Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
8.411.068 Votanți în România
46,71 %
687.701 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Strutinsky, angajat în Italia la o firmă a grupării Mazăre-Nicușor. Închis în orașul îndrăgostiților

DE Stelian Negrea | Actualizat: 21.07.2023 - 13:13
Sorin Strutinsky este încarcerat la închisoarea Montoria din Verona Foto: Newsweek România/Inquam Photos/ Octav Ganea
Sorin Strutinsky este încarcerat la închisoarea Montoria din Verona Foto: Newsweek România/Inquam Photos/ Octav Ganea
Reședința lui Sorin Strutinsky din Italia Foto: Newsweek România
Reședința lui Sorin Strutinsky din Italia Foto: Newsweek România
Sorin Strutinsky este încarcerat la închisoarea Montoria din Verona Foto: Newsweek România
Sorin Strutinsky este încarcerat la închisoarea Montoria din Verona Foto: Newsweek România

Fosta eminență cenușie a grupării, care a dominat Constanța ani de zile, este închis într-o închisoare de la marginea orașului Verona. În Italia este angajat la o firmă implicată în dosarul în care au fost condamnați Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.

SHARE

Un deceniu și jumătate orașul Constanța a avut un sigur stăpân. Cu trei capete.

Radu Mazăre, primarul Constanței. Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean. Și Sorin Strutinsky. Om de afaceri. Eminența cenușie a acestei triplete.

Toți trei au ajuns la închisoare pentru fapte de corupție. Primii doi în România, cel de-al treilea s-a refugiat în Italia.

Citește și: Mario Iorgulescu, relaxare italiană. Medicii îl feresc de proces. Judecătorii, cadou de ziua lui

Spre deosebire de Mazăre, care a fost adus în țară de autorități din Madagascar, Strutinsky a reușit să convingă justiția italiană că nu trebuie trimis înapoi în România.

Un argument a fost că e angajat în Italia. Nu a spus unde, însă Newsweek România demonstrează că e salariat al unei firme controlate de gruparea Mazăre-Nicușor.

Citește și: Arsene, afaceri în Italia alături de cumătru. În România i-a dat contracte grase din bani publici

Mai are puțin și iese din pușcărie, apropiindu-se de numărul de ani pentru care legislația italiană prevede ispășirea pedepsei într-un regim mai blând.

Acesta este unul din principalele motive pentru care cei 12 infractori români, pe urmele cărora a mers Newsweek România, au ales să fugă în Italia.

Citește și: Dragomir, fost col. SRI, silenzio stampa în Italia. Asociat cu primul magistrat închis pentru mită

Di Giusto, fără noroc

Strutinsky a fost ani de zile un om de afaceri discret, dar extrem de influent în Constanța.

A fost omul din umbră al celebrei triplete din care mai făceau parte Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Aceștia se ocupau cu zgomotul. El era cu punerea afacerilor acestora în ordine.

Citește și: În România îi căra șpaga, în Italia, Prina este angajatul lui Vâlcov. În țară, afacerile-i merg bine

Restaurantul Temple din Constanța se închidea când Strutinsky dădea „audiențe”.

A scăpat ca prin urechile acului de procurori din multe afaceri cu excepția uneia.

A cerut și primit un procent de 10% din contractele pe care o firmă le avea cu diferite instituții publice din Constanța.

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

După ce a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare în 2020, Strutinsky a ales să fugă în Italia.

Aici nu a apelat la trucul clasic al celor care aleg să fugă în Italia: să se predea în sudul țării, dar să locuiască la sute de kilometri în nord.

S-a predat tot în nord, unde și locuiește.

Dar și l-a ales apărător pe avocatul majorității infractorilor români. Cristian Di Giusto.

Spre deosebire de lungul său șir de succese înregistrate la o instanță din orașul său natal din sud, Bari, Di Giusto a avut un succes parțial cu Strutinsky.

A reușit să convingă judecătorii italieni din nordul Italiei să nu-l predea în România pentru a-și ispăși pedeapsa, dar n-a reușit să îl țină departe de închisoarea din Italia.

Închisoare vecină cu o unitate militară

Radu Mazăre a fost ultimul dintre infractorii condamnați aduși în țară de autoritățile române după ce acesta fugise tocmai în Madagascar. La 7200 kilometri de casă. 

Strutinsky nu se află în fața unui asemenea pericol, chiar dacă este mult mai aproape. 

Pentru că judecătorii italieni sunt mult mai indulgenți cu infractorii fugiți din România. 

