CALENDAR 26 IULIE - 1 AUGUST - Egiptul naționalizează Canalul Suez

DE Mircea Marian , Flavia Drăgan | Actualizat: 26.07.2019 - 07:45
Trupele israeliene salutând un avion francez, în timpul conflictului cu Egiptul, din 1956.

26 iulie 1956: Conducătorul Egiptului, colonelul Gamal Abdel Nasser, decide să naționalizeze Canalul Suez, pentru a obține astfel bani pentru finanțarea barajului de la Aswan.

SHARE

Nasser rămăsese, la 19 iulie 1956, fără finanțarea americană a canalului, după ce Egiptul recunoscuse Republica Populară China. La 26 iulie, Nasser a ținut un discurs în care a anunțat naționalizarea canalului, despăgubirea acționarilor franco-britanici la valoarea de bursă a acțiunilor și închiderea canalului și a strâmtorii Tiran pentru navele israeliene.

Franța și Marea Britanie, luate prin surprindere de decizia lui Nasser, au decis să răspundă: s-au aliat cu Israelul și, în octombrie, au invadat Egiptul și au ocupat canalul.

Deși au obținut o victorie militară – în armata egipteană, promovările se făceau pe criterii politice, nu bazate pe competență - cele trei state s-au retras din teritoriile ocupate la presiunea SUA și a URSS.

După conflict, Franța a ajuns la concluzia că trebuie să-și dezvolte propriile capacități nucleare, având în vedere că URSS amenințase cu folosirea armei nucleare, iar Statele Unite au abandonat Europa de Vest, în această dispută.

În Egipt, colonelul Nasser și-a asumat puteri dictatoriale și a forțat plecarea din țară a circa 25.000 de evrei, constrânși să emigreze cu o valiză și o sumă mică de bani.

Israelul a reușit să-și atingă parțial unele obiective, inclusiv deschiderea strâmtorii Tiran pentru navele sale. Canalul Suez a fost închis până în aprilie 1957, când a fost eliberat de navele scufundate în timpul conflictului.

Pașoptiștii cântă „Deșteaptă-te, române!”   

29 iulie 1848: În parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea, un grup de tineri, în frunte cu Anton Pann, a intonat pentru prima dată imnul Revoluției pașoptiste. Poezia „Un răsunet”, scrisă de Andrei Mureșanu și pusă pe versuri de Anton Pann, a fost publicată pentru prima oară în iunie 1848.

Imnul a fost intonat în timpul revoltei de la Brașov, din 1987, apoi în timpul Revoluției din 1989. Este imnul României postdecembriste și este, alături de drapelul tricolor, stema și sigiliul statului, simbol național.

Revoluția Culturală a lui Mao omoară milioane de oameni

1 august 1966: Dictatorul chinez Mao Zedong lansează oficial Marea Revoluție Culturală Proletară, care a lăsat în urmă până la două milioane de morți. Mao a urmărit să recâștige Partidul Comunist, după eșecul provocat de Marele Salt Înainte, dar și să scape de rivalii săi politici.

Studenții comuniști îndoctrinați din Gărzile Roșii au vânat oamenii cu haine „burgheze” și care prezentau semne de „imperialism”. Revoluția Culturală s-a încheiat la moartea lui Mao, în 1976.

Moare creatorul „Micului prinț”

31 iulie 1944: Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry, cunoscut mai ales pentru parabola „Micului prinț”, dispare în timpul unui zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane, în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial. Rămășițele avionului său au fost descoperite în 2004, în apropiere de Marsilia.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -