Rețeaua porcină - Fifor de la MApN cere 25.000.000 Euro de la cumătrul lui Dragnea

DE Petru Zoltan | Actualizat: 22.10.2018 - 11:07
Ministrul Mihai Fifor 
a semnat ca Armata să ia 25 de milioane de euro de la cumătrul lui Liviu Dragnea, Sorin Paul Stănescu

Nașul de căsătorie al lui Dragnea junior a fost trimis în judecată pentru un tun imobiliar în dauna Armatei.

SHARE

Pesedistul Mihai Fifor, în calitatea sa de ministru al Apărării, a semnat ca instituția pe care o conduce să încaseze 25 de milioane de euro de la Sorin Paul Stănescu, cumătrul lui Liviu Dragnea, șeful PSD. Motivul: Stănescu, proaspăt naș de căsătorie al fiului lui Dragnea, a primit – în urma unei cereri ilegale de retrocedare în numele Institutului Pasteur - un teren care aparținea Armatei Române.

Poteraș a prestat, potera a mai așteptat

Afacerea retrocedării a avut loc în ianuarie 2007, atunci când Institutul Pasteur a primit un teren de 19,1 hectare situat în zona Prelungirea Ghencea din București. Afacerea considerată abia acum penală a fost girată de Cristian Poteraș, primar al Sectorului 6 la acea dată, dar și de soții Narcisa și Bogdan Georgescu. Din această combinație, familia Georgescu s-a pricopsit cu 4,6 milioane de euro, bani pe care i-a transferat în Elveția, apoi în Statele Unite ale Americii. 

Fostul primar Cristian Poteraș a retrocedat ilegal un teren Institutului Pasteur, contra unui peșcheș de câteva hectare, conform DNA


De atunci au trecut aproape 12 ani, timp în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au clasat două dosare de corupție pe acest subiect, în ciuda plângerilor cu multe dovezi pe care Armata le-a făcut împotriva grupării strânse în jurul lui Stănescu și a primarului Cristian Poteraș. Procurorii anticorupție au clasat dosarele motivând că faptele s-ar fi prescris. Totuși, în cele din urmă, întreaga grupare a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu și spălare de bani. 

Afacere imobiliară Pasteur-izată

Sorin Paul Stănescu controlează Institutul Pasteur prin intermediul firmei A&S International 2000 SRL. Fostul institut de stat a fost vândut fără licitație de către Ministerul Agriculturii în anul 2000. Atunci, ministerul era condus de Ioan Avram Mureșan, condamnat ulterior la șapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri în altă speță.  

După cinci ani de la privatizare, Sorin Paul Stănescu a solicitat, în numele Institutului, reconstituirea dreptului de proprietate și punerea în posesie asupra unui teren de 19,1 hectare. Cererea a fost depusă la Primăria Sector 6, din București, condusă în aceea perioadă de pedelistul Cristian Poteraș. Procurorii anticorupție susțin în rechizitoriu că, în ianuarie 2017, primarul Poteraș s-a ocupat de procesul birocratic și a transmis un document subcomisiei de fond funciar a Primăriei prin care cerea să admită cererea de retrocedare. Primarul știa că Institutul Pasteur nu are drept de proprietate asupra terenului, dar a continuat procedurile. Ulterior, Sorin Paul Stănescu a primit titlul de proprietate nr.100402/2007 asupra terenului de 19,1 ha. 

În afacere au intrat și soții Narcisa și Bogdan Georgescu, care au avut rolul de a identifica terenul care să fie retrocedat. Narcisa Georgescu este fosta șefă a Autorității Naționale Sanitar Veteinare pentru Siguranța Alimentelor, dar și bună prietenă cu Elena Udrea și Dorin Cocoș. Soțul ei, Bogdan Georgescu, a fost șeful Piețelor din Sectoarele 2 și 6, apoi director tehnic al RAAPPS. Unul dintre copiii familiei Georgescu a fost botezat de familia Stănescu.

Tupeu de primar: retrocedare pe un teren al statului

Deși Pasteur nu avea dreptul să revendice vreun petec de pământ, primarul Poteraș a pus în posesie Institutul cu un teren care se afla în proprietatea publică a Statului Român și în administrarea Ministerului Apărării Națio-
nale încă din ianuarie 1931. Culmea, terenul retrocedat Institutului apărea în „Inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al statului“ aprobat prin HG nr. 1705/2006, adică cu doar un an înainte de manevrele imobiliare. 

Ca totul să fie și mai neverosimil (și, totuși, adevărat), doar o bucată de 7.500 de metri pătrați din terenul retrocedat se afla pe raza administrativă a Sectorului 6, administrat de primarul Poteraș, restul se afla în Sectorul 5 al Capitalei. 

