CALENDAR 4-17 DECEMBRIE - 1,4 milioane de țărani primesc pământ

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 05.12.2020 - 10:36
Regele Ferdinand și Regina Maria, decorând militarii care au luptat la Mărășești, în 1917

16/29 decembrie 1918: Este publicat decretul privind exproprierea marilor proprietăți rurale, în contexul procesului de modificare a Constituției, început în 1917. 

SHARE

„Vouă, fiilor de ţărani, care aţi apărat cu braţul vostru pământul unde v-aţi născut, unde aţi crescut, vă spun eu, regele vostru, că pe lângă răsplata cea mare a izbânzii, care vă asigură fiecăruia recunoştinţa neamului nostru întreg, aţi câştigat totodată dreptul de a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pe care v-aţi luptat.

Vi se va da pământ. Eu, regele vostru, voi fi întâiul a da pildă. Vi se va da şi o largă participare la treburile statului”, a fost promisiunea regelui Ferdinand către ostașii români, în 23 martie/5 aprilie 1917, la Răcăciuni. 

În mai 1917, prim-minstrul Ion I.C. Brătianu prezintă în Parlament proiectele de reformă agrară, electorală și de revizuire a Constituției, care sunt adoptate până în iulie 1917. 

Decretul privind exproprierea, care a însemnat începutul reformei agrare în România, prevedea că „pământul cultivabil de la 100 de hectare în sus al moșiilor particulare” va fi expropriat prin despăgubire. Până în 1921, au primit pământ cultivabil, în loturi de la 0,25 la 5 hectare, 1,4 milioane de țărani. În total, circa 6 milioane de hectare. 

Micii proprietari, care dețin post-reformă 74% din terenul arabil al țării (față de marii proprietari, care rămân cu 10%), au însă o productivitate scăzută, pentru că se bazează foarte mult pe agricultura cu animalele de tracțiune, în detrimentul utilajelor.

Ca urmare, în 1934, este publicată Legea pentru lichidarea datoriilor agricole și urbane, care prevedea acordarea unei reduceri de 50% a datoriilor pentru toți debitorii agricoli.

Franța măsoară în metri

10 decembrie 1799: Franța adoptă metrul ca unitate de măsură oficială. Deși s-a decretat că utilizarea sa este obligatorie în Paris, decretul nu a fost respectat.

După Congresul de la Viena din 1815, Franța a pierdut teritoriile pe care le anexase, iar unele, cum ar fi Statele Papale, au revenit la unitățile de măsură pre-revoluționară, dar altele, cum ar fi Badenul, au adoptat o versiune modificată.

Prin 1872, singurele mari puteri europene care nu adoptaseră sistemul metric rămăseseră Rusia și Regatul Unit. 

Film de succes, acuzat de rasism

15 decembrie 1939: La Atlanta are loc premiera filmului „Pe aripile vântului“, avându-i ca protagoniști pe Vivien Leigh și Clark Gable.

Producția a primit zece premii Oscar. Ajustând inflația, acesta este filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei, de 1,4 miliarde de dolari.

El rulează pe HBO Max cu avertismentul că „neagă ororile sclaviei” și însoțit de două videoclipuri în care este discutat contextul istoric al lungmetrajului. 

Bush câștigă la Curtea Supremă

12 decembrie 2000: Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite emite decizia în procesul Bush vs. Al Gore. Democratul Al Gore a contestat la instanța supremă rezultatele numărătorii voturilor în Florida, la alegerile prezidențiale.

Judecătorii au decis că Bush câștigase alegerile în statul Florida cu 537 de voturi în fața lui Al Gore, și ca rezultat, președinția SUA. „Deși nu sunt de acord cu decizia instanței, o accept”, a spus Al Gore. 

   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te