Cine a fost haiducul Gruia Novac? De ce este asociat în folclor cu corbii?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.03.2024 - 09:13
Cine a fost haiducul Gruia Novac - Foto: horezusuntemnoi.ro - cu rol ilustrativ
baba novac

Cine a fost haiducul Gruia Novac? Neamul Novăceștilor a dat două personaje legendare pentru români, tată și fiu. Ambii au fost căpitani în oastea lui Mihai Viteazul, luptând fără oboseală atât împotriva turcilor cât și a boierilor care asupreau țăranii din zona Olteniei.

SHARE

Cine a fost haiducul Gruia Novac? Un nume legendar mai ales printre țăranii români, care a străbătut secolele. Împreună cu tatăl său, la fel de cunoscutul Baba Novac, a luptat mai întâi în oastea lui Mihai Viteazul. Ulterior, după asasinarea acestuia, dar și a părintelui său, a continuat să haiducească, lovindu-i fără milă atât pe turci, cât și pe boieri.

Cine a fost haiducul Gruia Novac? De ce este asociat în folclor cu corbii?

Haiduc legendar pentru români, în special pentrui cei din zona Olteniei, Gruia Novac a fost fiul la fel de vestitului Baba Novac, haiduc și căpitan în oastea lui Mihai Viteazul.

Nu se știe cu precizie când s-a născut, dar cum tatăl său se născuse în 1530, în Serbia, dintr-o mamă româncă și un tată originar din Valea Timocului, putem presupune că a venit pe lume în jurul anilor 1555 - 1560. Mai ales că a fost și cel mai mare dintre fiii lui Baba Novac.

Citește și: Cine a fost haiducul Baba Novac? Execuția căpitanului lui Mihai Viteazul a durat 90 de minute

Despre Gruia au apărut numeroase balade şi chiar jocuri de Anul Nou, denumite „banda lui Novac”. Gruia Novac vine dintr-o epocă a eroismului românesc, fiind legat de campaniile lui Mihai Viteazul, conform adevarul.ro.

La fel ca părintele său, a fost un adversar neînduplecat al otomanilorr, cei doi apucând să și lupte împreună sub stindardul voievodului.

Pentru că şi el era bun luptător, Mihai Vodă i-a dat și lui Gruia grad de căpitan. Ştiind bine limba turcească, a fot trimis de domnitor, de mai multe ori, pe ascuns, iscoadă în Imperiul Otoman, ca să afle de eventuale planuri de atac ale acestora asupra Țării Românești.

Într-una dintre aceste misiuni ar fi avut loc și o întâmplare cea fost consemnată într-una dintre baladele dedicate lui Gruia Novac. Pe versurile acesteia în Moldova se execută un joc numit „Banda lui Gruia”, potrivit antena3.ro.

Ele vorbesc despre o aventură a haiducului la Țarigrad (Istanbul) şi relaţia acestuia cu hangiţa Anica. Practic, haiducul bea tot vinul hangiţei, dar nu mai plăteşte. 

Balada continuă cu denunţarea haiducului la autorităţi şi aventurile acestuia pentru a se salva. În cele din urmă între hangiţă şi voinicul oltean se leagă o idilă.

Baba Novac, tatăl lui Gruia - Foto: Arhiva

Tot de una dintre incursiunile haiducului la Stambul se leagă și povestirea „Novac, Gruia și corbul năzdrăvan”, pe care o găsim în cunoscuta carte scrisă de Dumitru Almaş, „Povestiri istorice”.

Citește și: Cine a fost haiducul Pintea Viteazul? De ce i s-a spus „cel mai important român al secolului 17?

Nu se știe dacă povestea are legătură cu întâmplarea din baladă, dar în ea se istorisește că Gruia este prins, într-o zi, de slujitorii sultanului carei l-au vârât în temnița cumplită de la Edicule, „închisoarea celor Şapte Turnuri, conform istoriiregasite.wordpress.com.

Acolo, Gruia jelea cu inima plină de dorul de țară și îndurerat de situația în care se găsea și care părea fără scăpare.

Iar povestirea continuă așa:

„Văzând Baba Novac că feciorul nu i se mai întoarce din împărăţia turcească, mult s-a întristat. „De bună seamă”, zicea,” mi-am pierdut feciorul„.

Dar iată că, dintre atâtea păsări câte treceau pe deasupra închisorii celor Şapte Turnuri, una, un corb mare, negru şi năzdrăvan, s-a oprit la fereastra zăbrelită unde jelea Gruia.

Năzdrăvan fiind, a înţeles suferinţa şi dorinţa arzătoare a prizonierului: a luat în plisc inelul dat de Gruia şi a zburat în Ţara Românească, la curţile novăceşti.

A poposit chiar în nucul sub care dormea Baba Novac. S-a chitit câteva clipe, apoi a deschis pliscul şi a dat drumul inelului în aşa fel încât să cadă drept în barba lui Novac şi să-l trezească din somn.

Cunoscând inelul, Baba Novac a înţeles că dragul lui fecior era în primejdie de moarte. A mulţumit corbului, dându-i o bucată de carne.

A îmbrăcat, repede, strai călugăresc. A pus paloş şi un buzdugan în desagă, împreună cu câteva pungi cu aur. Apoi a încălecat voiniceşte şi a purces, vultureşte, spre Istanbul. Ajungând acolo, s-a dus de-a dreptul la închisoarea unde zăcea Gruia şi a zis paznicilor: „Plătesc cu aur libertatea fiului meu!””, scrie Almaș în lucrare.

Când au văzut pungile cu aur, turcii au dat năvală să-l ia. Baba Novac atâta a aşteptat: a scos iute buzduganul din desagă, a rupt zăvorul închisorii, l-a eliberat pe Gruia şi i-a dat paloşul strigându-i: „La luptă, băiete!”.

„Bătându-se voiniceşte, au doborât toţi paznicii, au încălecat pe cai, şi-n goana mare au alergat până în Ţara Românească, la curţile novăceşti.

Iar de atunci corbul a rămas o pasăre ocrotită de oameni: pasărea care l-a salvat de la moarte pe Gruia lui Novac”, se mai consemnează în „Povestiri istorice”.

Citește și: VIDEO Cine a fost boierul care a devenit haiduc? Cum a scăpat de execuție?

După ce tatăl său a fost executat într-o manieră cumplită prin vicleșugul generalului Gheorghe Basta, Gruia a dus mai departe moștenirea acestuia.

A continuat să haiducească alături de fraţii şi aliații săi, atacând în special garnizoanele otomane dar şi ciambulurile tătărăşti care veneau după pradă.

Totodată se spune că atacau pe cei închinaţi turcilor, în special boieri și acționau în pădurile Bucovăţului, în jurul Craiovei ,dar şi în Mehedinţi sau Gorj. 

Nu e cunoscută data marții haiducului, nici felul în care a murit, dar legenda sa a fost transmisă peste secole, prin viu grai, de țăranii români, care nu i-au uitat niciodată pe Gruia, dar nici pe tatăl acestuia, Baba Novac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te