Magistrații Curții de Apel din Bologna s-au opus să îl predea pe acesta după cum reiese din sentința pronunțată în mai 2021:

“1. Refuză livrarea către Autoritățile Judiciare Române a lui Strutinsky Gabriel Sorin, născut la Botoșani (...) destinatarul mandatului european de arestare în scop de predare (...) emis la data de 07.07.2020 de Autoritatea Judiciară a României pentru infracțiunile de corupție, fraudă bănească și altele, comisă de opt ori între 2004 și 2009, în România.

2. Recunoaște în sistemul de drept al statului italian sentința de condamnare (...) pronunțată de Tribunalul Constanța la 22.12.2017 definitivă la 06.04.2020, pedeapsa de 10 ani și luni 8 de închisoare (pedeapsa reziduală de executat 10 ani, 3 luni, 5 zile)

3. Dispune ca pedeapsa reziduală de executat să fie executată în Italia în conformitate cu dreptul intern, revocând măsura asiguratorie în curs”.

 

Orașul îndrăgostiților la doi pași de închisoare

Imediat după pronunțarea sentinței judecătorilor din Bologna, Strutinsky a fost încarcerat la închisoarea Montoria din Verona.

Orașul îndrăgostiților din piesa de teatru Romeo și Julieta al lui Shakespeare.

Un drum pe o singură bandă desparte o unitate militară și această închisoare. Aceasta e străjuită de garduri înalte și un turn de înălțimea unuia de control din aeroport.

Fac repede nișe poze și un clip video. Peste tot ești bombardat cu semne care-ți interzic acest lucru.

Distanța dintre oraș și închisoare este de 7 kilometri. Îi poți face în 25 minute cu autobuzul 13. Sau în 10 minute cu taxiul.

La reședința sa italiană ajunge în 40 de minute. E la parterul unui bloc anost dintr-o altă localitate italiană desprinsă din basme: Valeggio Sul Mincio.

 

Reședința lui Sorin Strutinsky din Italia Foto: Newsweek România

La interfon nu răspunde nimeni. 

Iar vecinii s-au predat căldurii sufocante din acea zi, barincadându-se în apartamente închise ermetic pentru a nu pierde vreun strop de aer condiționat.

Strutinsky se dă un italiano vero

Strutinsky a vrut să lase judecătorilor italieni aparența că este integrat/înrădăcinat (radicamento) în societatea italiană: că locuiește de trei ani în Italia cu familia, are rezidență și un loc de muncă.

“Strutinsky Gabriel Sorin este rezident, în prezent, în Italia, deoarece reiese din cartea de identitate și din documentele din dosar că este rezident oficial în Messina și a sosit în Italia de la sfârșitul anului 2018; cu toate acestea, acum este domiciliat împreună cu partenerul său și copiii lor minori în Valeggio sul Mincio din 2019 și acolo își desfășoară activitatea conform contractului de muncă la Ambros Trading SRL, o companie italiană cu sediul în Empoli”, era poziția avocaților săi în fața judecătorilor italieni.

La un an după ce a primit prima sentință cu închisoarea la Tribunalul din Constanța, Strutinsky a început demersurile pentru a deveni italian cu acte în regulă.

Angajat la firma grupării Mazăre-Nicușor

Conform datelor de la Registrul Comerțului italian, angajatorul lui Strutinsky, Ambros Trading SRL din Empoli, are un capital social de 890.000 Euro din care subscris și vărsat 820.000 Euro. Adică bani aduși efectiv în companie.

O cifră absolut amețitoare având în vedere că în general SRL-urile italiene au un capital social începând cu 2000 de Euro mergând până la maxim 10.000 Euro.

În ultimii trei ani a avut pierderi uriașe de sute de mii de euro și o cifră de afaceri declarată de doar câțiva euro.

O discrepanță de neînțeles pentru orice economist. 

Compania este deținută în proporție de 90% de Group of Cypress SRL (Romania) înregistrată în paradisul fiscal din Cipru.

Restul de acțiuni sunt deținute de Bivona Gilberto, un italian care deține Hotelul Prestige din Mamaia.

Vezi aici actele de la Registrul Comerțului italian ale companiei Ambros Trading SRL

 

Conform registrului comerțului din Cipru, acum compania se numește Kimibo Business Ltd. 

În trecut s-a numit Talmage Overseas Ltd.

Dosar cu prejudiciu de 114 milioane Euro

Acest ultim nume este al companiei deținute de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu pe care au folosit-o în toate afacerile lor, inclusiv în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri pentru care au fost condamnați la închisoare cu executare.

