Integritatea europarlamentarilor, pusă la îndoială. Fapte de corupţie în rândul unor eurodeputați

DE Alexandra Lupascu | 13.07.2023 - 17:26
Integritatea europarlamentarilor, pusă la îndoială. Fapte de corupţie în rândul unor eurodeputați Foto: europarl.europa.eu (fotografie cu rol ilustrativ)

Integritatea europarlamentarilor, pusă la îndoială. Eurodeputaţii şi-au reiterat "şocul profund şi condamnarea acuzaţiilor de corupţie, spălare de bani şi participare la o organizaţie criminală" de către trei eurodeputaţi, un fost eurodeputat şi un asistent parlamentar.

SHARE

Parlamentul European (PE) solicită, într-un raport adoptat joi, sisteme eficiente de monitorizare şi supraveghere pentru a detecta ingerinţele străine în activitatea sa.

Încercările de a interveni în democraţie reprezintă un "un fenomen larg răspândit, care trebuie combătut cu maximum de dârzenie", susţin eurodeputaţii în recomandările lor privind reforma normelor PE ce vizează transparenţa, integritatea, responsabilitatea şi lupta împotriva corupţiei.

Eurodeputaţii şi-au reiterat "şocul profund şi condamnarea acuzaţiilor de corupţie, spălare de bani şi participare la o organizaţie criminală" de către trei eurodeputaţi, un fost eurodeputat şi un asistent parlamentar, menţionează un comunicat al PE, conform Agerpres.

Deputaţii solicită măsuri care să consolideze instituţiile UE atunci când sunt vizate de tentative de ingerinţe străine. Ei indică "numeroase lacune în normele de integritate şi transparenţă ale PE" şi solicită ca propunerea de 14 puncte a preşedintei Metsola de reformare a normelor Parlamentului să fie pusă în practică cât mai curând posibil.

Într-un raport adoptat joi cu 441 voturi pentru, 70 împotrivă şi 71 abţineri, eurodeputaţii solicită revizuirea rapidă a Codului de conduită al deputaţilor, inclusiv sancţiuni eficiente.

Citește și: Șofer de mașină electrică, supărat pe „frații” săi de încărcare: „Cocalari cu căruțe electrice”

Codul ar trebui să protejeze mai eficient avertizorii şi să consolideze normele privind conflictele de interese, declaraţiile de avere şi divulgarea veniturilor colaterale, precum şi interzicerea activităţilor colaterale remunerate pentru entităţi aflate în Registrul de transparenţă.

Integritatea pe primul plan

Deşi dialogul dintre reprezentanţii grupurilor de interese şi factorii de decizie rămâne o "parte vitală a democraţiei europene", mijloacele inadecvate de influenţare, darea sau luarea de mită şi alte infracţiuni sunt inacceptabile, subliniază aceştia.

Eurodeputaţii iau act de faptul că "ţări precum Qatar, Maroc, dar şi China, Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Serbia şi Turcia au investit masiv în eforturile de lobby de la Bruxelles".

 Ingerinţele străine "nu trebuie să rămână fără consecinţe", subliniază aceştia, solicitând suspendarea tuturor propunerilor legislative şi nelegislative privind cooperarea cu autorităţile de stat care încearcă să intervină, inclusiv suspendarea finanţării UE.

Citește și: Hagi a vândut puștiul-minune de la Farul cu 3 milioane de euro. Merge în UK, în Premier League

Ar trebui păstrată finanţarea pentru organizaţiile societăţii civile şi mass-media independente, precum şi pentru asistenţa umanitară, consideră ei, conform Agerpres.

Domeniul de aplicare şi monitorizarea Registrului de transparenţă ar trebui extinse şi toţi eurodeputaţii ar trebui să declare reuniunile programate cu reprezentanţii grupurilor de interese, inclusiv cu reprezentanţii diplomatici din ţări terţe.

Vor un nou organism


Noul organism de etică al UE ar trebui să monitorizeze dacă foştii deputaţi respectă perioada de incompatibilitate de şase luni, iar accesul lor în PE ar trebui revocat dacă fac lobby în numele unor ţări cu grad ridicat de risc.

Eurodeputaţii regretă, de asemenea, că a durat atât de mult timp până ce Comisia şi-a prezentat propunerea, care nu este destul de ambiţioasă pentru a înfiinţa un organism independent de etică al UE.

"Propunerile de reformă adoptate astăzi vor oferi soluţii pe termen lung pentru a contribui la consolidarea capacităţii noastre de a împiedica actorii externi să intervină în activitatea noastră.

Ele vor forma linia noastră de apărare împotriva ţărilor terţe autocratice care încearcă să submineze procesul decizional european şi ne vor ajuta să protejăm societăţile deschise şi libere", a declarat după vot preşedinta PE, Roberta Metsola.

"Parlamentul trebuie să rămână o instituţie deschisă, apărându-se în acelaşi timp împotriva corupţiei şi a ingerinţelor străine nocive.

Citește și: Marius Budăi, ministrul Muncii, şi-a dat demisia. Totul este după scandalul azilelor din Ilfov

În acest scop, propunem ca personalul care se ocupă de chestiuni sensibile să obţină autorizaţii de securitate, ca toate reuniunile cu părţi terţe să fie făcute publice, iar relaţiile politice cu ţările terţe să se desfăşoare numai prin intermediul canalelor parlamentare stabilite", a declarat coraportorul slovac Vladimir Bilcik (PPE).

"Votul de astăzi transmite un mesaj puternic. (...) PE reaminteşte, de asemenea, poziţiile sale anterioare în favoarea unui organism european de etică puternic, care ar îmbunătăţi atât transparenţa, cât şi responsabilitatea faţă de cetăţenii noştri", a afirmat la rândul ei coraportoarea Nathalie Loiseau (Renew), citată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te