Strategie? Cișmigiul e lăsat de izbeliște, protejații USRPLUS vor să-l ia în administrare pe ONG

DE Petru Zoltan | Actualizat: 26.08.2021 - 17:38
Strategie? Cișmigiul e lăsat de izbeliște, protejații USRPLUS vor să-l ia în administrare pe ONG/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Oamenii numiți de USRPLUS la conducerea Companiei Municipale Parcuri și Lacuri (CMPL), cea care trebuia să se ocupe de curățenia și întreținerea parcurilor, vor ca administarea parcurilor să fie dată unor organizați non-guvernamentale controlate de ei.

SHARE

Un astfel de caz este al Dianei Culescu, promovată de USRPLUS în funcția de administrator și membru în Consiliul de Administrație al CMPL. Ea face presiuni publice pentru ca Parcul Cișmigiu să fie dat în administrarea Asociației Peisagiștilor din România, organizație la care deține funcția de vicepreședinte.

Buget de zece ori mai mic

Primarul General Nicușor Dan a propus Consiliului General un proiect de buget contestat de toți consilierii. După mai multe luni de tergiversări, proiectul de buget a fost adoptat la începutul lunii mai, timp în care Bucureștiul a fost lăsat în paragină. La propriu.

Citește și: Americanii, față în față cu „clonele” talibane, care poartă echipament USA, la aeroportul din Kabul

Municipalitatea are în proprietate 13 parcuri mari, inclusiv parcurile Herăstrău și Cișmigiu. Pentru întreținerea, amenajarea și curățenia parcurilor, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București a solicitat un buget de 95 de milioane de lei. Dar primarul Nicușor Dan a alocat doar nouă milioane de lei, o sumă de zece ori mai mică, conform documentelor consultate de Newsweek România.

Nicușor Dan a aprobat cheltuieli de 82.000 lei

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, condusă de Bogdan Tănase, a solicitat Companiei Municipale Parcuri și Lacuri (CMPL) să presteze lucrări minimale în luna aprilie. Ulterior, după aprobarea bugetului, edilul Nicușor Dan a aprobat cheltuirea sumei de 82.000 lei, fără TVA, pentru salubrizarea Parcului Cișmigiu, în perioada iulie-august 2021.

Compania Municipală Parcuri și Lacuri este condusă de directorul general Alina Eleonora Drăghiciu, promovată pe funcție de USRPLUS, și prietenă cu edilul Clotilde Armand, de la Sectorul 1.

Contactată de Newsweek România, Alina Eleonora Drăghiciu a spus că Parcul Cișmigiu a fost lăsat de izbeliște din toamna anului trecut.

Citește și: Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

„În luna aprilie s-au dat comenzi foarte mici pentru ridicarea gunoului. Acolo s-a dat prima comandă de cosit la sfârșitul lunii mai. Cositul a însemnat un efort major atunci. Primăria nu a alocat bani pentru parc pentru o perioadă destul de lungă. Acum au început să se dea comenzi. Nu se poate ajunge atât de rapid la o stare bună a parcului. S-au dat comenzi pentru salubrizare și îngrijire spații verzi. Nimeni nu se gândește că este nevoie de un plan de administrare a parcurilor”, a declarat Drăghiciu.

Între timp, pentru a scăpa de presiunea publică, primarul Nicușor Dan a decis să-l schimbe din funcție de Bogdan Tănase, directorul general al ALPAB.

Diana Culescu, susținută de USRPLUS, vrea administrarea Parcului Cișmigiu

Între timp, pe Parcul Cișmigiu a pus ochii primarul Clotilde Armand, de la Sectorul 1, care vrea ca acesta să fie cedat de edilul Nicușor Dan către ADP Sector 1. Ea mai vrea și Parcul Herăstrău, pentru a face investiții de 170 de milioane de lei.

Însă parcurile administrate de ADP Sector 1 au fost lăsate și ele în paragină. S-au scos inclsuiv toatelete ecologice. Dar Clotilde Armand nu este singura care vrea să preia administrarea Parcului Cișmigiu.

Diana Culescu, promovată de USRPLUS în funcțiile de administrator și membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Parcuri și Grădini, a solicitat ca Parcul Cișmigiu să fie dat în administrarea Asociației Peisagiștilor din România, organizație la care deține funcția de vicepreședinte.

Întrebată dacă se află în conflict de interese, Diana Culescu a spus că nu. „Conflict de interese? S-a semnat vreun contract prin care Asociația Peisagiștilor să administreze Parcul Cișmigiu și eu sunt încă în Consiliul de Administrație? Fac presiuni în calitate de membru al Asociației Peisagiștilor care știe ce trebuie să facă din punct de vedere al administrării parcurilor și grădinilor. Nu sunt singură în asociație, am niște colegi”, a spus Diana Culescu.

Diana Culescu: „Nu poți să faci (curățenie - n.r.) peste noapte”

Diana Culescu a cochetat cu USRPLUS, dar susține că nu este membru de partid. Nu știe cine anume de la USRPLUS a decis ca ea să fie numită în Consiliul de Administrație și administrator al Companiei Municipale Parcuri și Lacuri.

„Nu am fost candidat USRPLUS. Faptul că am fost propusă să fac parte din Consiliul de Administrație de USRPLUS nu înseamnă că sunt membru USR. Nu am fost absolut deloc. Eu știu cine m-a propus? M-a propus USRPLUS. Nu știu exact cine!”, a declarat Diana Culescu.

Întrebată de ce nu s-a făcut curățenie în Parcul Cișmigiu, dacă tot a primit comandă de la ALPAB, Diana Culescu a spus că comanda s-a dat foarte târziu.

„S-au strâns gunoaiele din Parcul Cișmigiu. Nu puteți să veniți și să cereți să se strângă peste noapte pentru că nu există momentan resurse. (…) Nu poți să faci peste noapte ce nu s-a făcut din toamna anului trecut până în primăvară. Compania se ocupă de vreo 13 parcuri. Asociația Peisagiștilor a cerut doar administrarea Parcului Cișmigiu”, a declarat Diana Culescu.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te