VIDEO Directorii unor instituții din Iași, vizați într-o anchetă despre mafia cerealelor din Ucraina

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.07.2023 - 20:26

Directorii unor instituții din Iași sunt vizați într-o anchetă RISE Project despre mafia cerealelor din Ucraina, cum ajung ele la prețuri de nimic în România. DSV Iași, o instituție publică ce are un rol-cheie în verificarea transporturilor cu cereale, apare în anchetă.

SHARE
Directorii unor instituții din Iași sunt vizați într-o anchetă RISE Project despre mafia cerealelor din Ucraina, cum ajung ele la prețuri de nimic în România. Directorul DSV Iași, o instituție publică ce are un rol-cheie în verificarea transporturilor cu cereale, apare în anchetă.

Cum ajung cerealele din Ucraina la prețuri mici în România?

Sunt aduse masiv prin firme-fantomă, cu documente false și fără să plătească taxe. Își permit apoi să vândă grânele și la jumătate de preț. Provoacă astfel pierderi de sute de milioane de dolari unei țări devastate de război și sărăcesc fermierii din statele din regiune care nu mai pot să țină pasul cu cerealele ieftine și să își vândă propriile recolte.
 
La noi, o instituție publică are un rol-cheie în verificarea transporturilor cu cereale. Dar unul dintre șefii săi din nordul țării are altă treabă. Îl cheamă Gabriel Ciobanu și conduce Direcția Sanitar Veterinară din Iași, responsabilă și de siguranța produselor agroalimentare, conform RISE Project.
 
 
Jurnaliștii au aflat că e omul care îi ajută pe cei care aduc cereale la negru. La telefon s-au prezentat ca oameni de afaceri și că ar vrea să aducă mai multe tiruri cu grâu, în Iași, fără să fie controlați. 

Drumul cerealelor din Ucraina

Ca să înțelegem mai bine cât de mult porumb, rapiță, floarea soarelui, grâu și alte cereale exportă aceste companii în România – și cine le cumpără – am suprapus numele lor cu firmele obținute din agregatorul de date comerciale ImportGenius și cu informațiile de la Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din țară.

Datele disponibile, care acoperă primele șapte luni de după invazia militară, arată că 80 de societăți din lista celor 300 au livrat cel puțin 1,7 milioane de tone de cereale către companii din România, plus câteva firme din Ungaria și Republica Cehă, scrie RISE Project.

Citeşte şi: Fermierii români merg să protesteze la Bruxelles, nemulțumiți de cerealele ieftine din Ucraina

Valoarea totală a acestor produse a fost de 495 de milioane de dolari, adică aproape jumătate din totalul de un miliard de dolari al cerealelor exportate din Ucraina în România, în perioada respectivă.

Jurnaliștii Rise Project au descoperit că printre cumpărători sunt companii dizolvate în prezent, pentru că nu au depus documente financiare – de la offshore-uri din Hong Kong sau Seychelles, companii-paravan din Ungaria, Cehia sau Kenya, firme care nu au existat niciodată sau cu istoric de evaziune fiscală, companii conectate la politicieni, până la traderi internaționali de cereale, precum Cofco Internațional, Glencore- Viterra, Bunge sau Ameropa Holding, se mai arată în anchetă.

Firme fantomă

Un bărbat care apare în documente ca fiind proprietarul unuia dintre acești importatori ne-a declarat că a fost internat într-un spital de psihiatrie și a fost abordat de cineva care l-a plătit pentru a-și pune numele în firma respectivă. El a indicat și alți pacienți care au fost folosiți în același mod.

Nu a fost posibil să contactăm niciuna dintre firmele-fantomă din Ucraina care apar în investigație, deoarece numerele lor de telefon nu funcționează sau aparțin altor persoane.

Firmele nu au date de identificare corecte și nu funcționează la sediul declarat. Proprietarii din acte sunt de negăsit și ies rapid din firme, după ce tranzacțiile au avut loc.

Companii private în care lucrează foști miniștri ai Apărării

Multe alte companii din România au făcut achiziții prin intermediul firmelor-fantomă ucrainene. 

Un exemplu este Damalio RO din Iași, care nu a avut încasări în 2021, dar a avut venituri de 14 milioane de dolari anul următor din tranzacții cu cereale, conform Rise Project.

Securitatea firmei este asigurată de Alexandru Pînzari, fost ministru al apărării din Republica Moldova și fost șef al poliției din țara vecină, potrivit portalului oficial al companiei.

În urmă cu doi ani, Pînzari a fost arestat pentru abuz în serviciu, divulgare de secrete de stat și falsificare de documente publice.

Procurorii antimafia din Chișinău au susținut că, în calitate de șef al poliției, Pînzari și-a folosit funcția pentru a acoperi fărădelegile unui grup infracțional condus de Vladimir Plahotniuc, oligarhul moldovean fugar. 

Patronul Damalio Ro este Bogdan Ion, un cetățean moldovean care împarte o altă firmă cu fiul lui Pînzari.

Între iunie și septembrie 2022, Damalio Ro a adus din Ucraina 971 de transporturi de cereale în valoare de 3,4 milioane de dolari.

Dintre acestea, 785 de transporturi, încărcate cu 19.556 de tone de grâne, în valoare de 2,8 milioane de dolari, au fost aduse prin intermediul companiilor investigate.

Cel mai mare furnizor al Damalio Ro este Podillya Agroservis, o firmă înființată în ianuarie 2022, care este investigată și într-un alt caz pentru că ar fi încălcat normele vamale încercând să ascundă originea semințelor de floarea-soarelui pe care urma să le exporte. 

Doar în august și septembrie 2022, Podillya Agroservis a efectuat 692 de transporturi de cereale, în valoare totală de aproape 4 milioane de dolari.

 O mare parte dintre aceste transporturi au fost trimise către Damalio Ro.

Cel mai ieftin furnizor al Damalio a fost Raikomia, firmă de pe lista celor investigate în Ucraina. În iulie 2022, Damalio Ro a cumpărat porumb prin intermediul Raikomia cu doar 0,07 dolari pe kilogram, de cinci ori mai puțin decât prețul pieței la acel moment.

Continuarea: riseproject.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te