Peste 30.000 de oameni au participat la manifestaţiile în care şi-au arătat nemulţumirile faţă de condiţiile grele de muncă şi de sărăcia în care erau nevoiţi să trăiască.
Atunci, Nicolae Ceauşescu a fost luat prin surprindere de amploarea evenimentelor din Valea Jiului și şi-a întrerupt vacanţa pe litoralul Mării Negre, iar în 3 august a aterizat în Petroşani, pentru a încerca să calmeze spiritele.
„În 3 august, Ceauşescu şi-a întrerupt vacanţa sa la Marea Neagră, pentru a veni într-o vizită de lucru în Valea Jiului, acompaniat de secretarul de partid Ilie Verdeţ, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, Gheorge Oprea, ministrul Muncii, Gheorghe Pană şi ministrul Minelor, Băbălău.
Potrivit ziarului Scînteia din 4 august, într-o întâlnire cu reprezentanţii minerilor de la Lupeni, preşedintelui i-au fost prezentate dificultățile în organizarea muncii, abuzurile în aplicarea legilor şi deficiențele managementului minelor.
Drept răspuns, el a explicat politicile partidului şi guvernului de a creşte standardul de viaţă al minerilor, apoi a criticat puternic managementul unor mine şi al organizaţiilor locale de partid, ordonând măsuri energice pentru a îmbunătăţi situaţia“, informau reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, într-o notă informativă.
Nicolae Ceaușescu le-a făcut minerilor mai multe promisiuni iar aceștia au reluat lucrul.
În următoarele luni, mii de participanţi la grevă au fost pedepsiţi disciplinar, alţii au fost detaşaţi în alte zone, iar cel puţin 15 oameni au fost condamnaţi.
Bătălia de la Mărășești
24 iulie 1917. Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei, în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu -Mărășești.
Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației.
Armata română intră victorioasă în Budapesta
4 august 1919. Armata română intra în centrul Budapestei, acesta fiind sfârșitul operaţiunilor militare care au adus României Transilvania.
Ofensiva soldaţilor români a fost cauzată de instaurarea în Ungaria a regimului bolşevic a lui Bela Kun. Acest era, în fapt, un avanpost al Moscovei, care urmărea extinderea comunismului în regiune.
Operaţiunile armatei române în Ungaria au fost aprobate de consiliul militar al Antantei.
Explozia atomică de la Hiroshima
6 august 1945. Bomba atomică cunoscută ca „Little Boy“ a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man“, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki.
La ora 12:00 a zilei de 15 august 1945 a fost difuzată înregistrarea discursului împăratului Japoniei prin care era anunțată capitularea.