Licitația pentru corvete, suspendată în mod ciudat la solicitarea Fincantieri

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.06.2019 - 20:57
Șantierul Vard/Fincantieri de la Brăila/FOTO: fincantieri.com

Consiliul Naţional a Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis solicitarea Fincantieri de suspendare a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale, considerând cererea întemeiată.

SHARE

"Este evident, în opinia Consiliului, faptul că procedura atacată ar putea excede cadrului legislativ în domeniu, ar putea fi de natură să producă prejudicii şi ar încălca totodată principiul tratamentului legal şi al nediscriminării prevăzute de art. 2 alin 2 lit a) şi b) din OUG 114/2011 (n.r. - privind  atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii)", a stabilit CNSC.

Instituţia argumentează că prin această decizie sunt protejate atât interesele autorităţii contractante, cât şi interesul contestatorului, potrivit News.ro.

Citește și: Fincantieri pune bețe în roatele licitației de corvete, a contestat componența comisiei

Decizia CNSC, însă, este foarte bizară. După cum Newsweek România a arătat, totul a plecat de la o plângere ciudată a Fincantieri. Astfel, pe 10 aprilie 2018, la sediul Romtehnica, s-a întocmit procesul-verbal al ședinței de confirmare a componenței comisiei de licitație. La ședință luaseră parte inclusiv reprezentanți ai competitorilor. Din partea Fincantieri, grupul italian, au participat Micangeli Tommaso, Favino Pasquale Roberto și Florentin Timoianu. Conform procesului-verbal, "Președintele comisiei de evaluare declară deschisă ședința, dă citire componenței comisiei și invită membrii acesteia să reconfirme declarațiile de confidențialitate, imparțialitate și disponibilitate care se anexează prezentului proces-verbal de deschidere."

Citește și: Omul lui Dragnea din MApN, responsabil pentru licitația corvetelor, demis

Procesul-verbal a fost semnat de toți cei trei reprezentanți ai Fincantieri pomeniți anterior. Astfel, compania italiană, prin trio-ul respectiv, a confirmat că este de acord cu componența comisiei de licitație.

Citește și: Fiul avocatei lui Dragnea, afaceri cu reprezentantul Fincantieri

La mai bine de un an de la acel moment, însă, Fincantieri s-a răzgândit și susține că, de fapt, componența comisiei a fost stabilită fără a se respecta prevederile Hotărârii de Guvern 48/2018, care normează desfășurarea procedurii de selecție a constructorului de corvete. Astfel, la articolul III.3, se spune că "Nominalizarea membrilor (comisiei de licitație – n.r.) din cadrul Ministerului Apărării Naționale se va efectua de către fiecare structură reprezentată în comisie, Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială și de către Compania Națională <Romtehnica> - S.A., iar aprobarea componenței acesteia se face de către secretarul de stat pentru armamente."

Citește și: Ministrul Leș admite: Newsweek România, informații corecte în scandalul corvetelor

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te