Avocatul Dumitru Dobrev a raspus la cele mai răspândite întrebări din mediul online:
"Da, dar e scump să demolăm Cathedral Plaza!"
E scump, dar încă de pe vremea lui Oprescu s-au alocat fonduri, a avut loc o licitație pentru „servicii de evaluare al impactul suprastructurii imobilului Cathedral Plaza asupra sigurantei în exploatare și stabilirea modalitaților de desființare a construcției”.
Contractul acord-cadru pentru serviciile de consultanță este estimat la circa 1 milion de lei, fără TVA. Dacă se renunță la demersurile de a mai demola clădirea, ăia nu-s tot bani aruncați?
În acești bani intră și o expertiză făcută de niște experți atestați de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, astfel încât să nu apară nici un fel de probleme la clădirile din proximitate.
Dacă pe pe baza planurilor vizate spre neschimbare, a unui studiu geotehnic, a calculelor care se fac, rezultă că ar putea apărea fisuri, spre exemplu, la Catedrala Sf. Iosif, expertiza va spune ce fel de lucrări trebuie făcute și cum trebuie făcute ca acele fisuri să nu apară.
"Da, dar dacă clădirea e ok dpdv tehnic, și ce dacă e ilegală".
Cathedral Plaza este amplasată parțial pe un teren care aparține altcuiva, ceea ce e ilegal (cred că nu v-ar plăcea să-și facă unul bloc în curtea dvs fără să vă ceară părerea, nu?)
Există o decizie CEDO, "Ivanova și Cherkezov împotriva Bulgariei (cererea nr. 46577/15)", în care se spune, în esență, că demolarea unei clădiri poate fi decisă de instanțele naționale pentru încălcarea regulilor de urbanism, dar că înainte de aceasta trebuie căutat orice alt tip de remediu, spre a nu se încălca art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie și a domiciliului) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în cazul în care decizia de demolare a clădirii va fi pusă în executare fără o revizuire adecvată a proporționalității...
Prin urmare, instanțele analizează prin această prismă dosarele în care se cere și demolarea clădirilor și numai dacă nu este posibilă oricare altă soluție se dispune demolarea.
În cam 2/3 din cazuri, Curtea de Apel București decide anularea autorizației de construire și dă un termen de 6 luni pt intrarea în legalitate.
"Dar de ce trebuie neapărat demolată clădirea de birouri?"
Și aici la fel e plin de păreriști care spun că e o sentință crudă și nedreaptă, că după umila lor părere clădirea n-ar trebui demolată, ci transformată în minister sau în instituție publică.
Problema e că avem o sentință definitivă: prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curtii de Apel Ploiești, a rămas irevocabilă sentința civilă nr. 2520/28.06.2012, prin care Tribunalul Dâmbovița a obligat Primarul Municipiului București să emită decizia de desființare a cladirii Cathedral Plaza și să întreprinda toate demersurile administrative pentru readucerea terenului la situația anterioară emiterii autorizatiei, îm vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a Catedralei Romano-Catolice Sf. Iosif.
Când e o sentință definitivă, nu mai ai loc de întors, Primarul Capitalei nu se poate tocmi cu nimeni, e obligat să facă ce scrie acolo, punct.
Ca să transformi clădirea într-un minister, într-un cabaret sau în ce vrei tu, ar fi fost necesar:
1) clădirea respectivă să aibă o autorizație de construire valabilă, ca să poată fi recepționată și intabulată și să se poată face în mod legal contractele de utilități.
Autorizație de construire nu are, pentru că a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Suceava, deci nu ai cum să muți nimic acolo, că nu vei primi în veci și pururi aviz de la PSI, autorizații de la alte comitete și comiții, nu va da drumul nimeni la un lift acolo, etc.
2) Ca să muți un minister acolo trebuie să-ți semneze proprietarul că este de acord.
Proprietarul SPV-ului e un om de afaceri cunoscut în piața imobiliară din România încă din anii 2000, și nu-ți semnează nici dacă știe că mâine dă Putin cu bombardeaua și nu rămâne din planeta Pământ decît un cărbune radioactiv.
CINE VA PLĂTI OALELE SPARTE?
