CALENDAR 31 MAI - 6 IUNIE - Probabil cel mai frumos discurs la primirea în Academie

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 31.05.2019 - 09:05

5 iunie 1937: Lucian Blaga rostește, în prezența regelui Carol al II-lea, discursul de recepție la Academia Română intitulat „Elogiul satului românesc".

SHARE

De obicei, aceste discursuri sunt un elogiu adus academicianului care l-a precedat pe noul intrat în Academie.

Dar Blaga era într-o situație specială: el a fost primit în Academie pe un loc creat special pentru el. În consecință, filosoful a citit un elogiu satului românesc pe care, în unele pasaje, l-a pus în contrast cu satul și fermierul american.

„Satul-idee este satul care se socoteşte pe sine însuşi centrul lumii şi care trăieşte în orizonturi cosmice, prelungindu-se în mit. Ca tip antipodic al acestui «sat-idee» cred că s-ar putea cita aşezările mărunte cu înfăţişare ca de sate din America de Nord (...)

Fermierul american (...) veşnic abătut de nostalgia oraşului; cu gîndul la bogăţie, cu frica de mizerie, cu Dumnezeul său localizat într-o singură celulă a creierului, el nu se integrează deschis în cosmos“, a susținut Lucian Blaga.

Dincolo de acest avânt anti-american și de alte accente naționaliste („țiganii“ sunt considerați „genii muzicale“, dar sunt „împărțiți la periferiile vieții“), mesajul lui Blaga este considerat de cei care au studiat istoria Academiei ca fiind, probabil, cel mai frumos discurs de primire în această instituție.

„A trăi la oraş înseamnă a trăi în cadru fragmentar şi în limitele impuse la fiecare pas de rînduielile civilizaţiei. A trăi la sat înseamnă a trăi în zarişte cosmică şi în conştiinţa unui destin emanat din veşnicie“, le-a spus academicienilor filosoful român.

Nazistul Eichmann este spânzurat   

31 mai 1962: Unul dintre arhitecții Holocaustului, Adolf Eichmann, este spânzurat în Israel. A fost capturat în Argentina, cu doi ani înainte, după ce Mossad a primit un pont de la un procuror din Germania de Vest.

Eichmann a făcut apel, susținând că a urmat ordine, că „judecătorii nu înțeleg vremurile în care am trăit”. Apelul a fost respins, iar Eichmann a fost spânzurat și incinerat, cenușa lui fiind aruncată în mare.

Femeile primesc dreptul să voteze, după 70 de ani de luptă

4 iunie 1919: Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor. După Convenția de la Seneca Falls, din 1848, dreptul la vot pentru femei a fost principala revendicare a sufragetelor.

Cel de-al 19-lea amendament, cunoscut drept „amendamentul Anthony”, după numele feministei Susan B. Anthony, a fost adoptat în 1919. Carrie Chapman Cat, Lucy Burns și Alice Paul sunt câteva dintre cele mai cunoscute sufragete.

Sunt inventate cărucioarele de supermarket

4 iunie 1937: „Este nou. Este senzațional. Ați scăpat de coșuri”, suna reclama afișată de lanțul de magazine Humpty Dumpty, din Oklahoma, care îi invita invita pe clienți să  folosească noile cărucioare de supermarket.

Patronului Sylvan N. Goldman i-a venit ideea după ce a văzut că oamenii cumpără doar produsele pe care le pot căra în coșurile de mână. În trei ani, cărucioarele erau deja populare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te