„Prin expertiză tehnică topografică, s-a dovedit că terenul în litigiu, cu o mică excepţie (aproximativ 7.500 mp), nu se află pe teritoriul administrativ al sectorului 6, ci în sectorul 5 Bucureşti, Subcomisia Locală pentru Aplicarea Legii nr.18/1991 din cadrul Primăriei sector 6 fiind necompetentă pentru emiterea titlului de proprietate“, a precizat Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale.

Șpaga primarului, în natură

În cursul anului 2006, Stănescu a negociat – conform DNA - cu Poteraș șpaga pentru terenul pe care urma să îl primească cu complicitatea primarului. Pentru ducerea formalităților la bun sfârșit, Poteraș a primit, în 2007, o suprafață de 2,7 hectare din terenul retrocedat, evaluat de procurori la 3.116.464 euro. Pentru a ascunde șpaga, Poteraș a primit terenul pe numele companiei AL Tel Communications SRL, firmă patronată de Lucian Viorel Grecu, vărul fostului edil. 

Din informațiile de la Registrul Comerțului, reiese că firma lui Grecu are active imobilizate (bunuri și valori) evaluate la 14.238.652 lei (aproximativ valoarea terenului primit drept mită).
În ultimii trei ani fiscali, AL Tel Communications a raportat o cifră de afaceri O (zero), dar și pierderi de aproximativ 35.000 lei. 

Acum, Poteraș este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. În plus, terenul primit drept șpagă de la Stănescu a fost pus sub sechestru. 

Tranzacții cu șantaj

Imediat după ce a fost pus în posesie, Sorin Paul Stănescu a vândut alte 14 hectare de teren (în afară de cele date lui Poteraș) firmei Sten Consulting pentru suma de 15,9 milioane euro. Firma a mai vrut să cumpere 2,5 hectare pentru a avea deschidere la calea de acces, dar Stănescu avea altă strategie: a vândut terenul firmei Higstown România SRL, controlată de familia Georgescu. Tranzacția în valoare de 2,8 milioane euro a fost înregistrată pe 14 decembrie 2007. După numai șase zile, firma familiei Georgescu a revândut terenul, dar cu 7,45 milioane de euro, dezvoltatorului imobiliar Sten Consulting (care, evident, a fost obligat să cumpere pentru a putea folosi primul teren). Astfel, firma soților Georgescu a făcut, în doar o săptămână, un profit de 4,65 milioane de euro. Abia după această tranzacție, familia Georgescu a plătit cele 2,8 milioane de euro către Institutul Pasteur. 

În prezent, firma familiei Georgescu și-a întrerupt activitatea. Din datele de la Registrul Comerțului rezultă că firma este deţinută integral de o altă societate, Higstown SA, înregistrată în Marea Britanie, și administrată de Adriana Ghergic, din Constanţa.  


Nu e film de Hollywood, sunt doar afaceri cu case acolo

Conform anchetatorilor, profitul de 4,65 milioane euro obținut din această tranzacție imobiliară a făcut „obiectul mai multor operațiuni bancare dispuse de inculpata Georgescu Valentina Narcisa, inițial pe teritoriul României, iar ulterior în Elveția, destinația finală fiind Statele Unite ale Americii“. 

Sorin Paul Stănescu, cumătrul lui Liviu Dragnea, și Geronimo Brănescu, șeful ANSVSA

După finalizarea afacerii, familia Georgescu s-a mutat în SUA. Inițial au locuit într-o vilă evaluată la peste trei milioane de dolari, situată în zona de lux Halandalle Beach din Florida, pe malul Oceanului Atlantic. Ulterior, soții Georgescu s-au mutat într-o casă de 4,5 milioane de dolari din Hollywood, conform documentelor de la Departamentul de Stat din Florida.  

Pentru a recupera paguba adusă statului, procurorii au pus sechestru pe 13 terenuri din București, Mogoșoaia și Tărtărești aflate pe numele soților Georgescu.

SUA, țara tuturor posibilităților financiare

Sorin Paul Stănescu este acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu și de spălare de bani pentru obținerea ilegală a 21.980.000 USD. Procurorii au pus sechestru pe 99% din părțile sociale deținute de Stănescu la diverse companii, evaluate la 12.335.839 USD. În plus, a fost pusă sub sechestru și suma de 9,64 milioane de euro. Din această sumă, în jur de 7.000.0000 USD au fost transferaţi din SUA în conturile firmei lui Stănescu. Primul transfer a fost pe 14 martie 2017, iar celălalt pe 18 ianuarie 2018.  

