Institutul Wiesel: Primăria Sectorului 5 dă 100.000 de lei pentru promovarea antisemitului Paulescu

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 04.02.2020 - 12:55
Statuia lui Nicolae Paulescu a fost inagurată în 2001, lângă Facultatea de Medicină. Sursa foto: Wikipedia

Institutul Elie Wiesel atrage atenția Primăriei Sectorului 5 că promovează o imagine trunchiată a unuia dintre părinții antisemitismului românesc, medicul Nicolae Paulescu. Primăria dă 100.000 de lei pentru reabilitarea statuii lui Paulescu de pe bulevardul Eroii Sanitari.

SHARE

Primăria Sectorului 5 a aprobat, printr-o hotârâre a Consiliului Local, din iulie 2019, „reabilitarea monumentului dedicat marelui savant român Nicolae Paulescu”, ridicat în 2001, pentru care a alocat 100.000 de lei.

Medicul Nicolae Paulescu a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, cunoscut mai târziu ca insulină, dar a fost și un militant activ pentru eliminarea evreilor din România.  

În acest context, Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” cere Primăriei să adauge pe plăcuța monumentului și informații din activitatea politică și publicistică a lui Paulescu.

Nicolae Paulescu este cel care a fondat, în 1922, împreună cu A.C. Cuza, Uniunea Național-Creștină, partid cu un program profund antisemit și care avea ca simbol oficial zvastica. În 1923, devine vicepreședintele Ligii Apărării Național-Creștine, formațiune fondată de asemenea împreună cu A.C.Cuza. Din LANC s-a desprins, ulterior, Legiunea Arhanghelului Mihail (Mișcarea Legionară) a lui Corneliu Zelea Codreanu. Paulescu a semnat articole în revista „Apărarea națională”. 

În 1913, Paulescu scria: „Dar o chestiune radicală se pune pentru noi, românii: ce trebuie să facem cu acești oaspeți nepoftiți care, hodoronc-tronc, s-au instalat în țară – sau mai bine zis cu acești paraziți rău-făcători cari sunt, în același timp, și hoți și asasini? Putem oare să-i exterminăm – cum bunăoară se ucid ploșnițele? Acestea ar fi mijlocul cel mai simplu și mai comod de a ne scăpa repede de ei – mijloc care chiar ar fi licit, dacă am urma legile Talmudului”.

La inaugurarea filialei LANC din București, în 1925, Paulescu spunea: „România Mare e ca un fruct splendid, de o frumusețe uimitoare. Dar ea poartă în sânul ei un parazit de curând pripășit care îi suge toată vlaga. Aceste vierme neadormit e jidanul, care îi otrăvește fiii prin cîrciumi nenumărate, care îi răpește fecioarele și le face să devină sterpe, care prin tot felul de speculații fură pâinea de la gura bieților români și care, în sfârșit, prin francmasonerie, prin socialism, prin bolșevism, încearcă să aducă pe acești jefuiți în starea urgisită de robi ai lui Iuda”.

Citește și: DOCUMENTE Aritmetica răului. Holocaustul românesc - masacrarea a aproape 400.000 de suflete 

Amintim că, potrivit celui mai recent sondaj al Institutului Elie Wiesel, publicat anul trecut, doar unul din trei români știe că Holocaustul a avut loc și în România, iar numai puțin peste 50% cred că mareșalul Ion Antonescu, aflat în fruntea statului în timpul deportărilor și pogromurilor, este și responsabil de Holocaust. 

De asemenea, 58% dintre români consideră că, pentru evrei, Holocaustul din România este un prilej de comemorare a unor victime nevinovate. Dar 19% cred că evreii se folosesc de Holocaust ca să șantajeze România, 18% ca să denigreze România, 29% ca să dobândească proprietăți, 28% ca să câștige bani.

În ceea ce privește imaginea lui Ion Antonescu, 50% dintre români cred că mareșalul a întregit România mare, iar 46% cred că ar trebui reabilitat.

Citește și: Holocaustul: Doar 50% dintre români îl văd pe Antonescu responsabil pentru omorârea evreilor 

 

Newsweek România a cerut un punct de vedere Primăriei Sectorului 5, pe care îl va publica îndată ce îl va primi. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te