EXCLUSIV Guvernul, consiliat onorific de fostul șef al Asociației Cazinourilor din România

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.05.2020 - 10:42
Sorin Constantinescu/FOTO: ro.pokernews.com

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, l-a numit consilier onorific pe Sorin Constantinescu, fostul președinte al Asociației Cazinourilor din România.

SHARE

Constantinescu și Cristinela Odeta Nestor, fosta șefă a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, sunt asociați.

Firma lui Constantinescu și a Odetei Nestor oferă consultanță firmelor din industria jocurilor de noroc. Odeta Nestor a fost promovată în funcție de fostul premier Victor Ponta.

Industria pariurilor și a jocurilor de noroc este la pământ din cauza pandemiei de coronavirus. Agențiile de pariuri și cazinourile sunt închise, dar nu se știe până când.

Piața jocurilor de noroc, o industrie în care se învârt sute de milioane de euro lunar, este reglementată de Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN), instituție publică aflată în subordinea și coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Adică a secretarului general Antonel Tănase.

Consilierul său Sorin Constantinescu, fostul șef al Asociației Cazinourilor din România, speră că vor fi piața jocurilor de noroc va fi redeschisă pe 15 iunie, la fel ca restaurantele, mai ales că la bugetul de stat încasa aproximativ 70 de milioane de euro lunar.

Numele lui Antonel Tănase a fost vehiculat în afacerea cu măști achiziționate la suprapreț de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) de la firma Romwine & Coffee, din Giurgiu, folosită ca paravan de afaceristul Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed International. Guvernul, prin ONAC, a plătit aproximativ 11,5 milioane euro pentru 1,75 milioane de măști.

„Eu am inventat ONJN"

Sorin Constantinescu activează în industria jocurilor de noroc și a pariurilor de aproximativ 30 de ani. Între timp, s-a școlit la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Acolo a făcut un master în „Investigarea Fraudelor”, dar și-a luat și-a dat și doctoratul în Ordine Publică și Siguranță Națională, în domeniul combaterii criminalității economico-financiare în jocurile de noroc. Nu înainte de a urma cursurile Colegiului Național de Afaceri Interne, o instituție de învățământ destinată în special cadrelor din Ministerul Afacerilor Interne.

Contactat de Newsweek România, Sorin Constantinescu a declarat că Oficiul Național al Jocurilor de Noroc a fost creat pe teza lui de doctorat. „Eu am inventat ONJN. Am un doctorat în criminalitate economico-financiară pe jocuri de noroc”, a spus Constantinescu.

Chiar dacă face parte din arcul guvernamental, Sorin Constantinescu se consideră o victimă a unor „băieți deștepți care au încercat să facă niște bani pe sub masă” și care la rândul lor au lansat niște atacuri care să-i distrugă imaginea. În acest sens, spune el, a făcut mai multe pângeri la DNA și DIICOT.

Consultanță în jocuri de noroc

Chiar dacă este consilier onorific în Guvernul Orban, Sorin Constantinescu își vede în continuare liniștit de afaceri. El apare în nouă firme înregistrate pe teritoriul României, dar unele au fost dizolvate și radiate după ce a fost numit onorific în funcția publică.

De exemplu, Constantinescu este unic asociat al firmei Gaming Consulting, societate care oferă consultanță în afaceri și management. Cu 13 angajați, în anul fiscal 2018, firma a avut o cifră de afaceri de 3,74 milioane lei și un profit declarat de 1,15 mil lei.

Eurogames Consulting este o altă firmă în care Constantinescu apare ca asociat. Firma a fost înființată în anul 2002 și are ca obiect de activitate activități de jocuri de noroc și pariuri. Asociatul majoritar al firmei este Investment Group (70%), care la rândul ei e controlată de societatea cipriotă Brendana Enterprises Limited și Ionică Jan. Ceilalți asociați din Eurogames Consulting sunt George Mihai Pascu (25%) și Sorin Constantinescu (5%). Nu au fost depuse datele financiare.

Tot în domeniul jocurilor de noroc activează și firma King Bet SRL, care la rândul ei este controlată de o altă societate, Zhapa Holdings Inc. (59%), înregistrată în Insulele Virgine Birtanice. Sorin Constantinescu deține 10% din părțile sociale, canadianul Harry Chaimowiz (15%) iar turcul Sen Muchait (16%). Societatea este administrată de armeanul cu cetățenie americană Akopyan Robert.

„Odeta a fost angajata mea"

Numele lui Sorin Constantinescu este strâns legat de Cristinela Odeta Nestor, fosta șefă a Oficiului Național al Jocurilor de Noroc din perioada 2013-2017. Aceasta a fost numită în funcție de fostul premier Victor Ponta. În anul 2014, Nestor a mai primit și funcția de membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare de la ministrul de Finanțe al lui Ponta, Ioana Petrescu. În acea poziție, fosta șefă a ONJN a rezistat patru ani.

Pe Sorin Constantinescu și Odeta Nestor îi regăsim ca asociați în firma Live Terminals SRL, firmă care oferă servicii de suport firmelor din industria jocurilor de noroc. Conform datelor de la Registrul Comerțului, societatea Live Terminals este controlată de Laura Ioana Olteanu (67%). Restul de părți sociale au fost împărțite în mod egal de Cristinela Odeta Nestor, Mihai Ionuț Manolache și Sorin Constantinescu.

Întrebat dacă prin Odeta Nestor a controlat piața jocurilor de noroc, Sorin Constantinescu a răspuns sec: „Nu am controlat prin Odeta nici o industrie a jocurilor de noroc. Odeta este colega mea din 2007, de 14-15 ani. Am fost tot timpul apropiați și acum asociați. (…) Odeta a fost angajata mea din 2006, 2007. Toți am fost colegi. Nu cred că a fost vreun caz de corupție la ONJN când a fost Odeta acolo”.

„La Guvern nu m-au solicitat"

Dar Sorin Constantinescu a refuzat să spună cine l-a recomandat pentru funcția de consilier onorific în Guvernul Orban: „Nu mai știu… au fost niște discuții prin noiembrie, decembrie. Sunt foarte multe persoane care ar fi putut să mă recomande”.

Se pare, totuși, că funcția lui Constantinescu în Guvern este mai mult simbolică, pentru că până în prezent nu și-a adus încă vreun aport la buna funcționare a Guvernului.

„La Guvern nu m-au solicitat să le ofer expertiza. Am discutat la nivel oficial cu asociațiile. Nu am discutat la nivel de Guvern. Nu se știe nimic concret. Eu nu sunt la Guvern. Merg doar când sunt solicitat”, a spus Constantinescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te