CALENDAR 15 APRILIE - 19 MAI - Steaua București cucerește Cupa Campionilor Europeni

DE Newsweek România | Actualizat: 15.04.2022 - 11:05
Helmuth Duckadam a apărat patru lovituri de departajare consecutive - Foto: Getty Images

7 Mai 1986. Echipa Steaua București a reușit cea mai mare performanță a fotbalului românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni, învingând celebra FC Barcelona cu 2-0,  chiar la ea acasă. 

SHARE

Steaua Bucureşti dobândea, în 1986, consacrarea ca o echipă de valoare a continentului, în mare parte şi graţie evoluţiei extraordinare a portarului Helmuth Duckadam, care a apărat patru lovituri de departajare consecutive în meciul de pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan“ şi a intrat, astfel, în Cartea Recordurilor.

În acea finală, Anghel Iordănescu devenea, la acea dată, singurul din Europa care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în dublă ipostază, jucător şi antrenor. 

În drumul său până la finala de pe pământ spaniol, Steaua Bucureşti le-a eliminat, pe rând, pe campioanele Vejle BK (Danemarca), Honved Budapesta (Ungaria), Kuusysi Lahti (Finlanda) şi Anderlecht Bruxelles (Belgia).

Presa internaţională a reacţionat imediat după meci, lăudând jocul campioanei României. 

„Neaşteptatul triumf al Stelei, care va fi legat întotdeauna de Duckadam, nu trebuie să fie tratat ca o curiozitate“, a scris Reuters, iar cotidianul italian Gazzetta dello Sport a titrat: „În Estul Europei s-a mai născut o stea“. 

Steaua Bucureşti a mai jucat o finală a Cupei Campionilor Europeni, în 1989, când a fost învinsă de AC Milan cu scorul de 4-0.

Steaua a devenit, astfel, prima echipă din România care a jucat două finale europene, singura echipă care a câştigat un trofeu european la nivel de cluburi şi singura dintr-o ţară comunistă care a obţinut trofeul continental suprem. 

Abraham Lincoln a fost ucis

15 aprilie 1865: Președintele american Abraham Lincoln a fost asasinat, chiar în Vinerea Mare a catolicilor, în loja teatrului Ford din Washington D.C., Statele Unite ale Americii.

Evenimentul s-a produs aproape de sfârșitul Războiului Civil American, iar asasinatul a făcut parte dintr-o conspirație mai amplă prin care se intenționa eliminarea celor mai importanți trei oficiali ai guvernului Statelor Unite. 

Scufundarea Titanicului

15 aprilie 1912: Cea mai mare navă de croazieră, la acea vreme, Titanicul s-a scufundat în Oceanul Atlantic după ce a lovit un aisberg.

Nava plecase din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. În acel naufragiu, au murit mai mult de jumătate dintre pasageri: 1.514 persoane din 2.228, câte erau la bord.

Acesta a fost unul din cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istorie. 

Accidentul de la Centrala Nucleară Cernobâl

26 aprilie 1986: Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie.

În prezent, reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te