Filiera bulgărească: de la deszăpeziri și drumuri la măști și ochelari (III)

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 11.04.2020 - 15:34
Magda și Claudiu Petre, afaceriști "bulgari"/FOTO: facebook.com

NHB Berteea EOOD Ruse Sucursala București a încheiat, în perioada 15 martie - 1 aprilie, peste 170 de contracte pentru a furniza măști, ochelari și costume de protecție. 5,5 milioane lei au intrat în conturile soților Magda și Claudiu Petre.

SHARE

Care soți, anterior, prin această societate, verificau hidranți, deszăpezeau și ofereau servicii de consultanță pentru modernizarea de drumuri. În 2017, pentru că nu-și plătiseră ratele la un credit, un executor judecătoresc le-a vândut la licitație soților Petre un apartament pus gaj iar anul trecut bărbatul a fost dat în judecată pentru datorii la utilități.

O prezență insolită pe aceeași piață de produse de protecție, cel puțin prin denumire, este Asfarom Construcții Drumuri SRL București, deținută tot de o firmă din Ruse, în spatele căruia este tot un român. 350.000 de lei în 12 zile este bilanțul de Covid al acestei societăți.

Newsweek România a analizat contractele derulate de instituții publice în perioada care a trecut de la depistarea primului caz de Covid-19 în România și publică o serie de articole pe această temă.

Activități total diferite în 2019

Conform site-ului, NHB Berteea EOOD era o afacere preponderent alocată comerțului cu produse de îngrijire a pielii, cu sediul în Ruse (Bulgaria). În această țară, taxele pentru firme sunt mai mici decât în România.

În martie 2019, firma soților Petre din Urlați, Prahova a deschis o sucursală la București. În același an, sucursala a semnat contracte de aproape 370.000 de lei cu un liceu și primării din Prahova și Argeș pentru servicii de deszăpezire, verificare hidranți, consultanță pentru modernizarea unor drumuri sau canalizarea unor localități.

Apariția Covid-19 a adus firmei o oportunitate de zile mari: contracte pe bandă rulantă, în toată țara, pentru furnizarea de măști, ochelari și costume de protecție. Cele mai multe au valori de mii sau zeci de mii de lei, dar sunt și câteva de sute de mii de lei și unul care depășește un milion de lei.

Tunul de la Spitalul Militar

Astfel, din totalul de 5,5 milioane de lei primiți de societate în partea a doua a lunii martie, 1,73 milioane lei provin dintr-un singur contract, încheiat pe 27 martie, cu Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” din București.

Aici, ”bulgarii” au livrat 10.000 de ochelari de protecție (26,3 lei/bucata), 10.000 de măști tip N95/FFP2 (32,4 lei/bucata), 100.000 de măști chirurgicale cu 3 pliuri (3,8 lei/bucata) și 10.000 de combinezoane de protecție (76,8 lei/bucata).

La fel ca toate procedurile, contractul a fost atribuit prin intermediul catalogului electronic al SICAP: spitalul a postat anunțul că dorește astfel de achiziții pe 26 martie, la ora 12.05, iar părțile au bătut palma a doua zi dimineața, la ora 8.58.

Sume mari a mai primit NHB Berteea EOOD de la Serviciul Județean de Ambulanță Iași (105.000 lei/ochelari), Unitatea Militara 02267 a Ministerului Apărării Naționale (384.000 lei/combinezoane și 162.000 lei/măști), Spitalul Municipal Turnu Măgurele (124.920 lei/măști) și Spitalul Județean de Urgență Brăila (324.000 de lei/măști), Unitatea Militară 01144 tot de la Armată (350.000 de lei/măști).

Două afaceri din care soții Petre au ieșit

Soții Petre au mai activat și în trecut în domeniul producției/distribuției de produse farmaceutice/cosmetice, una dintre aceste afaceri fiind Deltarom Distribution, afacere din care au ieșit în 2016.

