Campania a fost dusă împotriva unui grup de firme din județ, articolele conținând lucruri neadevărate și o fotografie de pe Internet în care se pretindea că înfățișează lucruri incriminatoare pentru patronul acelor societăți.
La procesul de daune intentat de acest patron, Timofticiuc, ziariștii săi și firma care editează publicația au fost puși, în primă instanță, să plătească daune de 94.000 de euro, suma scăzând, în apel, la 41.000 de euro. În trecut, Timofticiuc a fost implicat în dosarul de șantaj de presă al lui Ghiocel Asimionesei, patron al unui ziar din Iași.
"Informații total lipsite de vreo urmă de adevăr”
În noiembrie 2017, vasluianul Dan Dobrovolschi, trei dintre firmele sale și o parteneră de afaceri au dat în judecată firma care administrează cotidianul Vremea Nouă din Vaslui, pe patronul publicației, Lucian Timofticiuc, și patru jurnaliști, unul semnând cu pseudonim.
Despre acesta din urmă, ”Marcel Boul”, reclamanții susțineau că era chiar Timofticiuc. În timpul procesului, ”Marcel Boul” a fost scos din cauză.
În plângere, Dobrovolschi și ceilalți au povestit că, în perioada aprilie-octombrie a aceluiași an, ”ziarul a publicat mai mult de 40 de articole (…), prin care se aduceau acuze nefondate și calomnioase reclamanților, conturându-se tot mai mult și mai vehement atacul concertat asupra acestora și asupra societăților pe care aceștia le dețin și/sau le administrează”.
Temele articolelor vizau afaceri ale lui Dobrovolschi: servicii de preparare și furnizare a hranei și de spălătorie prestate pentru Spitalul Municipal de Urgență din Bârlad, precum și eliberarea unei noi autorizații de construire - continuare lucrări - pentru finalizarea unui Centru Medical în aceeași localitate.
”(…) în această perioadă, s-au scris despre reclamanți informații total lipsite de vreo urmă de adevăr, cu scopul clar de a le ponegri imaginea publică, fără a se solicita puncte de vedere din partea persoanelor vizate. (…) publicația și-a bombardat cititorii cu informații false, denaturate cu privire la reclamanți, fără a efectua minime cercetări înainte de a le da publicității, și fiind lipsite de orice urmă de obiectivitate.
Astfel, reclamanții nu au fost contactați în niciun fel înaintea publicării vreunuia dintre articolele defăimătoare, nu s-a solicitat niciun punct de vedere și niciun drept la replică cu privire la vreuna dintre acuzațiile care le-au fost aduse”, au afirmat reclamanții și au dat exemple.
Inoxul ruginit
Pe 24 mai 2017, Vremea Nouă a publicat articolul: ”Bucătăria lui Dobrovolschi de la spitalul bârlădean, un focar de infecție!
NESIMȚIRE… De peste 12 ani firma lui Dan Dobrovolschi câștigă bani frumosi gătind mâncare pentru bolnavii spitalului, dar nu a mișcat un deget pentru a îmbunătăți condițiile infecte din bucătărie.
AMENDĂ GRASĂ… Este dezastru în locul în care Dan Dobrovolschi gătește pentru bolnavi: pereții sunt scorojiți, mucegăiți și aparatura de gătit este ruginită! Asta au descoperit inspectorii DSP Vaslui care au făcut verificări în bucătăria spitalului bârlădean. Mâncarea era gătită în conditii de igienă precare, neconforme cu standardele sanitare în vigoare.
De fapt, aceasta a fost și ideea de a externaliza serviciile, pentru a fi modernizată bucătăria și pentru a fi îmbunătățite condițiile în care se prepară meniul bolnavilor.
Dobrovolschi nu numai că nu a investit niciun ban, dar a riscat sã îmbolnăvească cu mâncarea preparată în condiții jalnice și mai rău pacienții. Ca urmare, firma Media Class SRL, aparținând omului de afaceri Dan Dobrovolschi, a fost amendatã cu 10.000 de lei, administratorul activității din bucătărie cu 1.000 de lei, în același timp fiind suspendată activitatea bucătăriei până la remedierea deficiențelor majore constatate.”