Zice un nene care se află în treabă pe FB că: ”mi se pare ireal cum un om de talia Primarului General, cu experiența sa în procese cu dezvoltatori, afirmă cu seninătate că banii pentru demolare vor fi recuperați de la dezvoltator. firma aia care a dezvoltat clădirea este un SPV - o firmă înființată special pentru acea clădire. adică ea nu are în patrimoniu decât acea clădire, ca activ imobil.
Din 2005, firma n-a mai avut activitate economică, are cifra de afaceri zero. Singurul motiv pentru care mai există sunt aceste litigii și procese. în momentul în care clădirea va fi demolată, firma va dispărea de facto. de facto, nu de jure, pentru că ea va continua probabil să existe ceva vreme, fără ca cineva să îi mai poată cere nimic (din moment ce singurul activ important din patrimoniul său - clădirea - va dispărea)”. La prima vedere așa este, SPV-ul Millenium Building e proprietarul clădirii, dar sub clădire e un teren. Proprietarul terenului este o firmă - Miller Global Properties - care a știut că pe proprietatea sa Millenium Building va ridica o clădire, pentru că trebuia să dea un acord în formă autentică și probabil că trebuia să primească și niște firfirei, probabil în baza unei asocieri în participațiune. În funcție de ce scrie în acel acord în formă autentică, contract de superficie, contract de asociere în participațiune, este posibil ca Miller Global Properties să răspundă și ea, mai ales dacă se dovedește că a știut și a tăcut.
Mai e o problemă: că Adriean Videanu, când era Primar al Capitalei, a concesionat ilegal o suprafață de 116 metri pătrați din terenul ocupat de Cathedral Plaza, de lânga catedrala Sf. Iosif, teren care aparține, de fapt, Bisericii Reformate Calvine. (Nu spun eu, zice fostul primar al Sectorului 1 Andrei Chiliman: "Terenul concesionat se suprapune integral peste o parte a terenului în suprafața de 469,8 mp, proprietate privată a Bisericii Reformate Calvine. Terenul a fost obținut pe cale judecatorească în 1996 și intabulat la Cartea Funciară în 2000”.)
Problema e că fără acea suprafață concesionată de 116 metri pătrați, nu se putea face garajul subteran al clădirii de birouri, deci nu se putea primi autorizația de construire. Ca urmare, Adriean Videanu, care este un gentleman bogat, împreună cu toată funcționărimea din Primăria Generală Capitalei, de la Juridic, de la concesiuni, de la urbanism, ar trebui să răspundă, pentru că fără semnătura lor nu se ajungea la acel mastodont, neputîndu-se crea locurile de parcare necesare, sau poate chiar terenul inițial era neconstruibil, neavând deschiderea la stradă necesară.
Un alt domn generos ar putea fi Andrei Chiliman, fost primar al Sectorului 1, care a semnat autorizația de construire, deși știa (sau ar fi trebuit să știe) că pe Luterană e zonă protejată și acolo emite autorizații doar Capitala. Așa cum a aflat Curtea de Apel Suceava, putea să afle și Chiliman, că avea oameni plătiți din banul public pentru asta.
Cum demolarea cu tot cu partea de soft-costuri nu poate să coste mai mult de 7 milioane de euro (nu 70 de milioane cum băsmesc unii ce au obsesia drobului de sare), atunci cred că Primăria Generală poate să-i întrebe de sănătate pe proprietarul terenului și pe domnii generoși care au semnat ”ca primarul”. (Asta se poate întampla numai dacă în 2024 nu se întoarce Coana Vulpe la primărie, că politicianului dâmbovițean nu-i place să scoată ochii altora: – nu-i mai bine să ne avem ca frații, să-mi rămână cutărică dator?)”, scrie avocatul pe FB.
Cathedral Plaza, blocul ilegal de lângă Catedrala Sf. Iosif, demolat. Nicușor Dan a semnat ordinul
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a semnat dispoziția de demolare a Cathedral Plaza, blocul construit ilegal lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul Bucureștiului.
Citește și: Cathedral Plaza, blocul ilegal de lângă Catedrala Sf. Iosif, demolat. Nicușor Dan a semnat ordinul