CALENDAR 13-19 DECEMBRIE - Jos Ceaușescu!

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 13.12.2019 - 10:36

16 decembrie 1989: Începe Revoluția la Timișoara. Cu o seară înainte, oamenii nemulțumiți că pastorul reformat László Tőkés urma să fie mutat în altă localitate, se adună în jurul catedralei din Piața Maria să protesteze.

SHARE

Iar reproșurile locale se transformă într-un protest anticeaușist. Începe să se strige „Libertate!“. În 16 decembrie, în jurul orei 16.00, mai multe tramvaie sunt blocate de manifestanți, care strigă „Jos Ceaușescu!”.

Unii protestatari merg spre căminele studențești, alții spre sediul PCR, unde au loc confruntări cu autoritățile comuniste, care efectuează primele arestări. Până la miezul nopții, zeci de oameni sunt bătuți și reținuți, între care și pastorul Tőkés.

În 17 decembrie, Ceaușescu convoacă o teleconferință cu activiștii de partid și dă ordin să se tragă, dând vina pe „elemente declasate” și vorbind despre „acțiuni puse la cale din est și vest, care s-au unit pentru a distruge socialismul”.

În oraș se aud primele focuri de armă, intervin securiștii, la ordinul șefului Securității, generalul Iulian Vlad, iar ministrul Apărării, Vasile Milea, transmite ordinul „Radu cel Frumos” pentru Timiș (alarmă de luptă parțială).

În după-amiaza zilei de 17 și în noaptea de 17 spre 18 decembrie, sunt împușcați 66 de oameni și răniți alți 196.

Din ordinul Elenei Ceaușescu, 40 de cadavre aflate la Spitalul Județean Timiș sunt duse la București, pentru a fi incinerate (operațiunea „Trandafirul”).

În ziua următoare, Nicolae Ceaușescu pleacă în Iran, iar granițele țării sunt închise. Represiunea continuă la Timișoara. 

În 20 decembrie, Armata se retrage în cazărmi, iar Ceaușescu, întors din Iran, condamnă manifestațiile și cere reprimarea revoltelor: „Scopul acestor acțiuni antinaționale a fost acela de a provoca dezordine în vederea (...) distrugerii independenței și suveranității patriei noastre socialiste”.

În 21 decembrie, se citește Proclamația Frontului Democratic Român, care cere alegeri libere, eliberarea deținuților politici, respectarea libertății cuvântului și a presei.
Timișoara devenise primul oraș liber de comunism din România.

Ferdinand I dă pământ țăranilor

16 decembrie 1918: A fost publicat decretul pentru exproprierea pământului din vechea Românie.
Încă din martie 1917, regele Ferdinand promisese soldaților această reformă: „A
ţi câştigat dreptul de a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pe care v-aţi luptat. Vi se va da pământ“.

Până în martie 1919 au fost declarate expropriate 2.224.588 ha şi date în arendă obştilor de ţărani. În 1921, s-au emis legile necesare pentru ca reforma să se aplice și în Basarabia și Transilvania.

Începe Turneul Națiunilor, la rugby

16 decembrie 1882: Anglia învinge cu 2-0 echipa de rugby a Țării Galilor, în cadrul turnelui Home Nations, precursorul Turneului celor șase națiuni.

Meciul s-a jucat la Swansea, în Țara Galilor, și la el au asistat circa 3.000 de spectatori.

La turneul Home Nations au participat, în 1882-1883, doar Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda. Franța s-a alăturat turneului în 1910, iar Italia în 2000.

Debutul familiei Simpson

17 decembrie 1989: Debutează serialul The Simpsons, un sitcom de desene animate, o satiră a vieții clasei muncitoare din America.

Producătorul Matt Groening a creat o familie disfuncțională și a numit personajele după membrii propriei familii, înlocuindu-l pe Bart cu numele său.

Până acum s-au difuzat 29 de sezoane și peste 670 de episoade. Au fost deja contractate sezoanele 33 și 34 și se va ajunge la peste 700 de episoade.

A fost votat, de către revista Time în 1998, cel mai bun serial TV al secolului al XX-lea. Proiectul este criticat pentru scăderea calității, în ultimii ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te