De ce din SUA? Pentru că o parte din banii obținuți din vânzarea terenului de Sorin Paul Stănescu, adică 8.810.000 euro, a fost transferată în patrimoniul firmei A&S International 2000 SRL, iar de acolo în conturile Doinei Stănescu, soția lui Sorin Paul Stănescu. Ulterior, banii au fost trimiși în Statele Unite ale Americii și investiți în diverse produse financiare.

„Cu privire la informațiile cuprinse în comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție din data de 27.09.2018, înțeleg să contest cu fermitate toate acuzațiile la adresa subsemnatului și să îmi susțin în mod categoric nevinovăția (nerăsturnată la acest moment în niciun mod de comunicatul de presă anterior menționat), urmând să îmi formulez toate aparările necesare cu privire la acuzațiile aduse, în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile, în fața instanțelor de judecată”, a declarat Sorin Paul Stănescu.

12 ani de NUP-uri

Ministerul Apărării Naționale a încercat să își recupereze terenul, dar nu a izbândit nici în sălile de judecată, nici prin plângeri depuse la Direcția Națională Anticorupție. În 2008, Armata a solicitat anularea titlului de proprietate și a contractelor de vânzare cumpărare încheiate de Institutul Pasteur SA cu Sten Consulting, Higstown România şi AL Tel Communications. 

Judecătoria Sector 6 a respins, însă, cererea Ministerului Apărării, decizie rămasă definitivă printr-o decizie a Tribunalului Brașov. 

În ianuarie 2013, reprezentanții Ministerului Apărării au făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție împotriva membrilor din comisia care a girat împroprietărirea ilegală a Institutului Pasteur, inclusiv pe numele primarului Cristian Poteraș. Dosarul a fost înregistrat cu numărul 42/P/2013. Patru luni mai târziu, DNA a conexat dosarul cu un alt dosar de corupție (281/P/2009). 

Conform informațiilor furnizate de Armată, la data de 02.12.2013, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe de corupţie din DNA „a dispus prin Ordonanţă, neînceperea urmăririi penale faţă de numiţii: Poteraş Constantin Cristian, Floricică Gheorghe, Pifor Dorina, Pascariu Vasile, Boncea Petre, Moise Daniel, Popescu Cristina sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu“. O parte a dosarului, totuși, a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6 București, prin disjungere, pentru neglijență în serviciu. Dar procurorii au închis dosarul invocând prescripţia răspunderii penale.

În dosarul trimis recent în judecată, Ministerul Apărării Naționale s-a constituit parte civilă și solicită 25.000.000 euro. 

Stănescu devine cumătrul lui Liviu Dragnea

Afaceristul Sorin Paul Stănescu și soția sa, Doina, i-au cununat pe Ștefan Valentin Dragnea și Gina Alexandra Tătulescu, fiica preotului Dionis Nimfodor Tătulescu de la biserica Sfântul Elefterie. Nunta a avut loc la Palatul Snagov pe 26 august a.c. Printre participanţii la nunta fiului lui Liviu Dragnea s-au numărat premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Victor Boştinaru, preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, şi preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, precum şi secretarul de stat din MApN, Nicolae Nasta.

Trump junior la vânătoare la Stănescu

Sorin Paul Stănescu împreună cu fiica sa, Alexandra Cristina Roșu, patronează firma Danubius Hunters. Site-ul cu numele companiei (danubiushunters.com) a fost înregistrat de un anume Adrian Codreanu, care lucrează la departamentul IT al firmei Farmavet, societate aflată în portofoliul familiei Stănescu. De pe site aflăm că firma deține un domeniu privat de vânătoare în localitatea Singureni, din județul Giurgiu, care se întinde până în localitatea Călugăreni, conform informațiilor publicate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI). 

Sorin Paul Stănescu are un teren de vânătoare pe care a vânat și Donald Trump jr.

Pe 5 mai 2017, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, anunța într-o conferință de presă că Donald Trump jr., fiul cel mare al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vânează pe un fond privat din localitea Singureni. În zonă vâna și fostul dictator Nicolae Ceaușescu. „Cred că vânătoarea se efectuează la Singureni, acolo există un fond privat preluat de o asociaţie. De unde ştiu că acolo este? Pentru că anul trecut au venit nişte şeici şi au vânat cerbi şi mufloni“, a spus primarul Nicolae Barbu.

Citește toate dezvăluirile despre legăturile dintre Geronimo Brănescu, Paul Stănescu și familia Dragnea

Șeful ANSVSA, gard în gard cu nașul lui Dragnea junior

Stănescu și Brănescu, parteneri de afaceri

Sorin Paul Stănescu, 28.000.000 € de la stat

Stănescu stăpânește instanțele

Pesta porcină: dezastrul economic despre care Guvernul tace

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te