În perioada 2009-aprilie 2019, Claudiu a fost asociat în Berteea Distribution, societate care, conform unei prezentări de pe Internet, producea ”dispozitive medicale clasa I, cum ar fi: tifon medicinal hidrofil de diverse gramaje si dimensiuni, bandaje din tifon medicinal, comprese din tifon medicinal, comprese din material netesut, comprese speciale, cerceafuri de unica folosinta din hartie si din material netesut, produse pentru incontinenta, campuri chirurgicale, papuci unica folosinta, o gama vasta de paduri absorbante, etc. Produsele fabricate de catre noi sunt distribuite in peste 200 de unitatispitalicesti din tara si in peste 1 000 de famacii si clinici. In acelasi timp, compania noastra detine o manufactura unde sunt produse creme dermato-cosmetice 100% naturale, comercializate in toata tara.”

Cam ciudat de vreme ce, conform datelor oficiale, firma nu a avut niciodată mai mult de trei angajați.

În 2018, anul anterior plecării lui Claudiu Petre din firmă, aceasta avusese o cifră de afaceri de aproape 620.000 de lei, un profit net de 133.000 de lei și 3 angajați.

Societatea nu a avut niciodată o cifră de afaceri mai mare de 1,5 milioane lei.

Asociat cu celebrii Hideg

În Berteea Distribution, Petre a fost asociat, în perioada martie 2018-aprilie 2019, un nume care a provocat recent o anchetă a Corpului de Control al Guvernului pe fondul unui contract controversat. Numele din Berteea este Alexandru Ilie Hideg, membru al familiei lui Cătălin Hideg, un personaj ancorat în afacerile medicale prin grupul Sanimed.

Prin firma unei bucătărese din grupul său de firme, Hideg Senior a încheiat, în regim de urgență, cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, un contract de 12 milioane de euro pentru furnizarea de măști în același context al Covid-19.

Încolțiți de datorii

Boom-ul prilejuit de Covid a venit ca o mană cerească pentru familia Petre, greu încercată de datorii în ultimii ani.

Diferite baze de date publice arată, printre altele, că aceștia au rămas fără un apartament in București, vândut la licitație, în 2017, din cauza unui credit neachitat.

Fiscul din Prahova i-a scos răspunzători pentru neplata a 750.000 de lei impozite ale firmei Deltarom Distribution și a cerut angajarea răspunderii lor personale, lucru contestat în instanță, cu succes parțial, de familie.

Mai recent, o altă bancă i-a executat silit, iar un furnizor de utilități a obținut o sentință prin care Claudiu Petre trebuie să achite datorii la aproape 1.000 de lei la facturile de apă pentru primele șapte luni din 2019.

Claudiu Petre a cerut ca întrebările să-i fie trimise pe e-mail, răspunsurile nefiind trimise până la ora editării acestui articol.

Tot din Ruse și pentru polițiștii din Mureș

Asfarom Construcții Drumuri este, din mai 2018, noua denumire a Luxor Moda SRL, dată la care obiectul de activitate a devenit ”lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”. Cu aceeași ocazie, în societate a intrat, inițial cu un pachet de 20%, firma Road Project SRL București, deținută, la rândul ei, de Road Project EOOD Ruse. Ulterior, Road Project a rămas unic asociat la Asfarom. Omul din spatele acestor firme este bucureșteanul Marian Emanuel Bunea (46 de ani).

În perioada 23 martie - 6 aprilie, societatea a semnat contracte de aproape 350.000 de lei pentru furnizarea de măști, mănuși și combinezoane. Cel mai mare: 111.000 lei cu ”spitalul groazei” – cel din Suceava: 30.000 de măști cu 3 pliuri la 3,7 lei bucata. Tot acolo, firma a adus combinezoane în valoare de 70.000 de lei. Și polițiștii din Mureș poartă măști de la Asfarom în baza unui contract de 58.000 de lei semnat de Inspectoratul Județean.

Și Bunea a cerut ca întrebările să-i fie trimise pe e-mail, însă nu a răspuns până la ora convenită de comun acord. Într-o scurtă discuție telefonică, el a spus că avea relații făcute în China anterior, pe vremea activității de bază și că prin noile contracte reușește să achite salariile celor 44 de angajați, acum fără lucrări, fără a fi neoit să-i trimită în șomaj tehnic. ”Suntem șapte oameni care stăm pe telefoane până la 5 dimineața. Plâng spitalele să le trimitem materiale”, a mai afirmat Bunea.

