Ilie Năstase a făcut doar cinci zile de armată și a ajuns general cu două stele. De la Băsescu

DE Petru Zoltan | Actualizat: 20.08.2022 - 15:18
Ilie Năstase - FOTO: FB
Ilie Năstase - FOTO: FB

Newsweek România vă prezintă, în exclusivitate, parcursul militar al lui Ilie Năstase „Nasty“, omul care a reușit să primească două stele de general de la președintele Traian Băsescu - una în 2007 și cealaltă în 2008 , pe timp de pace.

SHARE

Propunerile de acordare a gradelor de general au fost făcute de doi miniștri ai Apărării: Sorin Frunzăverde și Teodor Meleșcanu, actualul ministru de Externe.  

Din documentele obținute de la Ministerul Apărării Naționale, reiese că marele tenismen al României, Ilie Năstase, a avut o carieră militară de invidiat: în doar zece ani, între 1967 și 1977, a fost înregimentat la mai multe unități militare și a fost avansat de la gradul de sergent major la cel de maior. 

Citește și: The Nasty Geneneral. Ilie Năstase: „Nu știu cum e Dragnea, dar el conduce“

Informațiile furnizate de Armata Română sunt contrazise de Ilie Năstase, care a povestit într-un interviu pentru Newsweek România că, de fapt, a făcut doar cinci zile de armată. Asta, deși în livretul militar se scrie că a îndeplinit mai multe funcții (de la „ajutor de evidență“ la cea de instructor sportiv).

„Ajutor pentru evidență“

Ilie Năstase și-a început cariera militară la Clubul Sportiv al Armatei (CSA), în 1966. Atunci, avea puțin peste 20 de ani și se pregătea să cucerească marile arene internaționale de tenis. A fost încorporat ca militar în termen pe 20 octombrie 1966.
Livretul militar al lui Năstase arată că sportivul și-a terminat stagiul militar obligatoriu pe 8 februarie 1967. În aceeași zi, a primit și gradul de sergent major, conform Biroului de Presă al Armatei. Trei zile mai târziu, a fost trecut pe funcția de „ajutor pentru evidență“ la Comandamentul de Transmisiuni. După alte patru luni, pe 6 iunie
1967, Ilie Năstase a fost avansat în gradul de plutonier.

Livretul militar al lui Ilie Năstase - Foto: Inquam Photo/ George Călin

Autobaza 122

În aprilie 1968, Năstase a fost transferat pe postul de „ajutor pentru reparații“ la Autobaza 122. Acolo a și fost avansat pe postul de maistru șef, în noiembrie 1969. În luna decembrie a aceluiași an, a fost trecut în rezervă. Și, tot în decembrie, a fost rechemat în Armată și trecut direct în corpul ofițerilor.
Se întâmpla pe 30 decembrie, data la care a fost avansat la gradul de locotenent, conform documentelor furnizate de Armată. Totodată, Ilie Năstase a primit și funcția de instructor sportiv. Ulterior, a mai ocupat funcțiile de ofițer 3, respectiv ofițer 2.

Titluri afară, ordine ceaușiste în țară

După aproape un an și jumătate, Năstase a fost avansat din nou. De această dată, la gradul de locotenent-major. Toată povestea se parafa pe 8 mai 1971. În același an, președintele Nicolae Ceaușescu îi decora cu „Ordinul Muncii“ clasa I pe Ilie Năstase și Ion Țiriac, pentru rezultatele sportive obținute la nivel internațional.
Cei doi sportivi fuseseră finaliști la Roland Garros, iar Năstase obținuse și titlul suprem la Turneului Campionilor. 

1972 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru sportivul Ilie Năstase: finalist la Wimbledon, campion la US Open și, din nou, primul la Turneul Campionilor. O dată cu performanțele sportive, Năstase a avansat în ierarhia militară - pe 30 decembrie 1972, a fost avansat la gradul de căpitan. 

