CALENDAR 22-28 IUNIE. Galileo Galilei, obligat de Inchiziție să respingă heliocentrismul

DE Flavia Drăgan, Mircea Marian | Actualizat: 03.05.2019 - 15:31

Pe 16 iunie 1633, Galileo Galilei, „părintele științei moderne“, cum i-a spus Albert Einstein, nega teoria heliocentrică în fața unui tribunal religios de la Roma.

SHARE

Fusese acuzat de erezie, pentru că susținuse că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Nicolaus Copernic, Giordano Bruno și Galileo Galilei reprezintă simbolul gânditorilor persecutați de Biserica Catolică pentru că au îndrăznit să spună că Pământul este rotund și că se învârte în jurul Soarelui, iar Universul este mai mare decât sistemul nostru solar. Cu doar 30 de ani înainte de procesul lui Galilei, filosoful Giordano Bruno a fost ars pe rug pentru panteism și pentru că a spus că lumea este infinită. Galilei nu era la prima acuzație de erezie. Inchiziția l-a acuzat mai întâi în 1616 și apoi în 1632, după ce a combătut geocentrismul, în lucrarea „Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii“. „Abjur, blestem și detest greșelile și ereziile făcute, tot ce am spus împotriva Sfintei Biserici“, a fost forțat Galilei să spună, în 1633. Inchiziția a interzis republicarea cărții lui și a respins definitiv teoria heliocentrică. Galilei a trăit în arest la domiciliu restul vieții sale, orb și bolnav, murind nouă ani mai târziu. El a rămas în istorie pentru descoperirea legii inerției, legii căderii corpurilor și pentru formularea exactă a noțiunilor de „viteză“ și „accelerație“, precum și pentru observarea petelor solare, a Căii Lactee, a munților de pe Lună și a sateliților lui Jupiter. Papa Paul al II-lea și-a cerut scuze, în 1992, pentru prigonirea lui Galilei.     

Germania atacă URSS

22 iunie 1941, ora 4.45: Germania nazistă, susținută de trupe din România, Ungaria, Italia, Slovacia și Finlanda atacă URSS prin surprindere. Operațiunea, denumită codificat Barbarossa – după numele împăratului german Frederic Barbarossa – a luat complet prin surprindere armata sovietică. Dar și mai șocat a fost dictatorul sovietic, Iosif Stalin, care, după declanșarea atacului, a stat timp de o săptămână izolat în casa sa de la periferia Moscovei.  

România ocupă Cadrilaterul

La 27 iunie 1913: România declară război Bulgariei și intră în al doilea război balcanic. Țara noastră a obținut victoria fără să tragă un foc de armă, bulgarii deja fuseseră învinși de către greci. Prin tratatul de pace, România a obţinut anexarea Cadrilaterului, un teritoriu locuit preponderent de turci, dar care fusese colonizat, intens, de bulgari. România socotea că acest teritoriu i s-ar fi cuvenit de drept, în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878.  

Se vinde prima pilulă contraceptivă

23 iunie 1960: În Statele Unite este vândută prima pilulă contraceptivă și înregistrează un succes uriaș. Prețul tratamentului lunar, circa 10 dolari, era piperat pentru acele vremuri, dar, totuși, 400.000 de femei din SUA au apelat la el. Ulterior, prețul pilulei a scăzut semnificativ, iar numărul femeilor care au apelat la ea a crescut la 2,3 milioane, în 1963.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te