Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității spune că generalul Iamandi nu a dat vreo notă informative și a fost abandonat de Securitate în 1988.
Surse din cadrul Ministerul Afacerilor Interne au declarat, sub protecția anonimatului, că propunerile de avansare ale comandorului Cătălin Dache și generalului Dan Paul Iamandi au fost asumate direct de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Promisiunea lui Arafat: steaua de general
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, condus de generalul Dan Paul Iamandi, și Inspectoratul General de Aviație, condus de comandorul Cătălin Dache, gestionează achiziția celor 12 elicoptere multifuncționale de tip mediu și greu necesare pentru gestionarea situațiilor de urgență pe uscat și maritime. Contractul are o valoare de 272,8 milioane euro, bani alocați de Uniunea Europeană.
Dar achiziția ridică numeroase semne de întrebare, după ce specificațiile tehnice au fost modificate în funcție de preferințele producătorilor. Surse din cadrul Ministerului de Interne au declarat, sub protecția anonimatului, în urmă cu aproximativ o lună, că secretarul de stat Raed Arafat i-ar fi promis comandorului Cătălin Dache că îl va propune și susține pentru obținerea gradului de general de flotilă. Ceea ce s-a întâmplat: președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de avansare în gradul de general de flotilă a comandorului Cătălin Dache.
Generalul Iamandi, recrutat de Securitate
Dan Paul Iamandi a primit prima stea de general în februarie 2017. Atunci era șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași. Un an mai târziu, generalul Iamandi a fost împuternicit la șefia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de premierul interimar Mihai Fifor, la propunerea secretarului de stat Raed Arafat. Obediența față de Arafat a fost răsplătită în februarie 2019, atunci când a fost numit titularul de drept pe funcția de inspector general al IGSU. Pentru loialitatea sa, în doar trei ani, a primit și cea de-a doua stea de general.
Newsweek România a dezvăluit că generalul Dan Paul Iamandi a fost recrutat de Securitate cu numele conspirativ „Ioan Popa”. Conform CNSAS, generalul Iamandi figurează în dosarul fond de rețea nr. R 235866, dosar ce conține fișe ale colaboratorilor din rândul militarilor în termen și condamnaților domiciliați pe raza județului Galați.
„Domnia sa (Dan Paul Iamandi – n.r.), militar în termen, a fost recrutat de organele de contrainformații militare pentru încadrarea informativă a militarilor în termen și a cadrelor din unitatea sa în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplina militară; nu există un Angajament semnat de domnia sa, a avut numele conspirativ Ion Popa. A fost abandonat la data de 16.07.1988”, menționează CNSAS.
În acel an, Dan Paul Iamandi era anul doi la Școala de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană, Rachete și Radiolocație Brașov.