„Cinci zile am fost militar“ 

Spre finalul carierei sportive, pe 29 aprilie 1977, Năstase a fost avansat în gradul de maior. Apoi, după alți cinci ani, a fost trecut din nou în rezervă. 

Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale a precizat că s-a respectat legislația în ceea ce privește avansarea
în ierarhia militară a lui Ilie Năstase. „Menţionăm că legislaţia care a reglementat statutul cadrelor militare până în anul 1995 şi care a stat la baza înaintărilor în grad pentru cadrele militare a fost  H.C.M. (Hotârărea Corpului de Miniștri – n.r.) nr. 1.177/1965 - Statutul corpului ofiţerilor şi H.C.M. nr. 1.178/1965 - Statutul corpului subofiţerilor“.

Slobod la gură, Ilie Năstase a vorbit despre cariera sa militară fără menajamente. Întrebat cum a ajuns în Armată, fostul tenismen a fost foarte direct: „Am fost și în armată. Timp de cinci zile am fost militar și am ajuns general cu două stele. Așa era atunci. Toți sportivii erau militari, chiar și fetele“. 

Năstase, colonel  în guvernarea Năstase

Apoi, s-a apucat să citească informațiile scrise în livretul militar, de față cu reporterul Newsweek România. „În ‘69 am fost trecut în rezervă și chemat înapoi. Am fost instructor sportiv, ofițer 3 și ofițer 2. Nu la SRI ca…“.

Cât despre posturile ocupate în Armata Română, Năstase a explicat că el și alții erau „sportivi plătiți pentru sport. Pentru ce făceau, nu pentru munca corespunzătoare funcției. Dacă era Club Sportiv, se muncea prin sport. Erau foarte multe secții sportive“.

După trecerea în rezervă, Ilie Năstase nu a mai avut legături cu Armata Română. Cel puțin până pe 15 august 2001, când ministrul Apărării Ioan Mircea Pașcu l-a avansat în gradul de locotenent-colonel în rezervă. În mai puțin de trei ani, Ilie Năstase a primit și gradul de colonel, pe 8 martie 2004, tot în mandatul de ministru al lui Mircea Pașcu. 

Două stele de la Băsescu 

Ilie Năstase a primit prima stea de general în retragere pe 9 ianuarie 2007, printr-un ordin prezidențial semnat de președintele Traian Băsescu,
conform informațiilor furnizate de Armată. Propunerea de avansare a venit de la Ministerul Apărării, conform legii, condus în acea perioadă de ministrul Sorin Frunzăverde, de la PDL. Cea de-a doua stea de general Năstase a primit-o tot de la președintele Traian
Băsescu. „De asemenea, în data de 01.12.2008, domnul Ilie Năstase a fost avansat la gradul de general-maior (în retragere), în baza Decretului prezidenţial nr. DP 1228/01.12.2008“, a transmis Biroul de Presă al Ministerului Apărării.
De data aceasta, propunerea din partea Armatei a fost făcută de ministrul Teodor Meleșcanu, actualul ministru de Externe al României.  

Ținuta, prilej de ironii și gâlceavă

După avansarea la gradul de general și înstelarea aferentă, Ilie Năstase a participat la mai multe evenimente îmbrăcat în uniforma de paradă a Forțelor Terestre. În 2014, de exemplu, s-a dus la Palatul Victoria, unde premierul de atunci, Victor Ponta, avea o întâlnire cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. Ulterior, Năstase a ajuns la Wimbledon într-o uniformă pe care jurnaliștii britanici au comparat-o cu a unui dictator sud-american din anii ’70. 

Ultimul incident în uniforma militară a avut loc pe 1 decembrie 2017, când fostul tenismen s-a supărat pentru că nu fusese lăsat să intre în zona oficială de la Arcul de Triumf, deși purta cu fală haina de militar. Forțele de ordine au transmis că Năstase nu figura pe lista de invitați, dar Năstase a replicat că participase de fiecare dată fără să aibă invitație. La final, și-a pierdut cumpătul și a înjurat înainte să plece. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te