgia îi cercetează pe parlamentarii UE despre care se presupune că au fost mituiţi de Moscova. Procurorul federal al Belgiei a lansat o anchetă, împotriva membrilor Parlamentului European despre care se presupune că ar fi fost plătiți de Rusia, iar prim-ministrul Alexander De Croo va aduce problema ingerinței Rusiei în dezbaterea summitului liderilor UE, de săptămâna viitoare.

Luna trecută, autoritățile cehe și belgiene au descoperit ceea ce au spus că este o operațiune de influență pro-rusă în Europa, care implică o rețea pro-rusă care ar fi plătit politicieni europeni să răspândească propagandă.

Belgia îi cercetează pe parlamentarii UE despre care se presupune că au fost mituiţi de Moscova

De Croo a spus că membrii Parlamentului European (MEP) au fost plătiți de Moscova, pentru a răspândi mesajele, provocând scandal la Bruxelles și în întreaga UE.

După zile de tăcere asupra cazului, De Croo a confirmat că unii europarlamentari au fost abordați și plătiți de Moscova. În plus, „serviciile de informații belgiene au confirmat existența unei rețele de interferență pro-rusă, cu activități în mai multe țări europene și în Belgia”.

El a anunțat că autoritățile judiciare din Belgia au lansat acum o anchetă oficială, asupra presupusei ingerințe.

Citeşte şi: Ambasadorul Rusiei la Chişinău, convocat la MAE, pentru acţiunile de spionaj ale Rusiei în Moldova

„Pot spune că procurorul nostru federal a început o anchetă, care se bazează pe un raport desecretizat, pe care serviciile noastre de informații l-au adus alaltăieri”, a declarat De Croo, într-o conferință de presă, la Bruxelles.

„Potrivit serviciului nostru de informații, obiectivele Moscovei sunt foarte clare: să ajute la alegerea mai multor candidați proruși la Parlamentul European și să întărească o anumită narațiune prorusă, în acea instituție”, a adăugat el, subliniind necesitatea de a proteja UE, la alegerile din iunie. de interferența străină.

„Întrebarea mea este: avem ca instituții europene suficiente instrumente pentru a combate acest lucru?”, s-a întrebat retoric De Croo, conform Euractiv.

Citeşte şi: Integritatea europarlamentarilor, pusă la îndoială. Fapte de corupţie în rândul unor eurodeputați

El a spus că procurorul federal a solicitat Eurojust – Agenția UE pentru Cooperare în Justiție Penală – o întâlnire urgentă, pentru a discuta problema și a coordona cazurile transfrontaliere, deoarece rețelele rusești investigate ar afecta mai multe țări, cum ar fi Belgia, Germania și Republica Cehă.

În același timp, De Croo a anunțat că va aduce problema ingerinței Rusiei pe primul loc, pe ordinea de zi a summitului de săptămâna viitoare, astfel încât liderii UE să poată discuta în linii mari dacă blocul este suficient de pregătit pentru a lupta împotriva interferenței Rusiei sau a oricărei alte interferenţe și măsurile specifice de luat în continuare.

Foto: Flickr/European Parliament

De Croo a cerut de asemenea extinderea mandatului procurorului UE (EPPO) și al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), pentru a permite urmărirea penală a ingerințelor străine și a dezinformării.

Citeşte şi: Primele 7 persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE pentru destabilizarea R. Moldova

„Dacă astăzi mandatul procurorilor nu ar fi adecvat pentru asta, cred că ar trebui să extindem mandatele, pentru a ne asigura că avem instrumentele potrivite, pentru a lupta cu ceea ce se confruntă democrația europeană”, a spus el.

Nu este clar câți deputați europeni sunt anchetați și dacă mai sunt alți suspecți. „Nu pot comunica despre câți oameni, în ce țări, ce nume, ce sex sunt, ce partid sunt”, a spus De Croo. „Anumite informații sunt informații clasificate, la care eu însumi nu am acces”, a explicat acesta.

Conducerea Parlamentului European și grupurile politice au început să propună acțiuni de dublare a securității, în ciuda reformelor întreprinse după Scandalul Qatargate, care a implicat încercarea Qatarului şi Marocului de a cumpăra influență în Parlamentul European.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te