Ancheta asasinării omului de afaceri cu fermă de crocodili din Arad: Nicio pistă, după peste un an

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 06.09.2022 - 19:28
Ioan Crișan, omul de afaceri omorât în parcarea unui supermarket de pe Calea Aurel Vlaicu din Arad, în mai 2021, cu o mașină capcană. / Foto: glsa.ro

Ancheta asasinării lui Ioan Crișan, omul de afaceri omorât în parcarea unui supermarket de pe Calea Aurel Vlaicu din Arad, în mai 2021, cu o mașină capcană, bate pasul pe loc.

SHARE

Motivele și persoanele vinovate de moartea lui Ioan Crișan nu au fost încă stabilite oficial, deși la debutul anchetei existau indicii ale poliției care puteau elucida misteriosul asasinat. Omul de afaceri a murit în 29 mai 2021, după ce mașina în care abia se urcase a explodat.

Între timp, surse judiciare afirmă că problema preluării averii acestuia ar fi fost tranșată. La momentul asasinatului, Ioan Crișan deţinea o fermă de somn african, una dintre puținele ferme din Europa de Est, situată în apropierea unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad.

De asemenea, omul de afaceri asasinat a adus într-un bazin termal şi câţiva crocodili, pentru a dezvolta o fermă pentru a produce carne de crocodil, căutată în restaurantele din vestul Europei, acolo unde exporta şi somn african.

Citește și: Erdogan „cântă” pe partitura lui Putin: ''Europa culege ceea ce a semănat” în criza energetică

Fiica acestuia este cea care a preluat și firma de transport, dar și crescătoria și aceasta a reușit să scadă din datoriile fostului om de afaceri.

Aceste datorii însumau 488.000 lei, dar după preluarea afacerii, fiica acestuia a reușit să scadă datoriile la 36.000 lei. Oamenii legii nu au nici acum un cerc de suspecți, deși au fost audiate peste 400 de persoane. Dosarul se află în faza in rem la Secția de urmărire penală și criminalistică a PICCJ.

Citește și: 4.200.000 de gospodării în România abia își permit să bage în priză un frigider și să aprindă un bec

Evoluția anchetei asasinării lui Ioan Crișan

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) transmiseseră la finalul lunii mai, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la deschiderea anchetei în cazul uciderii lui Ioan Crișan, evoluția acestui dosar.

Autoritățile au luat în calcul atunci și varianta unui asasinat și au început ancheta pentru fapta de omor cu premeditare. Probele anchetatorilor indică faptul că un dispozitiv exploziv pus pe mașina Mercedes a lui Ioan Crișan s-a activat la câteva secunde după ce omul de afaceri a plecat de pe locul de parcare.

Mașina lui Ioan Crișan a explodat în mers, în jurul orei 07.00, în parcarea unui supermarket din centrul Aradului, apoi a luat foc și a ars în totalitate. Trupul omului de afaceri Ioan Crișan a fost propulsat de suflul exploziei.

În primele lor concluzii, medicii legiști au stabilit primele concluzii în cazul morții lui Ioan Crișan. Omul de afaceri ar fi suferit o puternică intoxicație de la fumul produs în momentul exploziei, înainte de a muri din cauza arsurilor și a fracturilor de stern și coaste, au declarat, pentru Gândul, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ancheta a condus la un moment dat către criminalitatea organizată din Ucraina, chiar dacă inițial se bănuia că ar fi implicați cetățeni sârbi cu pregătire militară.

Conform comunicatului transmis de PICCJ, anchetatorii au stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

În plus, au fost analizate relațiile comerciale derulate de Ioan Crișan, dar situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.

Mai mult, a fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR, respectiv Serviciul de Analiză Comportamentală.

„Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane”, au transmis procurorii, care au precizat că s-au stabilit și au fost investigate și posibilele surse de conflict în anturajul victimei.

Conform procurorilor, peste 400 de persoane au fost audiate în acest caz și au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe 35 de dispozitive.

În plus, au fost dispuse și finalizate 18 constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice și au stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a trei constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.

„Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană”, au transmis procurorii.

Poliția Română a furnizat sprijin prin alocarea ofițerilor și agenților de poliție pentru delegarea de activități, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, iar efectivul a fost redimensionat constant, în funcție de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate.

Mai mult, procurorii PÎCCJ precizează că au fost solicitate date de interes pentru soluționarea cauzei de la toate statele afiliate rețelei Interpol, fiind inițiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorități ale mai multor state și a fost solicitată și s-a beneficiat de asistența Europol, relatează glsa.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te