Asta se întâmplă la aproape 32 de ani de la Revoluția Română din 1989, atunci când românii s-au sacrificat pentru libertate, dar mai ales pentru a scăpa de sistemul odios controlat de Securitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu.
La IGSU a plouat cu stele de general
Președintele Klaus Iohannis a deschis tolba cu stele de general pentru a le împărți structurilor militare cu ocazia Zilei Naționale a României, zi care se celebrează în fiecare an la data 1 Decembrie. Șefii Inspectoaratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au primit nu mai puțin de șase stele de general. Toate au fost acordate la propunerea secretarului de stat Raed Arafat, cel care conduce Departamentul pentru Situații de Urgență, și a ministrului Afacerilor Interne, liberalul Lucian Bode.
În capul listei s-a aflat generalul - maior Dan Paul Iamandi, în calitatea sa de șef al IGSU. În urma decretului emis de președintele României, Dan Paul Iamandi a fost avansat în gradul de general – locotenent cu trei stele. A fost urmat de prim-adjunctul său, colonelul Cristian Radu, pe care președintele Klaus Iohannis l-a avansat în gradul de general de brigadă, cu o stea. Colonelul Miron Adrian Chichișan, adjunctul lui Dan Paul Iamandi de la IGSU, a primit și el prima stea de general de brigadă.
Un alt adjunct, colonelul Benone Gabriel Duduc, a fost numit în funcție în februarie 2021 de actualul ministru de Interne, liberalul Lucian Bode. După nouă luni a primit steaua de general de brigadă. Nu au fost uitați nici coloneii Călin Ion Handrea și Sorin Mihai Caba. Fiecare a primit câte o stea de general de brigadă.
Colonelul Buduc, recompensat de președinte
Generalul de brigade Benone Buduc, actualul adjunct de IGSU, s-a ocupat în perioada 1998- 2002 de coordonarea activității studenților în calitate de comandant al subunității de studenți de la Facultatea de Pompieri, din cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza. De acolo, a ajuns ofițer specialist în cadrul Statului Major al Inspectoratului General de Pompieri Militari. În anul 2004 a ajuns ofițer specialist în prevenție la IGSU. Din mai 2011 a ajuns chiar șeful Direcției Prevenire din cadrul IGSU. În această calitate se ocupa de „coordonarea activității preventive” desfășurată de toate inspectoratele IGSU.
Direcția de Prevenire, condusă pe atunci de colonelul Benone Buduc, a fost criticată în urma incendiului de la clubul Colectiv. Atunci nu și-a asumat eșecul subaltenilor pe care îi coordona, dar a fost acum recompensat cu gradul de general de brigadă de președintele Klaud Iohannis.
Generalul de carton
Cariera generalului Dan Paul Iamandi este strâns legată de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Colonelul Dan Paul Iamandi a condus Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași din 2011. Șase ani mai târziu, adică în 2017, secretarul de stat Raed Arafat l-a propus spre avansare în gradul de general de brigadă. Propunerea a fost acceptată de ministrul Carmen Dan, care la rândul ei a înaintat-o președintelui Klaus Iohannis.
În anul 2018, generalul de brigadă Iamandi a fost împuternicit la șefia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de premierul interimar Mihai Fifor. Tot la propunerea secretarului de stat Raed Arafat. Apoi a fost avansat în gradul de general – maior în noiembrie 2020.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decretul de avansare în grad pentru că Dan Paul Iamandi a primit o nouă stea de general. De data aceasta, președintele Klaus Iohannis l-a avansat în gradul de general – locotenent.
Generalul Iamandi, sursa „Ioan Popa”
Newsweek România a dezvăluit în 2020 că generalul Dan Paul Iamandi a fost recrutat de Securitate cu numele conspirativ „Ioan Popa”. Conform CNSAS, generalul Iamandi figurează în dosarul fond de rețea nr. R 235866, dosar ce conține fișe ale colaboratorilor din rândul militarilor în termen și condamnaților domiciliați pe raza județului Galați.
„Domnia sa (Dan Paul Iamandi – n.r.), militar în termen, a fost recrutat de organele de contrainformații militare pentru încadrarea informativă a militarilor în termen și a cadrelor din unitatea sa în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplina militară; nu există un Angajament semnat de domnia sa, a avut numele conspirativ Ion Popa. A fost abandonat la data de 16.07.1988”, menționează CNSAS.
În acel an, Dan Paul Iamandi era anul doi la Școala de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană, Rachete și Radiolocație Brașov.