Schelete umane, descoperite în timpul renovării unei școli din Bacău. Lucrarea nu a fost sistată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.06.2020 - 10:48
Sursa foto: Facebook Asociatie Vasile Parvan

La renovarea unei școli din județul Bacău, au fost descoperite Mai multe schelete umane au fost descoperite într-un sat din județul Bacău, în timpul renovării școlii. În loc să anunțe Direcția de Cultură, constructorul a continuat lucrările, conform Asociației „Vasile Pârvan”.

SHARE

Asociația Culturală „Vasile Pârvan” a sesizat situația pe Facebook, explicând că pe locul actualei școli se afla o biserică ortodoxă menționată documentar prima oară în 1798 și care a fost demolată de comuniști în 1952. În timpul lucrărilor de renovare, s-ar fi găsit și două schelete, unul de adult și unul de copil, pe care echipa le-ar fi îngropat lângă școală, potrivit localnicilor. 

 „În urma unei sesizări cu privire la un material istoric de mare valoare, o echipă a Asociației s-a deplasat în satul Cornii de Sus ( Bacău). Aici s-a constatat faptul că în timpul renovării școlii din sat ( corpul B) au fost descoperite mai multe schelete umane. Constructorul, în loc să anunțe Direcția Județeană pentru Cultură Bacău ( sau specialiștii din cadrul Muzeului Judetean de Istorie Bacău) și să sisteze lucrările, a continuat, distrugând multe probe de mare importanță istorică. Multe oseminte pot fi văzute în stradă, împreună cu resturile de materiale.

S-au descoperit, de asemenea ( din sursele localnicilor), și două schelete, probabil părinte și copil. Osemintele, din spusele localnicilor, au fost reîngropate lângă școală.

Din datele noastre, a reieșit faptul că acolo a fost o biserică ortodoxă, prima mențiune despre ea fiind din 1798, informațiile arătând că locașul a fost construit de "unguri" [români transilvăneni, n.n] și localnici. Demolarea bisericii s-a făcut în anul 1952 de către autoritățile comuniste, pe locul acesteia construindu-se un teren de sport și o școală.

Este regretabil faptul că autoritătile locale, dar si constructorul, nu au anuntat instituțiile abilitate, așa cum prevedea legea patrimoniului cultural. În consecintă, Asociația a făcut mai multe sesizări către instituțiile de resort, urmând ca în zilele ce urmează situatia să fie anchetată!”, a scris Asociația, pe Facebook. 
  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.