Justiția împiedică Damen să blocheze o licitație la Poliția de Frontieră

DE Petru Zoltan | 19.01.2020 - 23:25
Șantierul Vard de la Brăila/FOTO: vard.com

Compania Damen a încercat să blocheze în instanță atribuiea unui contract privind achiziția unei nave maritime de patrulare de către Poliția de Frontieră, dar Tribunalul București a respins contestația olandezilor.

SHARE

Contractul în valoare de aproximativ 130 de milioane lei a fost atribuit firmei Vard Brăila, deținută de italienii de la Fincantieri. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Poliția de Frontieră a anunțat în martie 2019 că vrea să cumpere o „navă maritimă de patrulare și trei șalupe de intervenție necesare FRONTEX”. Valoarea contractului a fost estimată la aproximativ 130 de milioane de lei pentru nava maritimă de patrulare, plus alte 34 de milioane lei pentru cele trei șalupe. La licitație s-au înscris italienii de la Vard Brăila, estonienii de la Baltic Workboats și olandezii de la Damen. Contractul pentru construcția și livrarea navei de patrulare a fost câștigat de Vard Brăila.

Conform documentelor aflate în posesia Newsweek România și prezentate pe larg în decembrie 2019, comisia de atribuire a licitației de la Frontieră a constatat nu mai puțin de 37 de neconformități în oferta depusă de olandezi.

Citește și: Damen sabotează și licitația Poliției de Frontieră

De exemplu, comisia de atribuire a licitației a constatat că propunerea tehnică depusă de Damen nu respectă cerința privind asigurarea umidității relative sub 60%; ofertantul (Damen - n.r.) nu respectă cerința privind dotarea navei cu un sistem de păstrare parâme manevra pe tamburi în dreptul babalelor cu respectarea cerinței privin diametrul parâmelor; ofertantul nu respectă cerința privind dotarea navei cu un sistem de guvernare acționat electro-hidraulic și dublat de un sistem manual de avarie; ofertantul nu respectă cerința privind dotarea navei cu echipament de luptă împotriva incendiilor; ofertantul nu respectă cerințele privind instalația de încălzire, ventilație și climatizare nazalizată.

Argumentele Tribunalului București

Conform deciziei instanței publicată pe portalul instanțelor de judecată, judecătorii de la Tribunalul București au decis să respingă excepția tardivității invocării excepţiei lipsei de interes a reclamantei (n.r. Damen), ca neîntemeiată.

„Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Admite, în parte, cererea de intervenţie formulata de intervenientul Baltic Workboats AS. Respinge cererea de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată. Respinge cererea conexată, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 10 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II a Contencios Administrativ şi Fiscal”, conform deciziei instanței.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te