CALENDAR 19 IUNIE-23 IULIE - Războiul uitat: Coreea de Nord invadează Sudul

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 03.07.2020 - 21:55

25 iunie 1950: Armata nord-coreeană traversează paralela 38, care separa teritoriul ocupat de URSS de sudul controlat de armata americană.

SHARE

Este începutul unui război care a durat trei ani, a lăsat în urmă circa trei milioane de morți (deși informațiile, mai ales din partea chineză și nord-coreeană, sunt foarte puține), a fost marcat de masacre brutale și de bombardamente intense, dar care a fost uitat foarte repede.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, când peninsula Coreea a fost ocupată de Japonia, URSS a preluat partea de nord și a constituit un stat comunist condus de Kim Il-Sung, iar Statele Unite s-au stabilit în sud, unde au pus bazele unui stat capitalist și anticomunist, condus de Syngman Ree.

În 25 iunie 1950, URSS a făcut o greșeală pe care nu avea să o mai repete: în loc să blocheze, prin veto, o decizie a Consiliului de Securitate a ONU, a boicotat ședința.

Aceasta a permis Consiliului de Securitate a ONU să voteze o rezoluție care condamna invazia nord-coreeană și permitea constituirea unei forțe militare de intervenție. A urmat un război brutal, în care Seul, actuala capitală a Coreei de Sud, a fost ocupat de patru ori.

Coreea de Nord a fost sprijinită de China comunistă și URSS. Militarii americani au luat în considerare folosirea bombei nucleare.

Un armistițiu a fost semnat la 27 iulie 1953 și a fost creată o zonă demilitarizată, de-a lungul paralelei 38. Un acord de pace nu a fost semnat nici până acum.

Năstase ratează

20 iunie 2012: Adrian Năstase, fost premier PSD, încearcă să se sinucidă, trăgându-și un glonț în gât, când polițiștii îl așteptau să îl ducă în arest, după ce fusese condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție.

Acesta a strâns peste 1,6 milioane de euro pentru campania sa electorală la Președinție, folosindu-se de o taxă de participare colectată la simpozionul „Trofeul calității în construcții“.

China pune mâna pe Hong Kong

30 iunie 1997: La miezul nopții, Hong Kong, aflat sub control britanic din 1841, trece în administrarea Chinei comuniste, sub principiul „o țară, două sisteme“, după negocieri începute în 1982.

Beijingul s-a angajat că va conferi Hong Kong-ului o largă autonomie pentru 50 de ani, cu excepții în politica externă și apărare.

Protestele masive ale cetățenilor pentru democrație, în desfășurare, arată că Beijingul nu și-a respectat angajamentul.

Robii boierilor, eliberați

26 iunie 1848: Guvernul revoluționar din Țara Românească decretează eliberarea robilor romi aparținând boierilor, așa cum fusese stipulat în Proclamația de la Islaz: „Desrobirea ţiganilor prin despăgubire“.

Sub presiunea Bisericii Ortodoxe, decretul nu s-a referit și la sclavii bisericești, ei fiind eliberați opt ani mai târziu, în 1856.

În Moldova, robii vor fi eliberați în 1855. În total, peste 250.000 de oameni și-au căpătat libertatea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te