Lordul egiptean al vitaminelor, afaceri cu dealerii de bilete pentru Guvern

DE Petru Zoltan | Actualizat: 06.07.2018 - 16:21
Yașhar Hassan Abbas Helmy (stânga) a tras o țeapă statului de peste 400.000 euro

Controversatul afacerist egiptean, Yașhar Hassan Abbas Helmy, a tras o țeapă statului de peste 400.000 euro. Firma lui, Pharco Impex 93, vinde pe piața românească vitamine și suplimente alimentare produse în Egipt.

SHARE

Într-o altă firmă este asociat cu Andrei Valeriu Ștefan, unul dintre patronii Travel Time D&R, o firmă abonată la contracte cu statul, care asigură biletele de avion și cazarea funcționarilor publici trimiși în delegații oficiale în străinătate. 

Extravagantul Yașhar Hassan Abbas Helmy a fost prezentat de presa tabloidă drept „Faraonul de la București”. Se afișează într-un Rolls Royce alb, mereu încojurat de gărzi de corp. A fost descris ca un milionar căruia îi place luxul, în schimb nu-i place să își plătească impozitele aferente statului român. Procurorii l-au acuzat că s-a sustras de la plata impozitului pe dividente. Adică, trebuia să verse în conturile statului nu mai puțin de 407.699,22 euro. 

Faraonul condamnat 

Procurorii parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au anunțat, în 2016, că i-a trimis în judecată pe egiptenii Yașhar Hassan Abbas Helmy și Taleb Hossamaldean Ali Mahmoud Ali Abou pentru evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. 

Anchetatorii au constat că Yașhar Helmy, în calitate de administrator și asociat al firmei Pharco Impex 93, a înregistrat în documentele contabile un număr de 185 de operațiuni fictive de achiziții și 1717 cheltuieli nereale. O parte dintre documentele fictive i-au fost livrate de celălalt egiptean. „Faraonul de la București” a apelat la documentele false pentru „a disimulat ridicarea din societate în folosul său personal a sumei de 13.225.578,78 lei, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe dividende”, potrivit procurorilor. 

Practic, egipteanul trebuia să plătească statului peste 1,6 milioane lei. 

Judecătorii de la Tribunalul București i-au condamnat pe cei doi egipteni la câte la doi ani de închisoare. La apel, Yașhar Hassan Abbas Helmy a primit în plus un an de închisoare, ceea ce i-a adus o condamnare de trei ani pentru evaziune fiscală. Instanța i-a mărit pedeapsa celuilalt egiptean la doi ani și șase luni de închisoare.

Pe site-ul Centrului Cultural European Româno-Panarab, egipteanul Helmy este descris ca având titlul de lord. Acesta a pus bazele primei companii farmaceutice private din Egipt, Pharco Pharmaceuticals Alexandria, care la rândul ei deține șase fabrici producătoare de medicamente. Tot pe site au fost postate o serie de legitimații deținute de egipteanul Yașhar. Unele de diplomat, altele oferite de Asociația Internațională a Polițiștilor (IPA). 

„Dl. Yașhar nu face parte din structurile CCERPA, si acesta nu a fost prezent la nici un eveniment de al nostru de peste 2 ani”, au menționat reprezentanții Centrului.  

Turism de milioane la stat

Conform informațiilor de la Registrul Comerțului, egipteanul Helmy mai deține jumătate din firma World Global Consult, din București, unde îi are ca asociați pe Andrei Valeriu Ștefan și Sebahat Kaya, o româncă din Tulcea. 

Din datele financiare rezultă că firma nu ar fi avut activitate, conform bilanțurilor din anii fiscali 2015 și 2016. La rândul lui, Andrei Valeriu Ștefan este unul dintre cei doi asociați ai firmei de turism Travel Time D&R. Celălalt asociat este Gabriel Mandache. 

Firma Travel Time D&R este una dintre societățile de turism abonate la contractele cu statul. Printre clienții cărora le-a fost livrate bilete de avion se află Banca Națională a României, majoritatea ministerelor, federații sportive, Secretariatul General al Guvernului, Camera Deputaților, Serviciul de Pază și Protecție și Jandarmeria. 

În anul fiscal 2015 a raportat o cifră de afaceri netă de peste 36,4 milioane lei și un profit net de 718.776 lei. Cifra de afaceri netă a firmei a depășit 59,3 milioane lei în 2016, iar profitul net raportat a fost de 4.365.674. Aproape un milion de euro. În ultimul an fiscal, cifra de afaceri a fost de peste 73,1 milioane lei, iar profitul de 4,37 milioane lei. 

„Noi vindem bilete și cazări, avem și un sistem propriu de rezervări online. Be to be. Suntem un consolidator. La contractele cu statul se fac pe acord cadru. Se semnează contractul cu participanții. De exemplu, dacă dvs. vreți să plecați la Bruxelles. Se face solicitarea de la minister. După aia fiecare trimite oferte și se alege oferta. Oferim bilete de avion, cazare și asigurări medicale”, a declarat Andrei Ștefan. 

„Nu știam că a fost condamnat” 

Andrei Valeriu Ștefan a mai menționat că firma în care este asociat cu egipteanul condamnat pentru evaziune nu funcționează. „Nu știam că a fost condamnat. Noi am făcut o firmă la început. El avea fabrica de medicamente, dar proiectul a murit din fașă. Nu s-a întâmplat nimic mai departe. Eu nu mai știu nimic de el de doi ani. Că apărem asociați, da”, a declarat Andrei Ștefan.

Întrebat cum l-a cunoscut pe egipteanul Helmy, Andrei Ștefan a spus că în primă fază i-a fost client. Ulterior, au devenit parteneri de afaceri. „El a zis să derulăm ceva împreună. Voiam să facem partea cu Egiptul și să trimitem clienți acolo. A zis că are nu știu ce relații pe acolo. Oricum bătea câmpii. Eu nu știam ce hram poartă. Ne-am cunoscut prin Sebahat Kaya, cea care este cu noi în firmă,. Ea ne-a mijlocit atunci”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te