În replica, Dobrovolschi a afimat că toate informațiile de mai sus erau false și că nicio autoritate competentă nu a constatat vreun ”focar de infecție”.
Printre altele, el a mai susținut că a investit 200.000 de lei în bucătărie și că ”este imposibil ca aparatura de gătit să fie ruginită, aceasta fiind din inox”.
Acuzați de șantaj
Referitor la contractul pentru servicii de spălătorie, Dobrovolschi a declarat că, la un moment dat, după ce spitalul a înregistrat datorii de 459.972,02 lei către firma sa, a cerut rezilierea înțelegerii, lucru care a avut loc.
Vremea Nouă a publicat articole cu titlurile: Dobrovolschi face grevă, fiindcă vaca ”nu mai dă lapte!” și "Dobrovolschi joacă dur: banii sau nu mai dă mâncare la bolnavi!"
Referitor la aceste articole, în cursul judecății, reclamanții au susținut că ”ziarul creionează însă această imposibilitate a reclamanților de a continua prestarea serviciilor de spălătorie în absența respectării obligațiilor de plată de către instituția beneficiară în nuanțe de șantaj și amenințare în vederea satisfacerii unor interese particulare ale asociaților prestatorului de servicii, prin denaturarea și decontextualizarea elementelor de fapt.”
În ceea ce privește centrul medical, Dobrovolschi a fost acuzat, în mod repetat, că vrea să îl ridice pe un teren ”furat” din patrimoniul orașului.
De fapt, a spus afaceristul, imobilul fusese cumpărat cu șase ani mai devreme de la Municipiul Bârlad, printr-o licitație publică.
Toată campania a avut loc sub genericul ”Duie Mobro”.
Reclamanții au solicitat daune de câte 500.000 de euro de la fiecare pârât, pretenții reduse, apoi, la câte 100.000 de euro.
Pârâții: Acuzele ”nu au temei”; ”libertatea de exprimare”
În apărarea lor, Lucian Timofticiuc și ceilalți pârâți au cerut respingerea acțiunii pentru că acuzele ”nu au temei în realitate întrucât articolele au fost documentate, societatea în cauză a și fost controlată de DSP Vaslui, situație cu care s-a constatat că nu erau îndeplinite toate condițiile de igienă, societatea fiind amendată, fiind suspendată și activitatea bucătăriei până la remedierea deficiențelor constatate. Astfel, ziarul a publicat aceste informații de interes public, care le-au fost aduse la cunoștința atât de reprezentanții DSP Vaslui, cât si de directorul de îngrijiri medicale C.S.. (…) ziariștii nu sunt organe de anchetă, ci doar au prezentat o situație ce le-a fost adusă la cunoștință atât din partea publicului cât și din partea reprezentanților Primăriei și a celor din interiorul unității spitalicești.”
De asemenea, ei au invocat o hotărâre a CEDO ”care reamintește importanța crucială a libertății de exprimare ca una dintre condițiile necesare pentru buna funcționare a democrației.”
Magistrat: "Nici un suport în realitate”
Un judecător de la Tribunalul Vaslui a decis, în decembrie 2018, că Lucian Timofticiuc, firma sa și trei ziariști trebuie să achite reclamanților daune totale de 94.000 de euro.
În ceea ce privește contractul pentru hrană, el a constatat că a fost real faptul că Direcția de Sănătate Publică a găsit nereguli la firmă; ”acesta este un subiect de interes general, însă pârâții l-au prezentat într-o manieră de natură de a leza demnitatea, onoarea, reputația și dreptul la imagine al reclamanților persoane fizice și reputația și dreptul la imagine al reclamantei, persoană juridică, Media Class SRL, nelimitându-se la a aduce la cunoștința publicului această informație de interes general.
Astfel, se aduc acuzații grave reclamanților Dobrovolschi Dan și Nechita Mihaela și reclamantei persoană juridică Media Class SRL, acuzații de natură penală care nu au nici un suport în realitate. (…)
Nu există nici o probă din care să rezulte autoritățile statului cu atribuții în domeniu să constate că mâncarea nu corespunde calitativ și cantitativ.”