În privința sediului Road Project Ruse el a povestit că pusese la cale o afacere cu o societate din Bulgaria, care, în final, nu a mai ieșit.

______

Claudiu Petre de la NHB Berteea a răspuns întrebărilor Newsweek România după publicarea articolului. Iată aceste răspunsuri mai jos.

 

1. Cum de ați decis să intrați pe această nișă a materialelor de protecție?

Nu am decis, activez pe această piață a “materialului moale” (din care fac parte și produsele la care faceți referire - măști, combinezon) de peste 20 de ani. Iar pe piața echipamentelor de protecție activez de peste 10 ani.

2. De unde aveți produsele?

De la furnizorii mei tradiționali (China, Turcia, Taiwan). Fără cei din Europa (Italia și Polonia) care nu pot trimite marfa în afara țărilor lor.

3. Fostul dvs. asociat, Alexandru Hideg, are vreo legătură cu aceste contracte?

Nu mai am nicio legătură de afaceri cu Alexandru Hideg sau cu altcineva care poartă acest nume de câțiva ani (deși nici atunci când eram asociați într-o altă societate nu pot să spun că eram asociați în adevăratul sens al cuvântului).

4. De ce sediul firmei este in Bulgaria?

Din cauza D-lui Dragnea care a promovat în România un sistem în care toți idioții, agramații, nepregătiții, proștii au devenit conducători de diverse instituții și direcții ale Statului Roman. Și, din păcate, nici liberalii nu fac altceva decât sa perpetueze aceleași practici ca și cei de la PSD. Și probabil că nu o să ne mai facem bine niciodată noi ca și țară. Revenind la întrebarea Dvs. vă pot spune că sistemul din Bulgaria este mult mai stabil, este predictibil, este superior celui din România în ceea ce înseamnă relații cu ANAF-ul lor, registrul comerțului, autoritățile locale, spitalele, direcțiile de sănătate etc...  Incredibil, însă sunt înaintea noastră. Așa că am stabilit ca sediul central să fie în Bulgaria iar în țările în care mai activăm să înființăm sucursale conform legislației.

5. S-ar putea spune că, după ultimii ani, care au fost grei atât pentru dvs. și familie (apartamentul vândut din București, procesul cu Fiscul și bancile etc), cât si pentru afaceri, perioada de pandemie este ca un fel de ”revanșă”?

Nu, nu este un fel de “revanșă”, ci pur și simplu ofer niște produse cu care lucrez de foarte mult timp. Și nu anii au fost grei sau viața m-a încercat, ci strict în cazul afacerilor sistemul medical din România profund corupt m-a încercat. Și, alături de greșelile mele, a făcut ca o fabrică de “material moale” sa zacă “trasă pe dreapta” de câțiva ani. (...).

6. Până în prezent ați semnat contracte de circa 5,5 milioane lei (conform SICAP). La cât estimați că veți ajunge în final?

Nu știu până unde și cât va fi nevoie, însă în momentul de față am sistat comenzile pentru masca FFP2 în România pentru a putea onora o comandă de la guvernul Spaniei și una posibilă de la guvernul UK; în măsura în care furnizorul nostru va putea mări capacitatea și va termina comenzile în curs pentru guvernele UK și Spaniei, o să putem oferi din nou măști FFP2. Asta în măsura în care o să mai fie cerere pentru astfel de produse.

(...) ca să vă faceți o idee despre relațiile bune pe care le avem în China, vă pot spune că noi am rezervat pentru România 225.000 combinezoane, 500.000 măști FFP2 și 5 milioane măști 3 pliuri încă de pe 9 martie, atunci când partenerii noștri din Hubei au revenit la lucru. Atunci am rezervat toate stocurile pentru România însă nimeni nu a dorit să le cumpere și au preferat să lase oamenii să moară sau să se îmbolnăvească până au reușit “firmele deștepte” să aprovizioneze. Atunci când toată Europa plângea după astfel de materiale, România le avea rezervate, în stoc, gata de încărcare. Însă...

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te