Care erau acuzele din dosarul retrocedărilor? Persoanele îndreptăţite la restituire în baza Legii 10/2001 au fost împinse să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile restituite pentru sume de bani ce reprezentau mai puţin de 1% din valoarea acestora. 

În final, terenurile ajungeau în proprietatea persoanelor cărora le fuseseră predestinate cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire. 

Prejudiciul total? 114 milioane Euro. 

Mazăre semna pentru restituirea terenurilor pentru ca, în final, pe o parte din aceste terenuri să ajungă să fie construite inclusiv două hoteluri deținute de acesta.

Schimbarea repetată a numelui companiei înregistrate din Cipru, precum și înregistrarea acesteia în acest paradis fiscal, reflectă dorința proprietarilor de a-și ascunde identitatea precum și de a-și pierde urma afacerilor derulate.

Conform registrului comerțului din România, aceasta deținea o serie de companii din Constanța pe care le-a vândut recent către Florina Moscu. 

Aceasta este fiica Ginei Hortolomei Moscu, una dintre persoanele cele mai de încredere ale fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, cea care administra imperiul de afaceri al celor trei.

Italianul Bivona și Gina Moscu au deținut, în urma acestor retrocedări ilegale, inclusiv Casinoul din stațiunea Mamaia, un monument istoric. Acesta a ajuns, în cele din urmă, din nou în proprietatea statului printr-o decizie a justiției.

Bivona este atât de apropiat de tripleta aflată acum în spatele gratiilor încât semnează toate actele financiare ale companiei italiene unde este angajat Strutinsky. 

Vezi aici datele financiare ale companiei Ambros Trading SRL

Ambros Trading SRL Date Financiare 2021 by Mihai Duta on Scribd

Banii Constanței prin angajatorul lui Strutinsky

Talmage Oversease Ltd a deţinut participaţii majoritare la mai multe companii care au active importante în Constanţa şi a administrat primul mall de pe litoral.

Talmage a preluat un centru de diagnostic din Constanţa, Pozitron Medical Investigation SRL, pe care funcţiona centrul medical respectiv. Această companie a câștigat contracte de sute de milioane de lei cu Primăria Constanța când era condusă de Mazăre.

Companiile deținute de vehiculele off-shore ale grupării Mazăre-Nicușor-Strutinsky erau prinse într-un vast păienjeniș. 

Exemplu: Pozitron Medical Investigation îşi desfășura activitatea într-un sediu închiriat de la New Home Construct SRL (controlată de aceeași firma cipriotă), companie care, la rândul ei, îl cumpărase de la PSD Constanţa, în 2005, pentru suma de 2.000.000 lei.

O alta firmă controlată de compania offshore era Mega Development SRL, ce fusese înfiinţată de către aceeaşi Gina Hortolomei. 

Una din mizele acestui SRL era o bună parte din cunoscutul sat de vacanţă din staţiunea Mamaia. Terenul din staţiune fusese preluat de firma Ginei Hortolomei, în 2003, chiar de la primăria Constanţa, tranzacţia purtând semnătura lui Radu Mazăre.

Gina Hortolomei a vândut în 2005 firma cu terenul din satul de vacanţă direct către căsuţa poştală din Cipru. 

Ulterior, pentru a li se pierde urma, numele companiilor off-shore fie au fost schimbate succesiv, fie au fost înlocuite de altele înregistrate tot în paradisuri fiscale. 

Afacerea City Park

Talmage Overseas Ltd a fost implicată în firma care a administrat primul mall din Constanta, construit tot pe fostele terenuri ale Primăriei. 

Căsuţa poştală a deținut un pachet de 20% din firma City Park Management SRL care are un contract pentru administrarea City Park Mall of Constanța, centrul comercial situat în Parcul Tăbăcăriei.

Pentru construcţia complexului comercial, investitorii au comasat mai multe suprafeţe, deţinute într-o majoritate covârşitoare de firmele apropiaţilor lui Mazăre.

Anterior, în calitate de primar, Radu Mazăre le acordase autorizaţiile de construcţie.

Proprietarul mall-ului a cumpărat cel mai important teren chiar de la Holland Development Group SRL, firmă administrată de Gina Hortolomei.

În dosarul retrocedărilor ilegale, procurorii DNA au menționat o suprafaţă de teren cu caracteristici similare din Parcul Tăbăcăriei pe care această grupare ar fi trecut-o din proprietatea publică a Primăriei Constanţa în cea a firmelor apropiate lui Mazăre, iar numele firmei Holland Development Group apare alături de inculpaţii din acest dosar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te