Tot la acest capitol, judecătorul a menționat că într-unul dintre articole, a fost prezentată ”o fotografie cu 2 găleți umplute cu un lichid și un recipient cu un preparat cu privire la care pârâta a recunoscut că este o fotografie preluată de pe internet, fără nici o legătură cu spitalul din Bârlad.”
În ceea ce privește terenul pentru centrul medical, judecătorul a criticat modalitatea de a prezenta situția ca un furt, deși nu există nici o cercetare penală în acest sens.
Pârâții au depus apel, care a dus, luna trecută, la micșorarea daunelor totale de la 94.000 de euro la 41.000 de euro.
Ei mai au, însă, o cale de atac.
Ucenicul lui Asimionesei
În trecut, Lucian Timofticiuc (45 de ani) a primit o amendă administrativă de 200 de lei în dosarul de șantaj de presă al ieșeanului Ghiocel Asimionesei, pe vremea când acesta din urmă deținea gazeta Ziua de Iași (în final, Asimionesei a primit 3 ani de închisoare cu suspendare).
Procurorii l-au acuzat pe Timofticiuc că, în calitate de angajat al lui Asimionesei, a mers la o întâlnire unde unui om de afaceri i s-au cerut bani pentru a nu fi atacat în publicație.
Ulterior primirii acestei amenzi, Timofticiuc i-a atacat legalitatea la instanță și a obținut anularea ei, susținând că afaceristul respectiv l-a confundat.
Deși stabilit în Vaslui, Timofticiuc a păstrat relațiile cordiale cu fostul său șef.
O arată și faptul că, în luna noiembrie 2019, la un termen al apelului de la procesul de daune de mai sus, proces ajuns la Curtea de Apel Iași, actuala gazetă a lui Asimionesei, Bună Ziua Iași (BZI), a sărit în apărarea lui Timofticiuc: ”Abonat la contracte pe bani publici în județul Vaslui, afaceristul bârlădean Dan Dobrovolschi s-a năpustit asupra ziariștilor de la cotidianul local Vremea Nouă, din Vaslui, cu procese de calomnie și insultă.
După ce instanțele din Vaslui au dat o sentință uluitoare, într-un asemenea dosar, obligând ziariștii de la acest cotidian să achite daune de 100.000 de euro către Dobrovolschi și firmele sale de casă, procesul s-a mutat la Curtea de Apel Iași.”
Prietenul Asimionesei: ”Judecătorii au obligația…”
Articolul prezenta și reacția lui Timofticiuc față de sentința de la Vaslui: ”A fost un șoc și pentru noi faptul că magistrații Tribunalului Vaslui au dat această sentință aberantă. Legat de această sentință, bănuim că cineva a cerut să fim astfel executați, deși noi am prezentat doar date din rapoartele Curții de Conturi, a DSP sau primăriei Bârlad.
Datele prezentate în anchetele publicate erau scoase din rapoartele de control, fără să comentăm în vreun fel ceea ce s-a descoperit acolo, în spitalul din Bârlad.
Judecătorii din Vaslui s-au năpustit pe noi, spunând că probele pe care noi le-am prezentat în ziar nu sunt atât de penale, pe cât am invocat, pentru că niciodată nu au făcut subiectul vreunui dosar la vreun Parchet.”
Articolul din BZI se termina cu o amenințare voalată la adresa magistraților din completul de apel: ”Judecătorii au obligația să cerceteze foarte bine până să dea dreptate unul sau altuia, pentru că se pot face greșeli, care nu mai pot fi reparate, mai ales când este vorba despre libertatea presei.”
Încă doi cu probleme
Nu este prima data când ministrul Victor Costache dovedește că nu are mână bună la consilieri.
În decembrie 2019, cotidianul Libertatea a dezvăluit faptul că ministrul îi avea ca sfătuitori pe Mihaela Constantin, cercetată ca suspect de către DNA într-un dosar de corupție, și pe doctorul Călin Ciontu, trimis în judecată pentru 66 de fapte de luări de mită.
Ulterior, Ciontu a dispărut de pe listă, dar Constantin a rămas, fiind chiar directorul de cabinet al lui Costache.