A 57-a amânare în Dosarul „Loteria”, în care Maricel Păcuraru e acuzat de o fraudă de 5 mil. euro

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.12.2022 - 17:03
Maricel Păcuraru / Foto: b1tv.ro

Tribunalul București a amânat iar, pentru data de 23 ianuarie 2023, luarea unei decizii în dosarul în care Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, este acuzat de prejudicierea Loteriei Române. Până acum sunt 57 de amânări în acest dosar.

SHARE

Dan Lupașcu, unul dintre avocații lui Păcuraru, a declarat, pentru B1 TV, că se mai întâmplă să existe astfel de procese lungi: „sunt dosare și mai vechi”. Asta deşi un astfel de caz, cu amânări ce par fără sfârşit, nu ar trebui să reprezinte o normalitate.

Întrebat dacă s-a cerut prescripția faptelor în acest dosar, Lupașcu a răspuns: „S-a depus un memoriu în sensul acesta”. Și, chestionat dacă se așteaptă la prescripție, avocatul s-a limitat la a spune că se așteaptă la o soluție „legală și temeinică, indiferent care va fi aceasta”, evitând să folosească termenul de „prescripție”.

La ultimele ședințe, majoritatea amânărilor au fost date pentru că a lipsit apărarea, iar de data aceasta s-a luat aceeași decizie pentru că unul dintre inculpați nu s-a putut prezenta din motive medicale.

De altfel, un alt avocat a precizat pentru reporterul site-ului B1tv.ro, aflat la tribunal, că au fost cazuri de amânare şi pentru faptul că unul dintre avocaţi a suferit o intervenţie chirurgicală complicată. „Azi a fost un motiv obiectiv – unul dintre colegii avocați a fost operat la inimă”, a susținut și Dan Lupașcu.

Procesul în dosarul „Loteria”, parcă fără final

Deși Maricel Păcuraru a fost trimis în judecată pe 30 decembrie 2015, în dosar încă se mai administrează probe. Potrivit portalului de judecată, acum un an, însă, au fost excluse din mijloacele de probă administrate declaraţiile date de inculpații Ionuţ Marius Marinescu, Rîpanu Ovidiu şi Benea Gheorghe în calitate de martori în fața organelor judiciare în faza de urmărire penală. Asta înseamnă că aceștia practic au fost audiați degeaba.

Amintim în acest context că, în alte dosare, magistrați au ajuns să fie cercetați de Inspecţia Judiciară pentru că au amânat de zeci de ori pronunţarea în cauzele ce le-au fost repartizate.

De exemplu, judecătoarea Corina Fabiola Finta, de la Judecătoria Sector 5, e vizată de o acțiune disciplinară pentru că a amânat de 10 ori, în perioada octombrie 2021-martie 2022, pronunțarea soluției într-un dosar. Mai mult, ea „a dispus amânarea pronunţării peste termenul prevăzut de dispoziţiile legale într-un număr de 173 de dosare şi nu a respectat termenul legal de redactare într-un număr de peste 400 de hotărâri”.

La rândul său, Mihai Ștefan Ghica de la Tribunalul Cluj e anchetat disciplinar pentru că „a amânat succesiv pronunţarea într-o cauză de 12 ori, de la data de 8 octombrie 2021 până la data de 8 iunie 2022, pe o perioadă de 9 luni”

Acuzațiile aduse lui Maricel Păcuraru în Dosarul „Loteria”

Amintim că, în dosarul care a primit numele „Loteria”, patronul Realitatea PLUS este acuzat de procurorii DNA de spălare de bani, complicitate la spălare de bani şi participaţie improprie la abuz în serviciu. În dosar mai sunt și alți inculpați, între care Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții al Loteriei Române.

Prejudiciul adus Loteriei e de cinci milioane de euro.

Mai precis, Maricel Păcuraru e acuzat că s-a aflat în spatele unei țepe dată Loteriei Naționale, care a cheltuit milioane de euro pentru cartele telefonice Pelegrin fabricate de o agenție de turism care aparține chiar soției lui – Corina Păcuraru.

Speța e judecată de Cătălin Oprea, în cameră preliminară. Aici, magistratul ar trebui să stabilească dacă instanța a fost sesizată în mod legal și dacă administrarea probelor și efectuarea actelor de urmărire penală s-au făcut de asemenea în mod legal. Durata procedurii ar trebui să fie de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță.

Maricel Păcuraru mai are o condamnare la activ

Amintim că, în 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv pe Maricel Păcuraru și pe fostul director al Poștei Române Mihai Toader la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind polițele de asigurare pentru angajați, în care prejudiciul a fost de peste patru milioane de euro.

În ianuarie 2017, Judecătoria Brăila a dispus eliberarea din detenție a lui Păcuraru. El a ispășit 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te