Cine a fost cel mai înalt om care a trăit vreodată? Avea 2,72 metri și a murit la doar 22 de ani

DE Florentina Enache | Actualizat: 02.08.2024 - 16:19
Cine a fost cel mai înalt om care a trăit vreodată? Avea 2,72 metri și a murit la doar 22 de ani - Foto: guinnessworldrecords.com
Cine a fost cel mai înalt om care a trăit vreodată? Avea 2,72 metri și a murit la doar 22 de ani - Foto: guinnessworldrecords.com

Cine a fost cel mai înalt om care a trăit vreodată? Avea 2,72 metri și a murit la doar 22 de ani. La vârsta de zece ani purta mărimea 54 la pantofi.

SHARE

Robert Wadlow din Alton, Illinois, SUA a fost cea mai înaltă persoană confirmată în istorie. Robert, cunoscut drept „Uriașul din Alton”, avea 2,72 metri la momentul morții sale. Când a început grădinița, avea înălțimea unui adolescent. 

Născut în februarie 1918 din părinți cu o înălțime normală, Wadlow a fost un copil obișnuit, până la vârsta de cinci ani. Atunci, tânărul ajunsese la 1,63 metri și trebuia să poarte haine de băieți de 17 ani, conform unui articol al IflScience.

Citește și: Cea mai în vârstă persoană din SUA dezvăluie secretul unei vieți lungi și fericite, la 115 ani

Trei ani mai târziu, și-a depășit tatăl de aproape 1,80 m, iar la vârsta de zece ani purta mărimea 54 la pantofi. La treisprezece ani, el avea 2,24 metri.

Înălțimea incredibilă a lui Wadlow a fost cauzată de hiperplazia glandei pituitare. În consecință, organismul său a produs niveluri anormal de ridicate de hormoni de creștere.

După absolvirea liceului în 1936, Robert s-a alăturat circului Ringling Brothers, dobândind o faimă extraordinară. Mai târziu, în același an, a fost subiectul unui documentar de un minut despre înălțimea sa remarcabilă, produs de British Pathé.

Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității

Se spune că palmele lui Wadlow erau lungi de 32,3 centimetri, în timp ce tălpile sale aveau 47 de centimetri.

Pentru a-și plăti pantofii făcuți la comandă, Wadlow a devenit ambasador pentru compania de încălțăminte International Shoe Company, călătorind prin SUA în schimbul încălțămintei gratuite.

Din păcate, Robert a trăit o viață îngreunată de probleme de sănătate. El a trebuit să poarte diferite aparate ortopedice pentru picioare și să folosească un baston pentru a-și susține greutatea. În iulie 1940, la vârsta de doar 22 de ani, a decedat în urma unei răni infectate provocate de un aparat ortopedic.

Sicriul lui Wadlow a cântărit 454 de kilograme. În orașul natal al lui Robert a fost amplasată o statuie în mărime naturală cu „Gigantul din Alton”.

Deținând titlul de cel mai înalt om din lume în Cartea Recordurilor Guinness, Wadlow este unul dintre cei doar zece oameni despre care s-a confirmat vreodată că au depășit doi metri înălțime - inclusiv cel mai înalt om în viață, Sultanul Kösen din Turcia, care are 2,51 metri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te