Col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare, despre al cărui caz Newsweek România a scris pe larg, face pași timizi în justiție, în demersul său de a-și câștiga dreptatea în litigiul cu fostul său șef, gen. Marian Hăpău.
De fiecare dată când dosarul, în care col. Paraschiv a contestat trecerea în rezervă, avansează timid apar noi indicii că împotriva sa s-au săvârșit abuzuri, pe care judecătorii întârzie nepermis de mult să le tranșeze, semn că șeful serviciului secret al Armatei rămâne destul de influent în justiție.
Povestea pe scurt: În baza ordinului ministrului Apărării Naționale MDGP nr. 7 din 24 ianuarie 2014, col. Doru Paraschiv a fost dat afară din Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), sub acuzația de ”facilitarea scurgerii de informații clasificate”, care nici măcar nu este prevăzută în legislația de profil.
În prealabil, col. Paraschiv i s-a ridicat certificatul de acces la informații secrete de stat de importanță deosebită (SSID). Ordinul este semnat de fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, și contrasemnat de gen. Marian Hăpău, care ocupă și în prezent funcția de șef al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA).
Trecerea în rezervă s-a făcut fără ca presupusul incident de securitate iscat de col. Doru Paraschiv să fie anchetat și fără să i se aducă la cunoștință acuzațiile în mod oficial.
Citește și:
Seful serviciului secret al Armatei joacă în piesa „Un ordin pierdut” | CAZUL PARASCHIV
Șeful spionilor Armatei a executat un subaltern incomod fără să se acopere de acte | CAZUL PARASCHIV
Mai bine de cinci ani de zile col. Paraschiv nu a văzut ordinul de trecere în rezervă, nici în copie, nici în original. Documentul i-ar fi fost extrem de util în justiție să-și demonstreze nevinovăția. Cu atât mai mult cu cât DIICOT a clasat acuzațiile împotriva sa, potrivit cărora ar fi sustras și furnizat către terți informații secrete ale Armatei Române.
Ordinul a fost însă secretizat în mod ilegal și desecretizat când nu mai era nevoie, după expirarea perioadei legale. Cum procurorii DIICOT au stabilit că infracțiunea nu există, ordinul de trecere în rezervă ar trebui anulat.
”Minunea” s-a produs însă și DGIA a trimis în instanță Ordinul MDGP nr. 7/ 24 ianauarie 2014.
Există însă două mari probleme. Prima: ordinul a fost trimis în copie, nu în original. A doua: copia nu poartă ștampila ”Conform cu originalul”, semn că Direcția juridică din DGIA nu și-a asumat o astfel de rezoluție. De ce? Un răspuns ar fi că există suspiciunea că ordinul original a fost plastrografiat.
Într-o declarație acordată Newsweek Romania, col. (r) Doru Paraschiv acuză frontal acest lucru: ”În legătură cu documentele contestate în cadrul litigiului cu MApN, provocat de fostul meu șef Hăpău Marian, afirm, în deplinătatea facultăților mintale și cunoscând rigorile legii, că sunt veritabile manopere dolosive (fals și uz de fals, abuz în funcție și abuz de putere - infracțiuni pedepsite de Codul penal), care au fost pregătite/ticluite și puse în aplicare cu scopul de a fi îndepărtat din funcție și eliminat din Armată, cu consecințe extrem de grave împotriva mea și a familiei mele. De aceea mi-au ascuns totul (acte/documente/fapte), pentru ca să nu mă pot apăra în justiție și nici față de înalții demnitari în stat. Le era teamă că, dacă voi intra în posesia originalelor, o să pot demonta toate înscenările și acuzațiile în orb asupra mea, totul întâmplându-se până în prezent cu complicitatea unor procurori și judecători, atât militari cât și civili, cu funcții/poziții importante în parchete și instanțe de judecată”, a precizat col. Doru Paraschiv pentru Newsweek Romania.
Potrivit acestuia, ”complotul împotriva mea încă funcționează deoarece artizanul - Hăpău Marian - este încă protejat și menținut pe funcția de secretar de stat și șef al DGIA”. ”Acest fapt este o greșeală extrem de mare, inclusiv a actualului ministru al apărării, dar și a președintelui. Nimeni nu vrea să verifice”, a punctat col. Paraschiv.