CALENDAR IANUARIE - FEBRUARIE A fost lansat pe piață primul computer Apple Macintosh

DE Newsweek România | Actualizat: 22.01.2025 - 12:33
Lansarea pe piață a primul computer Apple Macintosh - Foto: Profimedia Images
Lansarea pe piață a primul computer Apple Macintosh - Foto: Profimedia Images

24 ianuarie 1984. Apple a lansat Macintosh, primul computer personal cu interfață grafică și mouse la 24 ianuarie 1984.

SHARE

Înainte de lansarea „Mac-ului“, în data de 24 ianuarie 1984, computerele erau staţii de lucru comandate de un text redactat într-un limbaj greu de folosit pentru cei care nu erau programatori software.

Noul aparat Apple a schimbat acest lucru şi a deschis calea utilizării computerului de către publicul larg, graţie unei „interfeţe grafice cu utilizatorul“, care permite apăsarea unor „icon-uri“ cu ajutorul unui „mouse“, un aparat inventat în anii 1960 de un inginer de la institutul Stanford Research, Doug Engelbart.

Lansarea primului Macintosh a avut loc la Flint Center din Cupertino, California. Prezentarea a fost condusă de către Steve Jobs, cofondatorul Apple, care a prezentat Macintosh-ul ca pe un computer „revoluționar și magic“. Momentul culminant al prezentării a fost spotul publicitar „1984“ care a devenit iconic. 

Acesta a fost regizat de Ridley Scott și a fost inspirat de romanul lui George Orwell, „1984“. Spotul prezenta o imagine distopică a unei societăți controlate de un regim autoritar, iar Macintosh-ul era prezentat ca o unealtă pentru a elibera oamenii de sub controlul acestui regim.

Acest spot publicitar a captat atenția întregii lumi și a generat un interes enorm pentru lansarea Macintosh-ului.

După prezentare, Macintosh a fost disponibil pentru vânzare la prețul de 2.495 de dolari. Primul computer Apple Macintosh avea capacitatea de 128k, un procesor Motorola MC68000, viteză de 8 MHz, ROM – 64 kB, Maximum RAM – 128 kB. 

Răscoala din 1907

8 februarie 1907. În primăvara anului 1907, pe moşiile ţinute în arendă de fraţii Fischer, la Flămânzi, judeţul Botoşani, izbucnea ultima mare răscoală ţărănească din Europa.

În doar câteva luni, focul răscoalei s-a întins în toată ţara, fiind înregistrate izbucniri violente la adresa moşierilor, distrugeri şi atacuri.

În cele din urmă, Guvernul de la acea vreme a trimis armata pentru potolirea răscoalei, înăbuşind-o sângeros în câteva locuri, inclusiv cu folosirea artileriei.

A fost inventată seringa

13 februarie 1853. Charles Gabriel Pravaz (1791 - 1853) a fost un medic ortoped și chirurg francez care a inventat seringa modernă.

Cu toate că conceptul seringii datează de la Galen, forma ei modernă apare în secolul cincisprezece în Italia, a fost nevoie de secole pentru ca ea să adopte forma actuală.

Câteva contribuții in acest domeniu au adus și Christopher Wren și Robert Boyle. De asemenea, popularizarea seringii a făcut-o mai mult un alt chirurg francez - L. Behier.

A fost inaugurat Ateneul Român

14 februarie 1888. Clădirea, care este realizată într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic, a fost construită între 1886 și 1888, la inițiativa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez Albert Galleron. Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren ce aparținea familiei Văcăreștilor.

Mulți contemporani au criticat amplasamentul, pentru că locul ales era socotit ca fiind prea departe de centrul orașului și foarte greu de ajuns, mai ales iarna.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te