Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.05.2024 - 17:19
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei - Foto: Arhiva
petru cel mare
tarina ecaterina

Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A fost fiica unui renumit domnitor al Moldovei și i-a dăruit un fiu țarului Petru cel Mare. Dar destinul s-a opus ca ea să ajungă împărăteasa întregii Rusii, pierzând lupta cu rivala sa mai puternică.

SHARE

Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? Era fiica unui renumit domnitor al Moldovei și a fost considerată cea mai inteligentă femeie din imperiul condus la acea vreme de Petru cel Mare, căruia i-a dăruit și un fiu.

Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare

Născută la 29 aprilie 1700, în Iași, prințesa Maria Cantemir a fost primul copil al marelui cărturar și domn al Moldovei, Dimitrie Cantemir.

A primit o educație aleasă, pe măsura reputației de erudit a tatălui său. Vorbea la perfecție greaca veche, latina și limba italiană, avea cunoștințe de matematică, astronomie, filosofie, istorie, literatură universală, pictură și muzică, potrivit dosaresecrete.ro.

După ce a trecut de partea rușilor în bătălia de la Stănilești, din iulie 1711, pierdută în fața oștilor otomane, Cantemir Vodă a fost nevoit să se refugieze în Rusia, împreună cu familia şi aproape 4.000 de oşteni şi oameni de la curtea domnească.

Citește și: Cine a fost cel mai bătrân domnitor din Țările Române? Era analfabet și tatăl unui mare cărturar

Cum țarul Petru cel Mare îl aprecia enorm, a primit moşii în apropiere de Moscova și a devenit unul dintre cei mai apropiați și de încredere consilieri ai acestuia.

Prințesa Maria, care avea doar 11 ani la acel moment, devine, treptat, una dintre ele mai frumoase și admirate figuri feminine de la Curtea țarului.

Istoricul rus Leonid Nikolaevici Maikov o consideră „cea mai cultivată femeie din Rusia”, așa că nu putea să nu atragă atenția înflăcăratului Petru cel Mare.  

Țarul Petru cel Mare al Rusiei - Foto: Arhiva

Astfel, cu ocazia în festivităților din toamna și iarna 1721 - 1722, dedicate încheierii păcii de la Nystadt din 30 august 1721, ea a început o relație amoroasă cu împăratul întregii Rusii, care era cu 28 de ani mai în vârstă decât ea.

În 1722, Maria l-a urmat pe Petru la Astrahan unde a și născut un fiu a cărui soartă a rămas un mister, deși este cert că a fost una tragică.

Și asta pentru că zvonul despre relația sa cu țarul a ajuns și la urechile împărătesei Ecaterina, cu care Petru era căsătorit încă din 1707.

Aceasta era o fostă țărancă suedeză care îi dăruise lui Petru 12 copii, dar dintre ei doar doi vor supraviețui: Anna, viitoare Ducesă de Holstein-Gottorp, și Elisabeta, viitoare împărăteasă a Rusiei.

Citește și: Recunoașteți personajul?„Amanta” lui Amza Pellea în film și iubita lui Ion Dichiseanu, în realitate

În privința copilului Mariei cu Petru, conform unor surse, el s-ar fi născut mort, dar variantele acceptate de istorici sunt altele.

Potrivit unui studiu redactat pe această temă de istoricul rus Leonid Nikolaevici Maikov, publicat în 1897, Maria a fost forțată să avorteze în secret, chiar sub supravegherea medicului Curții, Polikala, la presiunea țarinei, scrie historia.ro.

Țarina Ecaterina, soția lui Petru cel Mare - Foto: Arhiva

O altă variantă este că bebelușul ar fi murit, în 1723, otrăvit chiar de medicul personal al țarinei, la ordinul acesteia.

În mod clar, Ecaterina a privit-o pe Maria ca pe o amenințare și s-a temut să nu fie înlocuită ca împărăteasă cu fiica lui Cantemir.

De altfel, tot potrivit lui Maikov, ruşii considerau că prinţesa erudită din Moldova ar fi fost o consoartă mai potrivită pentru ţar decât necizelata Ecaterina.

În plus, nici Dimitrie Cantemir nu s-a opus relaţiei şi a sperat într-o posibilă căsătorie între cei doi.

Se spune că fostul domnitor spera să obţină, în urma posibilului mariaj, sprijin de la ţar pentru a scoate Moldova de sub stăpânire turcească.

Oricum, relația Mariei cu Petru a continuat până la moartea acestuia în 1725, la vârsta de 52 de ani. 

Citește și: Ce înseamnă „boala lui Calache”, de fapt? Personajul era să devină domnitor al Țării Românești

Cum Ecaterina a preluat puterea în Rusia, Maria a fost obligată să părăsească curtea țaristă.

În perioada 1727 - 1728 a fost doamnă de onoare a Marii Ducese Natalia și a împărătesei Ana a Rusiei, în perioada 1730 - 31. Apoi, ea a găzduit un salon literar la Sankt Petersburg.

Frumoasa prinţesă Maria şi-a găsit sfârşitul la 57 de ani, în 1757, în urma unui accident stupid. La o plimbare a căzut din şaretă, după ce caii s-au speriat şi au luat-o la fugă. Accidentul i-a fost fatal şi prinţesa a decedat.

Așa s-a stins prințesa română care ar fi putut deveni țarina întregii Rusii, dacă destinul i-ar fi acordat și o brumă de noroc în relația cu Petru cel Mare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te