ALEGERI Judecători controversați vor să prindă un loc în viitorul CSM. Ce „pete” au la dosar

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 31.05.2022 - 18:17
Sediul din București al Consiliului Superior al Magistraturii/ Foto: Epoch Times România

Judecători controversați vor să prindă un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în urma alegerilor care se vor finaliza pe 22 iunie a.c. Newsweek România a făcut un inventar al magistraților cu probleme la dosar.

SHARE

CSM este compus din 10 judecători și 3 procurori, 3 membri de drept (ministrul Justiției, Procurorul General și președintele ÎCCJ) și doi reprezentanți ai societății civile, votați de Senat. Mandatul membrilor aleși este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Alegerea noilor membri a început în urmă cu două luni, cu etapa locală, pe Curți de Apel. În prezent se desfășoară campania internă pentru alegerile la nivel național. Scrutinul propriu-zis va avea loc pe data de 22 iunie.

Principala miză a alegrilor pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) este scoaterea acestui organism de sub influența magistraților care se opun reformei în Justiție, grupare condusă de Lia Savonea.

Citește și: ALEGERI Viitorul CSM încearcă să scape de influența nefastă a magistraților anti-reformă

În cursă s-au înscris personaje controversate. Este cazul judecătorului Daniel Grădinaru (foto). Lia Savonea, fosta președintă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vrea să-și mențină controlul asupra acestei instituții prin încercarea de a-l desemna succesor la șefia CSM pe Daniel Grădinaru, șeful secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Pe cei doi îi leagă unul dintre cele mai scandaloase dosare de fraudă din ultimele trei deceni: cazul FNI- Sorin Ovidiu Vîntu. Lia Savonea este acum simplu membru al secției de judecători a CSM. A fost președinta secției în perioada 2018-2019, dar încă controlează majoritatea din acest for.

Citește și: Judecătorii care au tergiversat dosarul FNI-Sorin Ovidiu Vântu își pregătesc rocada la șefia CSM

Judecătoarea Gabriela Bogasiu (foto), vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție și candidat în alegerile pentru CSM, a fost acuzată de Camelia Bogdan de „spălare de bani” prin folosirea de bunuri „dobândite prin săvârșirea de către soț a unor activități infracționale”. Ea a judecat unul din dosarele în care Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură. De asemenea, Bogasiu a fost acuzată că „are dosare penale mușamalizate de autorități.”

O apropiată de Lia Savonea este judecătoarea Denisa Stânișor (foto), promovată de la Curtea de Apel București la șefia Secției contencios-administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

 

O altă candidatură controversată la CSM este ce a judecătoarei Andreea Ciucă foto), președintele Asociației Magistraților din România (AMR). Asociația este considerată una dintre cele mai toxice pentru justiția din România, profund anti-DNA și anti-reformă.

Judecătoarea Elena Raluca Costache este, de asemenea, un om de încredere al Liei Savonea. Ea a obținut cu greu, în două tururi, candidatura din partea Curții de Apel București (CAB), după un efort major de mobilizare.  „Împreună cu judecătorul Mihai Valentin, judecătoarea Elena Raluca Costache, a restituit la DNA dosarul de înșelăciune al lui Marian Goleac, fostul director de la Amenajarea Domeniului Public din Sectorul 4. Goleac a fost un om-cheie în primăria Sectorului 4, condusă de edilul PSD Daniel Băluță. Potrivit unor surse judiciare, instanța a dispus restituirea în baza deciziei CCR nr. 231 din 6 aprilie 2021 potrivit căreia un procuror DNA nu mai poate să continue ancheta în dosarele disjunse”, a scris G4 Media.

De asemenea, împreună cu judecatorul Valentin Mihai, a dispus achitarea fostului primar din Jilava Adrian Mladin, după ce inițial acesta fusese condamnat la fond, la 8 ani închisoare cu executare de Tribunalul București, într-un dosar instrumentat de DNA.

De-a lungul timpului, judecătoarea Adina Lupea (foto), de la Curtea de Apel Cluj, s-a remarcat drept un magistrat cu un discurs vehement anti-DNA și anti-pandemie, și a atras atenție printr-o serie de afirmații controversate, scrie Presshub.ro.

În decembrie 2017, judecătoarea a ironizat protestul procurorilor și a judecătorilor care au ieșit pe treptele Curții de Apel Cluj după modificarea legilor justiției de către PSD.

În august 2018, i-a apărat pe jandarmii care au intervenit în forță în Piața Victoriei împotriva demonstranților. „Nu vă mai obosiţi să mă convingeți. Susțin tot ce a făcut aseară Jandarmeria. A fost absolut justificat răspunsul lor”.

Ea s-a lansat într-o critică virulentă față de măsurile anti-Covid ale guvernului și a lăudat modul de abordare a pandemiei de către Rusia și China.

„Distrugeți o țară, în timp ce evaluați spitalizarea unui bolnav de covid la câteva mii de euro. Cât credeți că o să o mai duceți așa? Ați îngropat o țară. Nu-i bai, toata Europa arată la fel, că suntem cetățeni europeni. De ce nu a fost îngropată Rusia din cauza de Covid? De ce oamenii se plimbă liberi și fără măști în China?”, a scris judecătoarea pe Facebook.

Ea a anunțat că, în sala ei de judecată, nu va accepta măști de protecție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te